Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Μετ' εμποδίων η συμφωνία - "Αγκάθια" το ΕΚΑΣ και τα κόκκινα δάνεια








Της Δήμητρας Καδδά

Μία νέα μάχη με το χρόνο δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να έρθουν εγκαίρως οι δόσεις και η επαναφορά του Waiver, μετά την αδυναμία εύρεσης λύσης σε μεγάλα μέτωπα όπως το ΕΚΑΣ και η πώληση των δανείων με εγγύηση δημοσίου σε funds στην χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη.

Σήμερα αναμένεται να σταλούν από τα τεχνικά κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων αντιπροτάσεις για να ανοικτά θέματα και να γίνουν νέες τηλεδιασκέψεις. Στο "καλό" σενάριο -όπως το περιέγραψε
χθες το βράδυ πηγή της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης- θα γίνει εφικτή η κατάθεση των τελικών "ρυθμίσεων" την Τετάρτη πιθανώς σε νομοσχέδιο (αν και δεν αποκλείουν κάποιες πηγές το σενάριο της ΠΝΠ).

Ο στόχος είναι να έχουν σβηστεί και νομοθετικά οι "αστερίσκοι" έως την Πέμπτη που συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ στη Βιέννη με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα να επιθυμεί να "κομίσει" το αίτημα επαναφοράς του waiver και παράλληλα να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης των κειμένων του μνημονίου και επικύρωσής στους από τα εθνικά κοινοβούλια και τον ESM για να εκταμιευθεί το πρώτο πακέτο υπο-δόσεων.

Πριν από όλα αυτά όμως πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Και όπως φάνηκε από την χθεσινή 3 και πλέον ωρών διαπραγμάτευση, "αστερίσκοι" παραμένουν, ενώ οι εντάσεις δεν... λείπουν.

"Η πλευρά των δανειστών δεν βιάζεται, εμείς είμαστε που θέλουμε να τελειώνουμε και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες/ημέρες" ανέφερε στέλεχος της ελληνικής πλευράς περιγράφοντας το κλίμα. Έκανε λόγο όμως και για την "αναγκαία" πολιτική διαχείριση του τρίτου (κατ ουσίαν) εφαρμοστικού...

Στη χθεσινή τηλε-διαπραγμάτευση τριών και πλέον ωρών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας των ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και του Υπ. Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, πηγές της ελληνικής πλευράς ανέφεραν ότι επιχειρείται να οριστικοποιηθούν τα ανοικτά πεδία έως την Τετάρτη και ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να υποβάλει και αντιπροτάσεις. Παράλληλα παραδέχθηκαν ότι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής υπήρξαν εντάσεις και οι τόνοι κάποιες στιγμές ανέβηκαν.

Το πιο μεγάλο αγκάθι είναι το ΕΚΑΣ με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν θα ζητηθεί αναδρομικά από τους χαμηλοσυνταξιούχους που το χάνουν. Και ζητείται να γίνει αποδεκτή η κάλυψη της "τρύπας" στα έσοδα από το περίσσευμα πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 που προτείνεται να διατεθεί από το (υπό σύσταση) Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πέρα από το ΕΚΑΣ, το πεδίο των κόκκινων δανείων και του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιχειρείται και η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, η επίλυση του θέματος του διαγωνισμού για την Εγνατία, αλλά και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του ΔΣ του Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου