Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η φτώχεια χτυπά την πόρτα 2,4 εκ. πολιτών


Ανησυχητικά τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν για την Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια κρίσης

Περισσότερα από 880.000 ελληνικά νοικοκυριά, που απαριθμούν περίπου 2,4 εκ. πολίτες στην Ελλάδα, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2014.

Τα στοιχεία προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη που μίλησε στο συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγινε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα η Ελλάδα, βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε στους δείκτες της παιδικής φτώχειας, μπροστά μόνο από την Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Σήμα κινδύνου όμως προκύπτει για τα δημογραφικά δεδομένα στη χώρα, αφού η εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας είναι πως το 2050 το 40% θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ το 2080 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πληθυσμό ελλήνων μόλις 7.690.000 ανθρώπων.

Η κα Τζούφη τόνισε, ότι αποτελεί ευρωπαϊκή παραδοχή, ότι μία σημαντική ανάσα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες μπορεί να δώσει η αυξημένη παρουσία προσφύγων και μεταναστών, όμως και εκεί πρόκειται για ένα θέμα με πολλές διαστάσεις και ιδιαιτερότητες.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, ξεχώρισε η ομιλία του Βλάσση Τομαρά, καθηγητή Ψυχιατρικής και προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές που είπε ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, το έλλειμμα στο κεφάλαιο σεβασμός στα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική διαταραχή παραμένει σημαντικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου