Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Στο συρτάρι το εθνικό πάρκο Γράμμου


Στο συρτάρι το εθνικό πάρκο Γράμμου

Τη μελέτη για τη θεσμοθέτηση του Γράμμου ως εθνικό πάρκο που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) εδώ και πέντε χρόνια υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.



Η νέα του αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Ο πολιτισμός στα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές στην Πυρσόγιαννη. Ο κ. Καλογιάννης επανέρχεται με κάθε ευκαιρία στο θέμα αυτό, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργείου ΠΕΚΑ. Αυτή τη φορά είπε ότι παραμένει «συμπαραστάτης σε κάθε περαιτέρω ενέργεια της δημοτικής αρχής Κόνιτσας στην κατεύθυνση διάσωσης και ανάδειξης του πολιτισμού της περιοχής και θεσμοθέτησης του Γράμμου ως εθνικό πάρκο.
Το 2009 ολοκληρώθηκε η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον Γράμμο, με μεγάλο μέρος του να προτείνεται να γίνει εθνικό πάρκο. Υπενθυμίζεται ότι οι κορυφές του Γράμμου είναι ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν εδώ και χρόνια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θεωρώντας ότι η λειτουργία ενός καθεστώτος εθνικού πάρκου στην περιοχή θα προσφέρει καλύτερη θεσμική οχύρωση και περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, ανάδειξης, διαχείρισης και φύλαξής του. Μερικά από τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεγάλη φυσική αξία του Γράμμου είναι τα δάση, τα οποία είναι σχεδόν άθικτα λόγω του φόβου των ναρκών, τα σπάνια είδη και φυτών, η καφέ αρκούδα και το αγριόγιδο αλλά και η ποικιλία των πουλιών. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε με κοινοτικά κονδύλια, αφορά συνολική έκταση 1.400 τ.χλμ. και περιλαμβάνει περιοχές που ανήκουν στους νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς.
Κατά την επίσκεψή του στην Πυρσόγιαννη, ο κ. Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της μελέτης του οδικού άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα, το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων στα απομακρυσμένα χωριά και τις δυνατότητες ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου