Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αρτα


Epirusblog Gr 5/29/2016



Ζημιές από ακαρπία σε ακτινιδοκαλλιέργειες στην Άρτα.

Ερώτηση κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφορικά με την ακαρπία στα ακτινίδια της Άρτας. Η ερώτηση αναφέρει:


«Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι έντονες βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ανθοφορίας είναι οι βασικές αιτίες της ακαρπίας σε ακτινιδοκαλλιέργειες στο νομό Άρτας...
Ειδικότερα η καταστροφή της ακτινιδοκαλλιέργειας στο κάμπο της Άρτας κυμαίνεται από 40% έως και 90%. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί όσοι καλλιεργούν ακτινίδια της ποικιλίας ΤΣΕΛΕΧΙΔΗ.


Επίσης οι ακτινιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο -πέρα για πέρα- εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για τα αίτια αυτά, όπως δεν προσφέρει κάλυψη για όλους τους κινδύνους των καλλιεργειών φυτικής και ζωικής παραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους.


Με βάση το γεγονός αυτό οι ακτινιδοπαραγωγοί της Άρτας θα υποστούν μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημά τους.


Και αυτό τη στιγμή που πέρσι δώσανε την παραγωγή σε πολύ χαμηλές τιμές και βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.


Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. η κατάσταση για την φτωχή αγροτιά είναι δραματική.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε:


• Να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών στο σύνολο των καλλιεργειών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το 100% της ζημιάς.


• Να γίνει τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου από όλα τα αίτια και σε όλα τα στάδια της παραγωγής».


maxitisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου