Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ο ρόλος της ιταλικής Καμόρα και της ιαπωνικής Γιακούζα στο παρεμπόριο στην Ελλάδα




Δισεκατομμύρια ευρώ τζιράρουν παγκοσμίως, κάθε χρόνο, εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο παρεμπόριο. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη διακίνηση προϊόντων-μαϊμού ....και λαθραίων τσιγάρων με πρωταγωνιστές στις «χρυσές δουλειές» πολυεθνικές οργανώσεις που έχουν τη σφραγίδα της μαφίας.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Η ιταλική Καμόρα, η ιαπωνική Γιακούζα, αλλά και διάφορες κινέζικες οργανώσεις έχουν τον πρώτο και το τελευταίο λόγο στην χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Κέντρου Transcrime. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι εγκληματικές οργανώσεις μοιράζουν την… πίτα, ώστε να μην μπερδεύεται η μία στα πόδια της άλλης. Έτσι, η Καμόρα ασχολείται κυρίως με απομιμήσεις ρούχων και αξεσουάρ. Μάλιστα, φέρεται να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς κατασκευάζει προϊόντα-μαϊμού υψηλής ραπτικής από υλικά που εισάγει από την Κίνα και την Ασία.

Η ιαπωνική Γιαζούκα, πάλι, φέρεται να εξειδικεύεται στην παράνομη αντιγραφή μουσικής και κινηματογραφικών ταινιών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, πρόκειται για τις ίδιες οργανώσεις οι οποίες στη δεκαετία του ’90 πρωταγωνιστούσαν στη διακίνηση ανθρώπων, αλλά και σε απάτες, ενώ σήμερα έχουν βρει ένα νέο τρόπο για να κερδίζουν εύκολο και γρήγορο χρήμα. Τα προϊόντα-μαϊμού και τα παράνομα τσιγάρα βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών τους και για τη διακίνηση τους συνεργάζονται με εγχώριες ομάδες.

Εκτιμάται, ότι από τα κρατικά ταμεία της χώρας μας χάνονται από το λαθρεμπόριο προϊόντων, κάθε χρόνο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παρεμπόριο, άλλωστε, έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι ευνοείται στις περιόδους της οικονομικής κρίσης που οι πολίτες δεν είναι σε θέση να διαθέσουν αρκετά χρήματα για τις αγορές τους.
Ενδεικτικό είναι πως το 2013, όταν στη χώρα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους φόρους επί των καπνικών ειδών, το παρεμπόριο τσιγάρων κατέγραψε άνοδο της τάξης του 26%! Τη διετία 2014-2015 κατασχέθηκαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο τσιγάρα με τους φόρους που δεν εισπράχθηκαν -μόνο από τα τσιγάρα- να αγγίζουν τα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ χάθηκαν περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο τζίρος στην Ελλάδα για το οργανωμένο έγκλημα υπολογίζεται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ. Από το παρεμπόριο οι οργανώσεις εκτιμάται ότι εισπράττουν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα λαθραία τσιγάρα ετησίως υπολογίζεται ότι επιφέρουν στα «μαύρα ταμεία» το ποσό των 455 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που από τα ναρκωτικά, τα κέρδη δεν ξεπερνούν τα 133 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3 φορές λιγότερα!Βέβαια, τα ποσά που διακινούνται παγκοσμίως είναι αστρονομικά με τα αντίστοιχα κέρδη να εκτιμάται ότι φτάνουν στα 870 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα μισά «ξεπλένονται» μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος που διαθέτει μηχανισμούς για να εξαφανίζει τα ίχνη του μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για το 2013, το διεθνές παρεμπόριο εκπροσωπεί το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εισαγωγές των παραποιημένων προϊόντων υπολογίζονται στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ το διάστημα 2012 -2013 κατέγραψε μέσα στην πρώτη δεκαπεντάδα των χωρών που διακινούν προϊόντα-μαϊμού και την Ελλάδα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Χόνγκ Κόνγκ και η Κίνα, που είναι η πρώτη χώρα παραγωγής προϊόντων-μαϊμού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση. Στην ίδια λίστα, θέση έχουν η Τουρκία, το Αφγανιστάν, η Συρία και η Κύπρος.
Πάντως, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Επιπλέον, έχει δρομολογήσει την αύξηση του αριθμού των Κινητών Μονάδων Ελέγχου, αλλά και την σύσταση ειδικού τμήματος για ελέγχους στη θάλασσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου