Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Στο κυνήγι ενός φθηνού σπιτιού

Στο κυνήγι ενός φθηνού σπιτιού

Τα Γιάννενα που ζουν (και) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, περιμένουν αυτές τις ημέρες τους καινούριους φοιτητές που θα ανακυκλώσουν την όποια τοπική οικονομία της πόλης. Ήδη οι πρώτοι φοιτητές βρίσκονται στην πόλη και επισκέπτονται τα μεσιτικά γραφεία ή διαβάζουν τα τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια σε αναζήτηση του ιδανικού φοιτητικού τους σπιτιού. Αναμφίβολα, πάντως, το μεγάλο «κύμα» αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές.



Οι νέοι φοιτητές (και οι γονείς τους) θα έχουν πάντως πολλές επιλογές. Διαθέσιμα σπίτια στα Γιάννενα υπάρχουν πολλά. Τα πάντα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις της κάθε οικογένειας και από τις οικονομικές της αντοχές. Οι τιμές, όπως κυμαίνονται μέχρι στιγμής, δεν διαφέρουν από πέρσι. Παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στις πρώτες προτιμήσεις των νέων φοιτητών, σύμφωνα με τα μεσιτικά γραφεία της πόλης, παραμένει το κέντρο, όπου όμως συνήθως τα σπίτια μετράνε πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους. Οι τιμές για ένα δυάρι, για παράδειγμα, ξεκινάνε από 250 και φτάνουν έως 370 ευρώ, όταν πρόκειται για σχετικά καινούριο σπίτι, με τα δεδομένα του κέντρου, και διαθέτει και αυτόνομη θέρμανση. Σημειωτέον ότι τα ισόγεια διαμερίσματα δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα παρά τις πιο φτηνές τιμές τους, με τις οικογένειες να επικαλούνται την ασφάλεια του παιδιού τους. Το ιδανικό διαμέρισμα δηλαδή για έναν φοιτητή είναι ένα δυάρι που να βρίσκεται σε όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, και σε πολύ καλή τιμή. Επειδή οι προδιαγραφές αυτές είναι σπάνιες, είναι προφανές ότι η αναζήτηση γίνεται πιο δύσκολη. Μακριά από το κέντρο, βρίσκει κανείς καλύτερα διαμερίσματα, με σχετικά καλές τιμές, με τις μετακινήσεις όμως να έχουν τη δυσκολία τους. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καθοριστεί πού τελικά θα καθίσει η μπίλια στο επίπεδο των τιμών. Κι αυτό επειδή φέτος οι ιδιοκτήτες έχουν ένα πρόσθετο άγχος: τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανοίκιαστα διαμερίσματα.

Από τη μεριά τους, οι οικογένειες των νέων φοιτητών προσμετρούν πολλά πράγματα για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, κι όχι μόνο την τιμή του ενοικίου. Τα κυριότερα από αυτά είναι η ύπαρξη ή μη αυτόνομης θέρμανσης και το ύψος των κοινοχρήστων, αλλά και αν η πολυκατοικία έχει καταργήσει τη θέρμανση. Η τελική τους απόφαση αποτελεί έναν συνδυασμό των παραμέτρων αυτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται παζάρια για το ενοίκιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρά την οικονομική κρίση, η συγκατοίκηση δεν έχει επιστρέψει όσο θα έπρεπε στην ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα. Συνήθως οι συγκάτοικοι είναι συγγενείς, π.χ. αδέλφια, κι όχι φίλοι.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου