Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας σήμερα
ΑΝΕΡΓΙΑ ή ΜΙΣΘΟΣ… ΠΕΙΝΑΣ;
Οκτώ στους δέκα εργαζομένους στην Ήπειρο έχουν προβλήματα
• «Η κατάσταση στα εργασιακά είναι δραματική», λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Εργατ. Κέντρου Ιωαννίνων Ν. Φασούλης
Ποιων οι αποδοχές είναι στον… πάτο και π3οιοι αντέχουν ακόμα…
• Δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι άνεργοι στην εποχή μας, ο αριθμός των οποίων έχει φτάσει σε… δυσθεώρητα νούμερα.
Πολύ δύσκολη όμως έχει γίνει πια η ζωή και για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στο Δημόσιο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Οι μισθοί των ασφαλισμένων του ΙΚΑ έχουν πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια και η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει για τα καλά σ’ έναν εργασιακό «μεσαίωνα» όπου κυριαρχούν οι περικοπές αποδοχών, η… εξαφάνιση επιδομάτων και λοιπών κοινωνικών παροχών, η εκ περιτροπής απασχόληση και η λεγόμενη «μαύρη εργασία»! Όλα αυτά κάνουν πολλούς εργαζόμενους να αναρωτιούνται αν αξίζει τελικά να δουλεύουν ή είναι προτιμότερο να καθίσουν σπίτι τους!
Αυτή είναι η εικόνα και στην Ήπειρο, ενώ για το Νομό μας με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης, ο οποίος κάνει λόγο για καταστάσεις πρωτόγνωρες στα εργασιακά, που παραπέμπουν στο μακρινό παρελθόν.
Φυσικά, υπάρχουν κι εδώ οι εξαιρέσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει παντού. Δεν υποφέρουν δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κάποιοι εξακολουθούν να αμείβονται και κατ’ επέκταση να ζουν καλά.
Αυξάνουν οι χαμηλόμισθοι
Αύξηση των χαμηλόμισθων Ελλήνων δείχνουν διαθέσιμα στοιχεία από τις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Το 53,7% των εργαζομένων - ασφαλισμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αμείβεται με ποσό κάτω των 1.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση -σε σύγκριση με το 2008- παρατηρείται τόσο στον αριθμό των μισθωτών με απολαβές έως 400 ευρώ όσο και των εργαζομένων με μικτές αποδοχές μέχρι 500 ευρώ.
Όπως σημειώνεται, η μείωση του κατώτατου μισθού με απλή νομοθετική παρέμβαση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, επέφερε ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις υπό τον φόβο της απόλυσης. Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ προκύπτει ότι 801.907 άτομα βλέπουν τον μισθό τους να μην ξεπερνά το όριο των 1.000 ευρώ, 290.537 εισπράττουν λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα, ενώ το 36,40% των ασφαλισμένων στον συγκεκριμένο φορέα λαμβάνει μικτό μισθό έως 700 ευρώ.
Δραματικές αλλαγές
Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, στις μέρες μας μία στις δύο προσλήψεις πραγματοποιείται με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, οι μισθοί δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν προς τα πάνω. Από την άλλη, η μείωση των απολαβών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, με αρκετούς εργαζομένους να κάνουν λόγο για «τεχνητές» κρίσεις στο εσωτερικό ορισμένων επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο το «κούρεμα» των μισθών.
Σε σχέση με το 2008 η μεταβολή στα εργασιακά και κυρίως στους μισθούς είναι δραματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι αμειβόμενοι με 700 ευρώ μικτά ανέρχονται στο 36,40% (έναντι 17,6% το 2008) και οι εργαζόμενοι με απολαβές έως 800 ευρώ φθάνουν το 42,40%, έναντι 23,1%. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των υπαλλήλων με απολαβές από 1.000 έως 2.000 ευρώ έπεσε στο 32,6% (από 42,9% το 2008) και των αμειβομένων με 2.000 έως 3.000 ευρώ στο 8% (από 17% το 2008).
Η εικόνα στην Ήπειρο
Οκτώ στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στην Ήπειρο αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, τονίζει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης, κάνοντας λόγο για μία δραματική κατάσταση η οποία προκλήθηκε, όπως λέει, από τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων ετών.
«Είμαστε πρώτοι και ως Νομός και ως Ήπειρος και στην ανεργία και στην εκ περιτροπής απασχόληση και στην ανασφάλιστη εργασία. Έχουμε τους πιο πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι είναι απλήρωτοι από έναν μέχρι 15 μήνες. Δυστυχώς, σε όλα αυτά είμαστε πρωταθλητές», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φασούλης. Εξάλλου, όπως λέει, η πτώση των μισθών από το 2008 ως τις μέρες μας υπήρξε εντυπωσιακή και φτάσαμε πια εργαζόμενοι να λαμβάνουν 510 με 520 ευρώ για πλήρη απασχόληση, ενώ οι νέοι κάτω των 25 ετών να αμείβονται με περίπου 410 ευρώ. «Μιλάμε για μισθούς πείνας, που κοντεύουν να είναι όσο και το επίδομα ανεργίας. Υπάρχουν μισθωτοί που τους συμφέρει πιο πολύ να παίρνουν το επίδομα παρά να δουλεύουν, ειδικά αν πρέπει να πάρουν αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά τους», τονίζει με έμφαση.
Καθημερινά καταγγελίες
Καθημερινές φυσικά είναι και οι καταγγελίες που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αλλά και στον ίδιο προσωπικά τον Πρόεδρό του από εργαζόμενους που περνούν δύσκολα στη δουλειά τους. Αυτές αφορούν κυρίως εκβιασμούς από πλευράς επιχειρήσεων να υπογράφουν συμβάσεις ότι δουλεύουν λιγότερες ώρες απ’ ότι πραγματικά με την απειλή της απόλυσης, πιέσεις εκ μέρους των εργοδοτών για μειώσεις μισθών, περισσότερη δουλειά, λιγότερη ασφάλεια και φυσικά για «μαύρη εργασία»! «Και ο κόσμος μένει απλήρωτος και άνεργος, ενώ και το κράτος δεν εισπράττει, αφού τα ασφαλιστικά του ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λ.π. δεν έχουν εισφορές», σημειώνει ο Νίκος Φασούλης.
Ο… πάτος και η κορυφή
Οικιακοί βοηθοί, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ανειδίκευτοι εργάτες, γεωργοί, υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας και πλανόδιοι πωλητές είναι μεταξύ των εργαζομένων με τις πιο χαμηλές αποδοχές οι οποίες πέφτουν ακόμα και κάτω από τα 700 ευρώ.
Πιο καλά αμειβόμενοι παραμένουν και στις μέρες μας οι… συνήθεις ύποπτοι. Δηλαδή, τα στελέχη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των κρατικών υπηρεσιών (υπουργείων, γενικών γραμματειών, περιφερειών, δήμων κ.λ.π.), οι αρχιτέκτονες – μηχανικοί, οι λογιστές, οι εξειδικευμένοι χειριστές μηχανημάτων, οι γιατροί, οι χρηματιστές, οι κτηματομεσίτες κι οι τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου