Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Αταξία…κυριαρχεί σε παλιούς και σε νέους πεζόδρομους!


Αταξία…κυριαρχεί σε παλιούς και σε νέους πεζόδρομους!


• Στις 27 Αυγούστου ορκίζεται η νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και με την επίσημη ανάληψη καθηκόντων θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις σε μία σειρά από σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής της πόλης.
Ένα από τα πιο σοβαρά είναι η επιβολή τάξης στους παλιούς και κυρίως στους νέους πεζόδρομους που, καθώς οδεύουν προς την ολοκλήρωση, καλύπτουν πια ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου των Ιωαννίνων!
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που συναντώνται στα πεζοδρομημένα τμήματα του εμπορικού και ιστορικού κέντρου. Πρώτον, η καταπάτησή τους από κάθε είδους οχήματα σε καθημερινή βάση και δεύτερον, η επέκταση πάνω τους των τραπεζοκαθισμάτων από καφετέριες και μπαράκια.

Άνετο… πάρκιγκ!
Εικόνες αναρχίας συναντά κανείς σε καθημερινή σχεδόν βάση στους νέους πεζόδρομους που κατασκευάστηκαν στο κέντρο των Ιωαννίνων. Σε ορισμένους απ’ αυτούς τα Ι.Χ. εξακολουθούν να βρίσκουν άνετο… πάρκιγκ, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις από πλευράς της Δημοτικής Αρχής για σεβασμό των πεζόδρομων! Ούτε τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Τροχαία σε όσους οδηγούς τους καταπατούν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση, αν και είναι γεγονός ότι λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς Γιαννιώτες.

Τα κολωνάκια
Ένα μέτρο που πιθανώς να βοηθήσει, είναι τα μεταλλικά κολωνάκια που τοποθέτησε πρόσφατα ο Δήμος σε πεζόδρομους όπως η Παπαδοπούλου και η Παπάζογλου, τα οποία ωστόσο, εμποδίζουν την στάθμευση, όχι όμως και την διέλευση οχημάτων. Χθες το πρωί, για παράδειγμα, αρκετά οχήματα διέσχιζαν… ανενόχλητα τους δύο πεζόδρομους.
Πάντως, σε γενικές γραμμές τηρείται το ωράριο που έχει θέσει ο Δήμος με τον Κανονισμό του για τον ανεφοδιασμό εμπορικών καταστημάτων και κατοικιών στους πεζόδρομους – πλατείες των Ιωαννίνων, ο οποίος γίνεται ως τις 10:30 το πρωί.

Τα τραπέζια απλώνονται!
Το δεύτερο «αγκάθι» στην εικόνα και λειτουργικότητα παλιών και νέων πεζόδρομων είναι τα τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν σ’ αυτούς καφετέριες και μπαράκια.
Σε αρκετές περιπτώσεις αυτά ξεφεύγουν κάθε ορίου και καλύπτουν ακόμα και το μισό χώρο ή και τα δύο τρίτα των πεζόδρομων, βάζοντας εμπόδια σε διερχόμενους πολίτες, ποδηλάτες και γονείς με καρότσια και μωρά. Ειδικά τις βραδινές ώρες σε οδούς όπως η Λόρδου Βύρωνος ή η Γρηγ. Σακκά και η Καλλάρη το πρόβλημα είναι έντονο από την ανεξέλεγκτη επέκταση των τραπεζιών!
Οι εικόνες αυτές ασφαλώς και δεν τιμούν κανέναν και θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί μέτρα από το Δήμο Ιωαννιτών. Βασικότερο όλων, ο καθορισμός μίας γραμμής στους πεζόδρομους, πέρα από την οποία δεν θα πρέπει να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και εν συνεχεία η διενέργεια ελέγχων για την τήρησή της.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου