Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ρυθμίσεις σε Εφορία - Ταμεία ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη




• Εντείνονται οι φόβοι στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, λόγω της συνεχούς μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά της ταυτόχρονης αύξηση των φόρων, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν απίθανο να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.
Γι’ αυτό και στις προθέσεις της Κυβέρνησης φαίνεται πως είναι μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη προς Ταμεία και Εφορίες. Εξάλλου, ο ίδιος ο Υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος με πρόσφατες δηλώσεις του είχε παραδεχτεί την πλήρη αποτυχία της υπάρχουσας ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές και προανήγγειλε άμεσα νέες ρυθμίσεις.

Ανάλογα με τις δυνατότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η λογική του νέου πλαισίου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη, ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης.
Το ύψος και το πλήθος των δόσεων όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα, ποσοτικά αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις «πραγματικές ανάγκες», όπως λέγεται, των οφειλετών.
Υπό έγκριση…
Κεντρική λογική της νέας ρύθμισης, που πρέπει όμως να εγκριθεί και από τους δανειστές, είναι να δώσει πρόσβαση στο ευνοϊκό καθεστώς σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως έχουν πραγματικά ανάγκη να ενταχθούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν – για παράδειγμα με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους κλασικούς «μπαταχτσήδες».
Τεκμηριώνοντας ο οφειλέτης την εισφοροδοτική του ικανότητα και τον βαθμό ρευστότητάς του θα μπορεί να «κερδίσει» ένα… εξατομικευμένο πακέτο αποπληρωμής της οφειλής του βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εργασίας, κανείς δεν έχει συμφέρον να εγκαταλείψει ρυθμίσεις που ήδη εξυπηρετεί, προσδοκώντας κάτι ευνοϊκότερο.
Σε πρώτη φάση θα γίνεται διασταύρωση οφειλών. Αν δηλαδή κάποιος χρωστά στον ασφαλιστικό του φορέα και στην Εφορία, οφείλει δηλαδή εισφορές και φόρους, τότε θα επιδιώκεται συνολική διευθέτηση του χρέους μέσα και από τη σταδιακή συνεργασία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) με τη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου