Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ - Ελλιπής η ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες


Χαμηλά τα ποσοστά στην Ελλάδα, για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα - Ξεκίνησε στα Γιάννενα το Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας


Έλλειψη παιδείας, αλλά και ενημέρωσης, παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα υγείας, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που έχουν τον μικρότερο αριθμό δοτών για μεταμόσχευση οργάνων από πτωματικό δότη.
Το μείζον αυτό θέμα ανέδειξε χθες από τα Γιάννενα η διευθύντρια του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Βασιλική Λαγκάζαλη, η οποία σημείωσε πως τα ποσοστά για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά με τη χώρα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τη δωρεά οργάνων.

Τη στιγμή που εκατοντάδες κάτοικοι της χώρας αναμένουν για την εύρεση ενός συμβατού δότη, η Ελλάδα μειονεκτεί στο θέμα της ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και κυρίως για τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες, όπως ανέφερε η κ. Λαγκάζαλη, στον απόηχο της διοργάνωσης του Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσηλευτών Νεφρολογίας που διεξάγεται στα Γιάννενα.

Τα κενά είναι πολλά μιας και το ζήτημα είναι λεπτό και χρήζει ειδικού χειρισμού ώστε οι συγγενείς του πτωματικού δότη να συναινέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση κάνοντας ένα δώρο ζωής σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

Η κα. Λαγκάζαλη ξεκαθάρισε ότι λείπει η παιδεία στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας ότι θα έπρεπε η ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά να ξεκινάει από μικρή ηλικία ώστε να αποκτάται η συνείδηση στα παιδιά για την αναγκαιότητα δωρεάς οργάνων.

Όσο για τα διάφορα σενάρια που κάθε φορά ακούγονται για τη δωρεά οργάνων προκαλώντας φόβο σε πιθανούς δότες; «Τα σενάρια αυτά είναι απλά κακοήθειες που προέρχονται από ανθρώπους που είναι κατά της δωρεάς οργάνων. Καμία μεταμόσχευση δεν μπορεί να γίνει εκτός νοσοκομείου» είπε απαντώντας.

Το συνέδριο

Το συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας διεξάγεται στα Γιάννενα μέχρι και αύριο Σάββατο, με τα καινοτόμα θέματα που θα αναπτυχθούν να παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, πως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η πρόεδρος Παναγιώτα Τσούγια, η γραμματέας Βασιλική Λαγκάζαλη και η ταμίας Μαριάννα Ελευθερούδη.

Στο συνέδριο αναμένεται να πάρουν μέρος με σημαντικές ανακοινώσεις 220 Νοσηλευτές Νεφρολογίας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναμένεται να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από τον Νεφρολογικό χώρο, ΜΕΘ και άλλων ειδικοτήτων, που εμπλέκονται στη θεραπεία της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών υπό αιμοκάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.

«Μέσα από την πολυποίκιλη θεματολογία οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν τη γνώση τους, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να αναθεωρήσουν στάσεις και συμπεριφορές, που αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

Ο μεγάλος αριθμός νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που ήδη έχουν εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή του» είπαν μεταξύ άλλων οι τρεις γυναίκες της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου επιμένοντας στην αναγακιότητα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα σοβαρά που απασχολούν μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Συνέδριό αναμένεται να τιμήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας κ. Κ. Σιαμόπουλος με την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη: Υγεία και Γράμματα στην Ήπειρο του 19ου αιώνα: Ο ρόλος της Ευποιίας.

Έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Ιωαννιτών.

Δοθείσης της ευκαιρίας η κα. Τσούγια ρωτήθηκε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και που δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί θέμα με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.



Η κα. Τσούγια ξεκαθάρισε ότι οι ελλείψεις υπάρχουν αλλά τα απαιτούμενα βρίσκονται και αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των τμημάτων που ξεπερνούν τα όποια προβλήματα για να βοηθήσουν τον ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου