Την επιτακτική ανάγκη να στείλουμε μήνυμα ανθρωπισμού, ψυχραιμίας και εύτακτης κοινωνίας στους κοντά 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας, ανέδειξε η προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού με θέμα το προσφυγικό πρόβλημα και τη διαχείρισή του από την κοινωνία.
Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ευρωπαϊκό και συνεπώς δε μετατίθεται εξ ολοκλήρου η ευθύνη στην Ευρώπη για να το λύσει, επεσήμανε στην ομιλία του ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. Η ελληνική πολιτεία επαναπαύτηκε στον ρόλο του αμέριμνου ανθρωπιστή, αγνοώντας ότι -με τους άστοχους χειρισμούς της- σύντομα θα κατέληγε αποθηκάριος ή και «σεκιουριτάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ
Τρία είναι τα μέτωπα που μένουν ανοιχτά για το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τα οποία η χώρα μας καλείται να κλείσει άμεσα κι αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο. Το πρώτο είναι να ζητήσει αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η επιστροφή των αιτούντων πολιτικό άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου –ένα σενάριο που μοιάζει υπερβολικό, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί. Το δεύτερο είναι η κακή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με την Ευρώπη από τη μια πλευρά να μην αντιμετωπίζει ουσιαστικά προσφυγική κρίση, μα κρίση υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων, γιατί πολύ απλά δεν τους θέλει, την Τουρκία από την άλλη να μην είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα –σύμφωνα με απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου- και την Ελλάδα στο μέσο που με την αμεριμνησία της βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη θέση. Το τρίτο είναι κι αυτό που έχουμε αναγάγει σε πολύ σοβαρό, ενώ είναι απλό και εύκολα διαχειρίσιμο. Δεν είναι μείζον θέμα να ενσωματωθούν 50.000 άνθρωποι στον κοινωνικό ιστό ενός τόπου που μετρά κοντά δέκα εκατομμύρια κατοίκους, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα μοντέλο διασποράς, μια χώρα σε διαρκή κίνηση, με μια μοναδική εμπειρία να εντάσσει και να ενσωματώνει. Οι πραγματικές εικόνες του προσφυγικού προβλήματος στον τόπο μας δεν είναι οι βάρκες που βουλιάζουν και οι πνιγμένοι άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά. Οι πραγματικές εικόνες είναι οι επικοινωνιακά αδιάφορες, που συνθέτουν την καθημερινότητα του ανώνυμου: η εργασία, η περίθαλψη, η εκπαίδευση.
ΤΡΙΠΛΕΤΑ ΛΥΣΕΩΝ
Η ομιλία του κ. Χριστόπουλου έκλεισε με την πρόταση μιας «τριπλέτας λύσεων», που περιλαμβάνει:
α. το ρητό εκ μέρους της πολιτείας μήνυμα της ενσωμάτωσης και τη διαχείριση των κραδασμών που αυτό θα γεννήσει σ’ αυτούς που βιώνουν τη ματαίωση, γιατί δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Τούτο προϋποθέτει πειθώ, μα και τη δυναμική παρουσία ενός κράτους που έχει επίγνωση, αυτοπεποίθηση και κοινωνική ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες, χωρίς να παραγνωρίζει και τις υποχρεώσεις που έχουν εκείνοι απέναντί του.
β. την αποδοχή της νέας πραγματικότητας: τα σύνορα κλείσανε, όποιος έρχεται εδώ, μένει, το ελληνικό κράτος δίνει την ταυτότητα του πρόσφυγα, μα αναλαμβάνει και την ευθύνη της ενσωμάτωσης, χωρίς να απαιτεί να έρθουν να τους πάρουν.
γ. τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, την ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης απέναντί τους και την ενσωμάτωση, με την προϋπόθεση ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες αιτήματος ασύλου και γίνεται διαχείριση της ανεξέλεγκτης κατάστασης στο Αιγαίο.
«Διανύουμε μια εποχή αδιάγνωστης μετάβασης. Το προσφυγικό είναι σύμπτωμα μιας βαθιάς υπαρξιακής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη, δεν είναι η αιτία. Η Γηραιά Ήπειρος καλείται να αναλάβει την ιστορική ευθύνη αυτής της μετάβασης ειρηνικά, χωρίς πόλεμο. Όταν ένα κράτος στέλνει ένα μήνυμα καταλλαγής, η κοινωνία ηρεμεί λίγο. Το ζήτημα είναι ανοιχτό για όλους μας», κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Στην περιεκτική και πολύ κατατοπιστική ομιλία της, η κα Γεωργία Σπυροπούλου, υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, παρουσίασε –με αριθμούς και γεγονότα- όλο το ιστορικό του νέου ρεύματος προσφύγων που υποδέχτηκε η Ευρώπη την τελευταία πενταετία και τα ζητήματα που προέκυψαν από αυτό. Μετά από μια σύντομη περιγραφή του διεθνούς περιβάλλοντος και της διαχείρισής του προσφυγικού προβλήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώθηκε στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και το καθεστώς στο οποίο υπόκεινται. Αυτή τη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Σπυροπούλου, βρίσκονται σε μια κατάσταση λίμπο. Τα προγράμματα που αφορούν τις επιλογές που έχουν στην παρούσα χρονική συγκυρία (μετεγκατάστασης, οικογενειακής επανένωσης, παραχώρησης ασύλου) υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα -και δεδομένου ότι ούτε αίτημα ασύλου δεν έχουν καταθέσει- να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση ή εργασία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τον νόμο 4375/2016 που ψηφίστηκε στη χώρα μας αρχές Απριλίου για την οργάνωση και λειτουργία υπηρεσίας ασύλου, υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων τον διαπνέουν χαρακτηριστικά κράτησης, χωρίς αξιολόγηση και εξατομικευμένη χρήση.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Ο.Π.Κ.Π.Ι.
Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ομίλου και συντονιστής της συζήτησης, κ. Β. Μαυρέας, τόνισε ότι τη δημιουργία του Ο.Π.Κ.Π.Ι. γέννησε η ανάγκη καλυφθεί –στο μέτρο που είναι δυνατό- ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του Ομίλου είναι να αποτελέσει ένα ελεύθερο βήμα που θα αναβαθμίσει τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, με επιχειρήματα, χωρίς συνθήματα. Και κάπως έτσι προσεγγίστηκε το προσφυγικό πρόβλημα, που ήταν το θέμα της πρώτης εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Ο.Π.Κ.Π.Ι.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια σειρά τοποθετήσεων και ερωτήσεων από παραβρισκόμενους πολίτες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων και τοποθετήσεων από φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών και το…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου