Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Κόνιτσα και Καλικόντασι τίμησαν τη μνήμη του Πατρο - Κοσμά


Κόνιτσα και Καλικόντασι τίμησαν τη μνήμη του Πατρο - Κοσμά


• Με λαμπρότητα, όπως κάθε χρόνο, η ακριτική Κόνιτσα, εόρτασε και τίμησε τον Ισαπόστολο και Εθναπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Στις διήμερες εκδηλώσεις για τη μνήμη του... ξανακούστηκε στον περικαλλή ναό του, η φωνή του να καλεί σε μετάνοια.
Την παραμονή, Σάββατο, 23 Αυγούστου εψάλλη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και επακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος και του ιερού λειψάνου του αγίου. Την Κυριακή ημέρα της μνήμης του αγίου, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στον Εσπερινό (και την Αρτοκλασία) καθώς και στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν με τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, οι Μητροπολίτες Καστορίας Σεραφείμ που προέστη της Θ. Λειτουργίας, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, που προέστη του Εσπερινού και Χίου κ. Μάρκος.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε εκδήλωση για την προσωπικότητα και το έργο του πατροΚοσμά με ομιλητές τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρίτο και τον φιλόλογο και ερευνητή Μιχάλη Παντούλα. Χαρακτηριστικό των διήμερων εκδηλώσεων, θρησκευτικών και πνευματικών, ήταν η συμμετοχή πλήθους πιστών και προσκυνητών πολλοί εκ των οποίων μετέβησαν στην ακριτική κωμόπολη, από τα Γιάννενα, γύρω περιοχές καθώς και από τη Βόρειο Ήπειρο.
Στην εγκύκλιο, που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας για την εορτή του αγίου Κοσμά, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «έχουν περάσει περισσότερα από 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Παρά ταύτα η μνήμη του, οι διδαχές του, οι προφητείες και οι ομιλίες του όλο και πιο πολύ ζουν στην μνήμη και στην ψυχή των Ορθοδόξων Χριστιανών».

Στο Καλικόντασι
Με λαμπρότητα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου (φωτό 1ης σελ.), εορτάστηκε, με Συνοδική Θεία Λειτουργία, η μνήμη του Αγίου Κοσμά, στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Καλικόντασι του Φίερι της Αλβανίας. Στην ομιλία του ο κ. Αναστάσιος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ιστορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Άγιος Κοσμάς, ανέπτυξε την ιεραποστολική του δράση, που είχε ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση του κύματος των μαζικών εξισλαμισμών που είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την διάσωση της Ορθοδοξίας στα μέρη της Ηπείρου.
Ο Μακαριώτατος, απαντώντας στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, από εθνικιστικούς κύκλους, που έφτασαν να αποκαλούν τον Άγιο Κοσμά «διάβολο» και «αντιαλβανό», είπε ότι πρόκειται για άτομα που επιχειρούν «απαγχονίσουν με χάρτινες αγχόνες και πάλι τον Άγιο». Εμπνέονται από αθεϊστικά κίνητρα και θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν ακόμη υπόδουλους τους Ορθοδόξους.
Στις εκδηλώσεις στο Καλικόντασι, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Και στα Γιάννενα
Εκδηλώσεις έγιναν και στα Γιάννενα, με επίκεντρο το παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Περίβλεπτο. Λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος στην ομιλία του, είπε ο ότι Άγιος «δίδαξε Χριστό και Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλλε η βυζαντινή χορωδία Πατρών Θεόδωρος Φωκαεύς, προσκεκλημένη από τον προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Αντώνη.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου