Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

«Στενός κορσές» στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ


«Στενός κορσές» στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ


Με συγκεκριμένο όριο νομό και ανά πάροχο θα κατανέμεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες θα ισχύσει όριο συνταγογράφησης με υπουργική απόφαση.

Αυτό προβλέπει απόφαση του ΕΟΠΥΥ που δημοσιοποιήθηκε χτες με στόχο τη «διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Τα κριτήρια κατανομής θα είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό και ανάγκες αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα, στην ίδια υπουργική απόφαση εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ:
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εποχή δηλαδή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν.
Η πρακτική αυτή οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στην συνέχεια, μετά την ενοποίηση τους».
«Σήμερα το Υπουργείο Υγείας με αποφασιστικότητα προχωρά σε ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και την όσο γίνεται δικαιότερη κατανομή στους παρόχους.
Σήμερα εισάγουμε κατευθυντήριες οδηγίες, αναδρομικό κλινικό έλεγχο, κατανομή πλαφόν ανά νομό και ανά πάροχο και όπου απαιτείται εκπτώσεις (rebate) και επιστροφή (clawback) έτσι ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.
Αύριο εγκαθιστούμε διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, κλινικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και κλειστούς προϋπολογισμούς χωρίς rebate και clawback», καταλήγει η απόφαση.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μπαίνει πλαφόν και στη συνταγογράφηση, αφού αίρεται η αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν και το πλαφόν στη συνταγογράφηση επανέρχεται σε ισχύ, απορριπτομένων των σχετικών αιτημάτων των ιατρικών συλλόγων.
Αυτό αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, σύμφωνα με το Υπ. Υγείας.
Το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της, που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων.
Για το θέμα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης δήλωσε:
«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία ‘στροφή’ στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ’ αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη».
Στο μεταξύ, το γερμανικό μοντέλο για την χρηματοδότηση και την αξιολόγηση των νοσοκομείων προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με Τα Νέα, έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει την σύσταση εταιρείας με μετόχους τα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να συμφωνήσουν τον τιμοκατάλογο των επεμβάσεων και των ιατρικών πράξεων.
Οι γιατροί
Το υπουργείο έκανε παρέμβαση και για δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με τις ελλείψεις ιατρών και ιατρικού εξοπλισμού. Όπως αναφέρει:
«Για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε πρώτη φάση προσλαμβάνονται (η διαδικασία βρίσκεται σε τελική φάση) σχεδόν 900 επικουρικοί ιατροί, ενώ σε δεύτερη φάση –και εντός του προγραμματισμού- θα προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί. Στόχος είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα, με ορθολογικότερη αξιοποίηση δομών και προσωπικού, να λειτουργήσουν κέντρα όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με 24ωρη μάλιστα λειτουργία. Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβριο προωθείται και εν συνεχεία ξεκινά η πιλοτική λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας (Αστικού Τύπου), 24ωρης λειτουργίας, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
«Επιπλέον ήδη από τις 12 Αυγούστου προσελήφθησαν 112 επικουρικοί γιατροί οι θέσεις των οποίων έχουν προκηρυχθεί με υπουργική απόφαση και οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες τόσο στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης , Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Για το θέμα τέλος που έχει δημιουργηθεί στην Πρέβεζα με την έλλειψη ειδικευμένου χειρούργου για ένα διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος παρενέβη το απόγευμα της Δευτέρας στην ιστοσελίδα ygeia360.gr και δήλωσε:
«Το νοσοκομείο Πρέβεζας δεν πρόκειται να μείνει χωρίς ειδικευμένο χειρουργό ούτε για μία ημέρα. Θα προχωρήσουμε την Τρίτη 19 Αυγούστου στις σχετικές ανακοινώσεις και το θέμα θα λάβει τέλος».
Κινητοποίηση για το θέμα είχε καλέσει για χτες το απόγευμα στο προαύλιο του νοσοκομείου ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Όπως ανακοινώθηκε χτες δόθηκε λύση ως προς την άμεση αναγκαιότητα της κάλυψης της Χειρουργικής Κλινικής ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μόνιμη επίλυση του θέματος σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου