Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ.

Συνάντηση στα γραφεία της Kυνηγητικής Oμοσπονδίας Ηπείρου με τον Πρόεδρο της Κ.Ο κ. Παναγιώτη Σκαμαντζούρα τον Γ.Γραμματέα Χαράλαμπο Μπρέχα και τον πρόεδρο του κυνηγητικού συλλόγου του Μετσόβου κ. Θεόφιλο Σούλτη ,είχαν την Παρασκευή 8/8/14 τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Άρτας, Γιάννης Καγκάνης που ασχολείται με θέματα οικολογίας περιβάλλοντος και φυσικών πόρων και ο γραμματέας της συντονιστικής Ιωαννίνων Γιάννης Ραχιώτης.



Ο πρόεδρος της κυνηγητικής ομοσπονδίας ηπείρου κ Παναγιώτης Σκαμαντζούρας ,μας ενημέρωσε για την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια σε ένα φορέα που από πολλούς είναι παρεξηγημένος για ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο του κυνηγίου καθώς κ για την συμβολή των κυνηγητικών συλλόγων στην κοινωνία .Ο πρόεδρος κ Σκαμαντζούρας μας τόνισε πως οι κυνηγοί κινούνται στα πλαίσια της διαχείρισης κ της προστασίας του περιβάλλοντος , μας τόνισε δε ότι οι νόμοι και

οι κανόνες που διέπουν το κυνήγι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών οδηγιών.

¨Όπως ξέρετε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελλήνων κυνηγών είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (FACE ) στην οποία χρέη αντιπροέδρου εκτελεί ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. κ. Παπαδόδημας Νικόλαος,μια τιμητική για την Ελλάδα θέση που αποδεικνύει υψηλό επίπεδο οργάνωσης της κυνηγετικής οικογένειας.

Στην FACE συμμετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες.

Κατόπιν αναφερθήκαμε στην μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου, ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και κυρίως τους γεωργούς και τους κατοίκους της υπαίθρου, καθώς εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες. Οι Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του πληθυσμού τους και οι οποίες διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο υπουργείο μέσω της Κ.Σ.Ε. (αύξηση της κάρπωσης κ.τ.λ).

Γι αυτό χαίρομαι για την ευαισθησίας για την επίσκεψη σας κ για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα προβλήματα και την δράση των κυνηγών και μας τόνισε πέρα από κομματικές ταυτότητες είναι η πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που είναι στην κυνηγητική ομοσπονδία να δέχεται επίσκεψη από κομματικό φορέα επίσημα στα γραφεία της Ομοσπονδίας , για ενημέρωση για την δράση των κυνηγών.

Ο πρόεδρος μας είπε επίσης ότι θα δεχόμουν ευχαρίστως να μιλήσω κ με μια φιλοζωική οργάνωση κ να καθίσουμε να τα βρούμε μαζί γιατί κ εμείς αγαπάμε το περιβάλλον κ τη φύση κ μπορούμε να βρούμε λύσεις από κοινού.

Τα έσοδα των Κυνηγετικών Οργανώσεων προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των κυνηγών.

Το 90% των εσόδων επιστρέφουν ανταποδοτικά στο περιβάλλον μέσω φιλοθηραματικών δράσεων.

Έτσι λοιπόν οι κυνηγετικές οργανώσεις χρηματοδοτούν τη λειτουργία του Σώματος της Θηροφυλακής το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο και αποτελείτε 350 μόνιμα απασχολούμενους Θηροφύλακες, με τα αντίστοιχα οχήματα που και αυτά έχουν αγοραστεί με ιδία κεφάλαια χωρίς καμιά απολύτως κρατική ή Ευρωπαϊκή ενίσχυση.

Απασχολούν επιστημονικό προσωπικό που πραγματοποιούν και υλοποιούν μελέτες για τη βελτίωση των βιοτόπων, φαινολογίας της μετανάστευσης των πουλιών, εκτροφής και απελευθέρωσης θηραματικών ειδών κλπ.

Ο Γ. Γραμματέας κ. Χαράλαμπος Μπρέχας αναφέρθηκε και στον τεράστιο τζίρο που αναπτύσσεται γύρω από τη δραστηριότητα της θήρας και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μελέτη της M.R.B. που έγινε για λογαριασμό (Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε) Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Κυνηγητικών Ειδών, ο οποίος ξεπερνά τα 2,5 δις. Ευρώ και εκτιμάτε ότι τα άμεσα έσοδα για το κράτος (Φ.Π.Α κτλ.) είναι περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κ Σκαμαντζούρας αναφέρθηκε κ στην λαθροθηρία ότι είναι λάθος η τακτική που ακολουθείτε με την χρονοβόρα διαδικασία των δικαστηρίων που κάνουν ως κ τέσσερα χρόνια το λιγότερο για να εκδικάσουν μια υπόθεση.

Η λύση που προτείνει είναι το επιτόπιο πρόστιμο από τον θηροφύλακα έτσι ώστε να αποτραπεί η λαθροθηρία κ να αποφύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση της πολιτείας ,αλλά δεν ενεργούν σωστά.

Εν όψη της κυνηγητικής περιόδου συζητήσαμε για το πρόβλημα με τις φόλες. Θα πρέπει να καταγγέλλεται κάθε περιστατικό που θα πέφτει στην αντίληψη του κάθε κυνηγού και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία στους δράστες και δεν θα πρέπει να συσχετίζεται οι φόλες με τον κυνηγό καθώς πρόσβαση στα δηλητήρια που χρησιμοποιούν για την κατασκευή τους έχουν όλοι.

Ο κ.Σκαμαντζούρας μας τόνισε τις δράσεις της κυνηγητικής ομοσπονδίας .

1.Υλοποιούμε το πρόγραμμα βελτίωσης βιοτόπων.

2.Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας, διοργανώνοντας ενημερωτικές ημερίδες, συμμετέχοντας σε συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες για το εν λόγω θέμα υπηρεσίες.

3.Έχει γίνει παραχώρηση οικοπέδου στην περιοχή τον Λιγκιάδων κ έχει εγερθεί κτήριο 130 τ.μ. συμφωνία με τις μελέτες της περιοχής του Ζαγορίου. Αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας μέσω του οποίου θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε το έργο των κυνηγητικών οργανώσεων καθώς και τη συμβολή του αειφόρου κυνηγίου στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.

4.Λειτουργούμε το εκτροφείο Ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα Ιωαννίνων και για πρώτη χρόνια θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε απελευθερώσεις γενετικά πιστοποιημένων ατόμων σε επιλεγμένες θέσεις στην περιοχή ευθύνης μας.

5.Συνεργαζόμαστε με την πυροσβεστική υπηρεσία και διαθέτουμε 2 εθελοντικά ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και προσπαθούμε και για ένα τρίτο στο Μέτσοβο για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών. Επίσης υπάρχει στενή συνεργασία με τις Δασικές υπηρεσίες της περιοχής μας για την πρόληψη της λαθρουλοτομίας.

Για την λαθροθηρία στον υγρότοπο του Αμβρακικού ο κ. Σκαματζούρας μας είπε ότι η λαθροθηρία σχεδόν επαλείφθηκε καθώς η φυσική παρουσία των νόμιμων κυνηγών και η ενίσχυση του σώματος της Θηροφυλακής με επιπλέον άτομα (συνολικά δραστηριοποιούνται 9 Θηροφύλακες ) και τεχνικό εξοπλισμό (ειδικές βάρκες , νέα τζίπ κτλ) αποτελούν τροχοπέδη στις παράνομες ενέργειες.

Ο Γ. Γραμματέας κ. Μπρέχας μας τόνισε ότι στις σημερινές δύσκολες εποχές οι κυνηγοί είναι οι μόνοι που δίνουν ζωή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές καθώς με την παρουσία τους εκεί συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση των περιοχών αυτών όσο και στην δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Παράλληλα επιτελούν κοινωνικό έργο προσφέροντας σε άπορους και ιδρύματα τροφή, ρούχα, φάρμακα κτλ. Η παρουσία του κυνηγού στη φύση αποτρέπει εμπρησμούς και λειτουργεί αποτρεπτικά στο κύμα λαθρομετανάστευσης και λοιπόν παράνομων ενεργειών.

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία προσπαθεί και έχει πετύχει μέχρι σήμερα να ενημερώνει τα μέλη της για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το κυνήγι μέσω του τηλεοπτικής που προβάλλεται εβδομαδιαία σε τοπικό κανάλι, μέσω δημοσιευμάτων στον τύπο καθώς και των Μελών Δ.Σ και τους 2 Επιστημονικούς Συνεργάτες σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των Κυνηγετικών συλλόγων.

Ο κ. Σκαμαντζούρας μας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η εικόνα και η συμπεριφορά του κυνηγού έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, επομένως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει οι κυνηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην έχουμε ατυχήματα κατά την άσκηση της Θήρας όπως επίσης και να μην δίνουν δικαιώματα σε όσους περιμένουν στη γωνιά για να μας κακολογήσουν.

Το μήνυμα μας είπε είναι.

Κανείς δεν πρέπει να κυνηγάει χωρίς άδεια καθώς εκδίδοντας κυνηγετική άδεια δυναμώνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις και αποκτούμε μεγαλύτερη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αφορούν τη θήρα. Επομένως όλοι οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι δίπλα στα συνδικαλιστικά τους όργανα και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά. Να τηρούν γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου. Να σέβονται τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο ( γεωργούς , κτηνοτρόφους ) και να επιδεικνύουν συναδελφική συμπεριφορά και αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Ευχαριστήσαμε τον πρόεδρο κ τον γραμματέα για την προσπάθεια που κάνουνε ,τονίσαμε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης προς την κοινωνία για την δράση των κυνηγητικών συλλόγων. Το έργο που συντελείτε είναι τεράστιο o κλάδος είναι παρεξηγημένος κ θα φροντίσουμε σε μια επόμενη συνάντηση μας να έρθουμε σε επαφή κυνηγητικές ,φιλοζωικές κ οικολογικές οργανώσεις έτσι ώστε να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων κ από κοινού να βρεθούν λύσεις κ τρόποι συνεργασίας όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου