Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ξαναμοιράζει την τράπουλα ο Θ. Μπεγκας


Ξαναμοιράζει την τράπουλα ο Θ. Μπεγκας
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να κατανείμει ρόλους και αξιώματα, με αποτέλεσμα η οριστικοποίηση του δημοτικού σχήματος να παραπέμπεται στην καλύτερη περίπτωση για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ένα σχεδόν μήνα από τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, στη διάρκεια της οποίας ο Θωμάς Μπέγκας έδωσε δείγμα προθέσεων για τον τρόπο που θέλει να διοικήσει το Δήμο Ιωαννιτών, μιλώντας για έξι αντιδημαρχίες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, με τον νέο Δήμαρχο να σβήνει και να ξαναγράφει σε καθημερινή βάση τη σύνθεση της δημοτικής αρχής.
Σε μεγάλο βαθμό ο κ. Μπέγκας φέρεται - σύμφωνα με πληροφορίες – να έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα εμπιστευτεί, ωστόσο «αγκάθι» αποτελεί το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων και ο τρόπος να «χρυσωθεί το χάπι» σε όσους θα μείνουν εκτός ή θα βρεθούν σε δευτερεύοντες ρόλους κατώτερους των προσδοκιών και των φιλοδοξιών τους.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό υπάρχει η προσθήκη μιας αντιδημαρχίας, κάθε αντιδήμαρχος θα πλαισιωθεί με εντεταλμένους συμβούλους, ενώ ρόλοι θα κατανεμηθούν στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων. Ο αέρας της ανανέωσης δε θα είναι στο βαθμό που ενδεχομένως να περίμενε κάποιος, ωστόσο τα πρώτα χρόνια της δημοτικής αρχής θα λειτουργήσουν ως «σχολείο» για ορισμένους, προκειμένου στη συνέχεια να είναι σε θέση να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες.
Οι αλλαγές και οι… καραμπόλες
Σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις του Θωμά Μπέγκα, η σημαντικότερη μεταβολή έχει να κάνει με την απόφαση να παραμείνει ο Θανάσης Μανταλόβας στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών και να μην αναλάβει την προεδρία της ΔΕΥΑΙ. Ωστόσο, η παραμονή του στη θέση αυτή θα έχει σύντομο χρονικό ορίζοντα και ο κ. Μανταλόβας θα βρεθεί στον 1ο όροφο της Ελευθερίου Βενιζέλου το πολύ σε ένα εξάμηνο για να τον διαδεχθεί ο Θωμάς Γιωτίτσας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Θωμάς Μπέγκας θα κρατήσει προς το παρόν ο ίδιος τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι ο Μάκης Χρυσοστόμου.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Παρά τω πλευρώ του Δημάρχου στις συνεδριάσεις θα βρίσκεται τελικά ο Γιώργος Παπαδιώτης και όχι ο Γιώργος Βίνης, που κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει την αντιδημαρχία των Δημοτικών Ενοτήτων.
Την αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης θα αναλάβει ο Δημήτρης Κατηρτσίδης, αυτή των Υποδομών και Ενέργειας ο Γιάννης Λιόντος, σίγουροι θεωρούνται για τις αντιδημαρχίες Πολεοδομίας, Ποιότητας Ζωής και Χωροταξίας ο Νίκος Γκόλας και για αυτή της Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού ο Παντελής Κολόκας, όπως άλλωστε προέβλεπε και το αρχικό σενάριο, ενώ η έβδομη αντιδημαρχία θα καταλήξει στον Δημήτρη Νάστο που θα διατηρήσει την αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας. Ερωτηματικό είναι ποιος θα έχει την ευθύνη του εργοταξίου, ενώ υπάρχει και ένα σενάριο να σπάσουν οι αρμοδιότητες των Δημοτικών Ενοτήτων και κατά συνέπεια να αναλάβει διαφορετικό χαρτοφυλάκιο ο κ. Βίνης.
Οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα
Σε μεγάλο βαθμό έχουν κλειδώσει οι επιλογές για τα προεδρεία των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων.
Σίγουρη είναι η παραμονή του Φίλιππου Τσουμάνη στην προεδρία του ΟΚΠΑΠΑ, στην καρέκλα του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης θα βρεθεί πλην συγκλονιστικού απροόπτου ο Κώστας Γκόγκος, την προεδρία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων φέρεται να αναλαμβάνει η Βάσω Μέγα, ενώ στο Δημοτικό Ραδιόφωνο θα βρεθεί η Αλέκα Βακαλοπούλου.
Απροθυμία φαίνεται να υπάρχει για την προεδρία του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος λόγω των τραγικών γεγονότων και της εκκρεμότητας δικαστικής διερεύνησης τους, ενώ ερωτηματικό παραμένει η προεδρία της ΔΗΑΝΕΤΑΙ. Ο Βασίλης Τσαμπαλάς θα παραμείνει στα Νομικά Πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης, μεταπηδώντας ενδεχομένως στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφήνοντας την Πρωτοβάθμια στην Ελένη Βασιλείου που φέρεται να μην επιθυμεί πρώτο ρόλο σε αυτή την φάση.
Τέλος, επιλογή για τη θέση της αντιπροέδρου στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας φέρεται να είναι η Ντίνα Μπακόλα, που έχει εμπειρία σε κοινωνικά ζητήματα.
Χωρίς ρόλο ο Φίλιος, χολωμένη η Τσίλη
Παρά την σφοδρή επιθυμία του Φίλιππου Φίλιου να έχει ρόλο στη νέα δημοτική αρχή, κάτι τέτοιο δε φαίνεται πως θα συμβεί. Μετά την επιλογή του Θωμά Μπέγκα να διατηρήσει ο ίδιος την προεδρία της ΔΕΥΑΙ και την επιμονή του στο πρόσωπο του Κώστα Γκόγκου για την προεδρία του Πνευματικού Κέντρου, δε φαίνεται να υπάρχει χώρος για τον απερχόμενο Δήμαρχο.
Ο ίδιος δε θα ήθελε να αναλάβει μία θέση που δε θα είναι ανάλογη της θητείας του στην αυτοδιοίκηση, και φαίνεται να έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδία της πολιτικής του αποστρατείας, τουλάχιστον σε σχέση με το Δήμο Ιωαννιτών. Έτσι εξηγείται και η απόσυρσή του από το προσκήνιο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αντίθετα με την πρακτική του προηγούμενου διαστήματος, όταν φρόντιζε να κάνει συχνά – πυκνά και με διάφορες αφορμές αισθητή την παρουσία του.
Ιδιαίτερα χολωμένη εμφανίζεται, όμως, η Παρασκευή Τσίλη. Οι πληροφορίες που την ήθελαν να προορίζεται για δεύτερο ρόλο, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, ωστόσο η ίδια είναι ενοχλημένη κυρίως για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε αυτή η επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπέγκας, μετά από εισηγήσεις συνεργατών του, της πρότεινε την αντιδημαρχία Οικονομικών γνωρίζοντας πως θα αρνηθεί. Και έτσι βρήκε τη δικαιολογία που αναζητούσε για να την βγάλει από τη μέση.

http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου