Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Fortune: Η Ελλάδα χρειάζεται επιθετικό haurcut έως 50% και όχι ελάφρυνση για να γίνει βιώσιμο το χρέος.



Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου, αλλά και στην ανάγκη διαγραφής και όχι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται σε άρθρο του στο περιοδικό «Fortune», ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Emory, Thomas More Smith.

Όπως σημειώνει, αν και με τη συμφωνία του Eurogroupάνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση 10,3 δισ. ευρώ κεφαλαίων διάσωσης και υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για το χρέος, ωστόσο οι όροι για την Ελλάδα είναι ακόμη επισφαλείς, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι άφησαν τις σχετικές λεπτομέρειες για συζήτηση μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το επόμενο έτος.


Μάλιστα, επισημαίνεται ότι είναι η ώρα η Ευρώπη να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, ακόμη και 50%, και να συνειδητοποιήσει ότι τα οφέλη από ένα bail out της Ελλάδας είναι σημαντικά περισσότερα από τα κόστη, ειδικά από τη στιγμή που η Βρετανία είναι σκεπτική σχετικά με τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει σχετικά εύκολα από την Ε.Ε.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οικονομία της δεν βασίζεται στο ευρώ και λειτουργεί υπό μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι μια έξοδος της Βρετανίας δεν θα επιδρούσε αρνητικά στην Ε.Ε., στην πραγματικότητα οι συνέπειες θα ήταν η δημιουργία ενός προηγούμενου για άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να αποχωρήσουν επίσης.

Γι' αυτό τον λόγο, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.

Αν η Βρετανία εξέλθει της Ε.Ε., εκτιμά ο Thomas More Smith, θα υπάρξει αξιοσημείωτη πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Αν και αυτό θα καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα περισσότερο ανταγωνιστικά έναντι των αμερικανικών, θα έχει τον αντίθετο αντίκτυπο για τα αμερικανικά αγαθά στην Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός οικονομικού «καταρράκτη» και σοκ, οδηγώντας σε υφέσεις στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη δεν το θέλει αυτό, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία θα ήταν να τρομάξουν οι επενδυτές με μια κατάρρευση του νομίσματος.

Ως αποτέλεσμα, οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε. ίσως να έχουν μεγαλύτερη αξία για την Ευρώπη απ' ό,τι τα δισ. ευρώ που η Ελλάδα χρωστάει στους πιστωτές της.

Έτσι, έχει οικονομική σημασία για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες να διαγράψουν ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.


bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου