«Παιδική χαρά» η κατάσταση…
Η υπόθεση των παιδικών χαρών θυμίζει πλέον έντονα… «παιδική χαρά», καθώς, μετά τη μεγάλη πρεμούρα του Ιουλίου που κατέληξε στις απαγορευτικές πινακίδες οι οποίες τοποθετήθηκαν πριν από λίγες μέρες στις παιδικές χαρές, κατέληξε την περασμένη Τρίτη στην… ανασκευή των όρων που καθορίζουν μια παιδική χαρά ασφαλή.
Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του λέει ότι πλέον, δεν ισχύουν οι περισσότερες προβλέψεις της απόφασης του 2009: «Η εφαρμογή των προϋποθέσεων που αφορούσαν στην καταλληλότητα, τη σχεδίαση και την οργάνωση του χώρου μιας παιδικής χαράς, που ίσχυαν στην υπ’ αριθμ. 28492/2009 απόφαση και που αφαιρούνται με τη νέα, δημιουργούσε εμπόδια στην αποκατάσταση του επιπέδου ασφαλείας αυτών των παιδικών χαρών, με συνέπεια τη διατήρηση των επικίνδυνων εξοπλισμών και την αδυναμία να προβούν οι ΟΤΑ στην ανακατασκευή τους» αναφέρει η νεότερη απόφαση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να… αφαιρέσει τις απαγορευτικές πινακίδες που τοποθέτησε πριν από λίγες μέρες (κάνοντας μια σεβαστή χρηματική δαπάνη). Οι συγκεκριμένες πινακίδες είχαν σκοπό, όχι τόσο να αποτρέψουν τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές, αλλά να είναι καλυμμένοι οι Δήμοι στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα. Η απόφαση του 2009 όριζε αυστηρές προδιαγραφές για τις παιδικές χαρές, οι οποίες στο κατασκευαστικό τους κομμάτι τηρήθηκαν μόνο στις περιπτώσεις νέων κατασκευών, ενταγμένων στο ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρση της εγκυκλίου του 2009, λέγοντας ότι η εφαρμογή της « συνάντησε πολλά εμπόδια λόγω του ότι κυρίως επιχείρησε να εισαγάγει νέες διαδικασίες σε υφιστάμενες παιδικές χαρές, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας που μεσολάβησε αυτή την πενταετία, η οποία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας να μην τηρεί τους κανόνες που εξασφαλίζουν την ακίνδυνη χρήση τους». Στα Γιάννενα, οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές ήταν ελάχιστες. Κατά τα λοιπά, οι προδιαγραφές προέβλεπαν μέχρι και… φύλακα, ένα για κάθε παιδική χαρά, πιθανότητα που είναι πρακτικά ανέφικτη λόγω της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους.
«Ασφάλεια και καταλληλότητα»
Επίσης, ο Δήμος Ιωαννιτών διακήρυξε ότι για να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα, εκτός από 100 περίπου άτομα προσωπικό, θα χρειάζονταν και περί τα 7 εκατ. ευρώ για να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές. Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα (ο Δήμος Άρτας πάντως προχώρησε στην πιστοποίηση), προτίμησε να καλυφθεί νομικά, βάζοντας τις εν λόγω ταμπέλες που τον καλύπτουν νομικά. Τώρα, σημασία θα δίνεται στην «ασφάλεια και καταλληλότητα» της παιδικής χαράς και σύμφωνα με την απόφαση «θεωρείται πλέον ότι τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας, όταν αυτή δεν βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως για παράδειγμα κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.)». Κοινώς, το υπουργείο θέτει πλέον μίνιμουμ απαιτήσεις για τις υπάρχουσες παιδικές χαρές και επιβάλλει προϋποθέσεις για αυτές που θα κατασκευαστούν από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει τι πρέπει να αντικατασταθεί ολοσχερώς στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τι μπορεί να επισκευαστεί, αλλά και τι ισχύει για τις παλιές παιδικές χαρές, οι οποίες μπορούν να… αρκεστούν στις προδιαγραφές της εποχής κατασκευής τους, εάν έχουν γίνει μετά το Νοέμβριο του 1998.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου