Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Δικαιοσύνη με κοινωνικό πρόσωπο



Ο λόγος για την «εγκληματική οργάνωση» που πωλούσε ναρκωτικά στην πόλη μας.

Αρχικά να υπογραμμίσω και να χαιρετίσω την εξάρθρωσή της και να συγχαρώ τις αστυνομικές δυνάμεις για την επιτυχία της.

Και τώρα ας αρχίσει το κυρίως θέμα το οποίο θα φανεί σε εσάς τους αναγνώστες κάπως αιρετικό και μπορεί να διαφωνήσετε έντονα...
Ο λόγος για τα παιδιά τα οποία προέβησαν στην πώληση των ναρκωτικών. Αρκετά από αυτά είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, τα οποία γνωρίζαμε, κοροϊδεύαμε, χαιρετούσαμε και ίσως και πίναμε καφέ μαζί τους.

Είμαι κάθετα αντίθετος με την υπερβολική έκθεσή τους στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να γίνονται βορά του κάθε ατόμου που αναλώνεται στην κριτική ή το τρολάρισμα μέσω των κοινωνικών και όχι μόνο δικτύων.

Απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μου, η δημοσιοποίηση μέρους της δικογραφίας από δημόσια φόρα. Και εξηγούμαι. Πίσω από αυτά τα παιδιά βρίσκονται γονείς, αδέρφια, ολόκληρες οικογένειες. Δεν θα πρέπει η ανάγκη κάποιων gγια κουτσομπολιό να καταστρέψει όλους όσους βρίσκονται στο περιβάλλον των κατηγορουμένων.

Δεν γνωρίζουμε όλοι το παρελθόν και το παρόν των παιδιών αυτών και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πτυχές που αγνοούμε όπως, η ψυχική κατάσταση, η οικονομική κατάσταση ή το βιοτικό επίπεδο τους.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αφορισμούς και καταδίκες που ικανοποιούν την ανάγκη μας να αισθανόμαστε σημαντικοί. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να προσπαθήσουμε να αναμορφώσουμε τα παιδιά αυτά αγκαλιάζοντάς τα και δίνοντας τους γνώση.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και έξυπνη στις ποινές που καταλογίζει.

Ας πάρουμε την περίπτωση του Δικαστή George Fryberg του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Brisbane στην Αυστραλία, ο οποίος διέταξε ένα άντρα που συνελήφθη να καλλιεργεί κάνναβη να γράψει μια έκθεση 3.000 λέξεων εξηγώντας τους δεσμούς της σχιζοφρένειας με την κάνναβη, αφού τον καταδίκασε με ποινή με αναστολή!!!

Ο δικαστής δήλωσε πως αυτοί που καπνίζουν κάνναβη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες και συγκεκριμένα σχιζοφρένεια!!!

Στην περίπτωση της Άρτας, με σεβασμό προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, πιστεύω πως αν και τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν ήταν σκληρά και αρκετά σε ποσότητα, η δικαιοσύνη πρέπει να φερθεί πιο έξυπνα.

Δηλαδή να επιβληθούν ποινές με αναστολή και κοινωνική εργασία, καθώς επίσης και η συγγραφή ενός κειμένου το οποίο θα καταδεικνύει την επικινδυνότητα των ναρκωτικών αυτών καθώς και τις επιπτώσεις της εξάρτησης σε αυτά. Η γνώση είναι δύναμη.

Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει η αναμόρφωση των προσώπων αυτών να γίνει μακριά από φυλακές που δεν σωφρονίζουν αλλά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εμείς συντασσόμαστε με τον δικαστή George Fryberg γιατί τα Αρτινά αυτά παιδιά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.


maxitisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου