Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ «ΦΕΣΙΑ» ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ;


✔ Αν και τα χρέη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν σε δόσεις, όταν εκταμιευθούν τα κονδύλια από την συμφωνία
✔ Στο μεταξύ και με άλλους φόρους επιβαρύνουν την αγορά που έχει ήδη γονατίσει...



• Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, η αγορά αργοπεθαίνει και επενδύσεις δεν φαίνονται στην άκρη του τούνελ, είναι τουλάχιστον προκλητικό στελέχη της Κυβέρνησης να οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί ένα μπαράζ αψυχολόγητων δηλώσεων από κορυφαία στελέχη, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ουσιαστικά λίγο πριν οι Έλληνες φορολογούμενοι νιώσουν βαθιά στο πετσί τους τα νέα σκληρά μέτρα, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με… δόσεις τα «φέσια»
Μάλιστα την ίδια ώρα, η όποια στήριξη προς τις επιχειρήσεις μένει σε θεωρητικό επίπεδο από πλευράς της Κυβέρνησης, ενώ η ίδια ζητά από τους πολίτες να καταβάλλουν τους φόρους και να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους!
Και μπορεί η νέα φοροκαταιγίδα να έρχεται από μεθαύριο Τετάρτη, 1η Ιουνίου, πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από το Κράτος θα πρέπει να δείξουν… ιώβεια υπομονή, αφού η όποια καταβολή των οφειλών θα γίνει με δόσεις και φυσικά εφόσον εκταμιευθεί η πρώτη υπό-δόση των 7,5 δισ. ευρώ.
Τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες υπολογίζονται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ και εάν το Κράτος δεν κρατούσε στάση… μπαταχτσή, η αγορά θα μπορούσε να ανασάνει και να υπάρξει κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εξόφληση των οφειλομένων δεν θα ξεπερνά το ποσό των 700 έως 800 εκατ. ευρώ μηνιαίως, με την προτεραιότητα να αφορά τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Νέος μαραθώνιος
Στο μεταξύ, σ’ έναν νέο μαραθώνιο έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα και να ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει ότι η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ) θα γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εάν και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν μετά το καλοκαίρι.

Νέο χαράτσι στη βενζίνη;
Μέσα σ’ όλα αυτά και εν αναμονή της δόσης, όλο και κάποια δυσάρεστη έκπληξη ξεφυτρώνει για τους πολίτες. Την πληρωμή μέρους των τελών κυκλοφορίας μέσω της βενζίνης -η τιμή της οποίας θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την αύξηση του ΕΦΚ- εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στο «Mega Σαββατοκύριακο».
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται για τον τρόπο φορολογίας των Ι.Χ. το 2017, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ένα από τα σενάρια προβλέπει ένα τμήμα τους -περίπου τα μισά- να καταβάλλεται εφάπαξ και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, η τιμή της οποίας θα αυξηθεί «κατά κάποια λεπτά».
Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι όσοι κάνουν μεγάλη χρήση βενζίνης να πληρώνουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας και όσοι κάνουν μικρότερη χρήση να πληρώνουν λιγότερα τέλη.

Βλέπει «καθαρό διάδρομο»!
Και ενώ το τελευταίο οι Έλληνες ζουν πραγματικά το θέατρο του παραλόγου, έρχεται και ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, να καθησυχάσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής «δημιουργείται τώρα ο καθαρός "διάδρομος" τον οποίον επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μία στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο»!
Αλήθεια, τι έχει να πει ο Υπουργός και η Κυβέρνησή του για το οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων; Για τους νέους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από τον επόμενο κιόλας μήνα, αλλά και τις άλλες επιβαρύνσεις, με τις οποίες θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι;

Προκλητικές δηλώσεις!
Από την άλλη ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος λέει «ναι σε όλα» στη Βουλή και λίγα 24ωρα αργότερα απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ντροπής μιλά για αντισυνταγματικότητα των μέτρων (σ.σ. σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά) που ο ίδιος ψήφισε!
Από την πλευρά του ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης, απέδωσε τη φοροεπιδρομή σε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρυνθούν όσοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, που είχε ως σύνθημα το «Μένουμε Ευρώπη».
Σε μια εντελώς εκτός τόπου και χρόνου δήλωση προέβη και η βουλευτής Άννα Βαγενά, η οποία στην προσπάθειά της να υπερασπίσει το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, σύγκρινε το μνημόνιο με την… Τουρκοκρατία. «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές» ήταν η τοποθέτησή της, αφήνοντας σύξυλη την ελληνική κοινωνία!
Αλλά και η Περιφερειάρχης Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δήλωσε ότι οι πολίτες, έχοντας γνώση των σκληρών μέτρων, εμπιστεύθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το δύσκολο έργο της υλοποίησής της συμφωνίας, ξεχνώντας προφανώς τι ακριβώς έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τι υπόσχονταν στους πολίτες!
Και «ων ουκ έστιν αριθμός» από προκλητικές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου