Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα ευρωπ. κονδύλια ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;


ΜΙΧ. ΠΛΙΑΚΟΣ (Δήμαρχος Ζίτσας): Για την Παιδόπολη είχαμε εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση, αλλά «ξένα κέντρα» αποφάσισαν διαφορετικά



• Μέσα σε θολό τοπίο εξακολουθεί η Κυβέρνηση να διαχειρίζεται το προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα μας, αδυνατώντας να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την διαβίωση των φιλοξενουμένων, αλλά και να εμπεδώσει κλίμα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες, που έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη πίεση από την όλη κατάσταση.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ήπειρο, ειδικά στον καταυλισμό του Κατσικά, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες εδώ και πάνω από δυο μήνες, σε συνθήκες πολύ δύσκολες και με τεράστιες ελλείψεις σε θέματα υγιεινής, ιατρικής περίθαλψης, καθαριότητας και όχι μόνο. Για ακόμη μια φορά στην τελευταία συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού, έγινε λόγος για όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς μέχρι και σήμερα παραμένουν στο στάδιο της διαπίστωσης, ενώ για πρώτη φορά εκφράστηκε ανησυχία από την διοίκηση της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων για ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων σε εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ.
Έκκληση από ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, σοβαρή ανησυχία για τις ανεπαρκείς, όπως αναφέρει, συνθήκες σε αρκετούς χώρους φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και απευθύνει έκκληση (!) να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις το συντομότερο δυνατό, με την αξιοποίηση της οικονομικής στήριξης που παρέχεται από την Ε.Ε.
Πού πάνε τα ευρωπ. κονδύλια;
Με την χθεσινή τοποθέτησή της η Ύπατη Αρμοστεία ουσιαστικά εγκαλεί την Ελλάδα ότι δεν διαχειρίζεται σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν κατανέμονται για τον σκοπό που δίνονται, δηλαδή για την διαχείριση του προσφυγικού!
Σε ανακοίνωσή της γράφει συγκεκριμένα: «απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν την οικονομική υποστήριξη που παρέχει η Ε.Ε. ώστε να βρουν και να κάνουν χρήση καλύτερων εναλλακτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα»!
Άρα η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι υπάρχουν κονδύλια από την Ε.Ε., τα οποία καλεί την Ελλάδα να τα χρησιμοποιήσει…
Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον αναπλ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και προτείνει οι βελτιώσεις που είχε συστήσει για κάποιους από τους προβλεπόμενους χώρους να αποτελέσουν προτεραιότητα.
Τονίζει παράλληλα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
Εναλλακτικές δομές
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να ικανοποιούν τις ελάχιστες ανθρωπιστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δομές και να προετοιμαστούν άμεσα για τη στέγαση προσφύγων. Επιπλέον, επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τον άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες, που να συνάδουν πλήρως με τις βασικές ανθρωπιστικές προδιαγραφές. Τέτοιοι προσωρινοί χώροι έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητοι στην παρούσα στιγμή, ενώ παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των θέσεων στέγασης μέσω της χρήσης διαμερισμάτων και άλλων χώρων υποδοχής.
Εξαντλούνται οι αντοχές
Πολύ δύσκολες όμως είναι οι συνθήκες και στον Κατσικά. Και όσο ο καιρός περνάει, τόσο οι αντοχές εξαντλούνται και οι εντάσεις θα μεγαλώνουν εντός και εκτός του καταυλισμού. Ήδη καταγράφονται καταγγελίες κατοίκων για μικροκλοπές στην περιοχή, ενώ οι φήμες για ναρκωτικά και άλλες παράνομες πράξεις οργιάζουν, αφού ουσιαστικά είναι αδύνατον να ελεγχθεί αποτελεσματικά το τι συμβαίνει σ’ έναν πληθυσμό 1.000 και πλέον ανθρώπων! Αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ του Νίκου Τσόλη στην τηλεόραση ΒΗΜΑ, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, καταγράφοντας την απόγνωση και την ανησυχία τους, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία.
Προβλήματα όμως καταγράφονται και σε άλλες δομές της Ηπείρου. Στα Δολιανά προχθές βράδυ μετά από συμπλοκή μεταξύ Σύριων και Αφγανών πέντε άτομα μεταφέρθηκα για πρώτες βοήθειες σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Δριμύ «κατηγορώ» από Δ. Ζίτσας
Για να συμβεί αυτό βέβαια, απαιτείται να μεταστεγαστούν οι πρόσφυγες του Κατσικά στην πρ. Παιδόπολη Αγία Ελένη. Μάλιστα η υπογραφή της παραχώρησης των εγκαταστάσεων από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε την έκρηξη του Δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι για ακόμη μια φορά ενεργεί ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με ανοιχτή επιστολή του προς τους αναπλ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο κ. Πλιάκος απευθύνει δριμύ «κατηγορώ», αφήνοντας αιχμές για τη σκοπιμότητα της επίσπευσης των διαδικασιών στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης.
Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
«Ως Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα δεν επαναπαυθήκαμε, ούτε προσπαθήσαμε να ξορκίσουμε «το κακό» μακριά από εμάς. Αλλά σε συνεργασία και με άλλους φορείς των Ιωαννίνων εργαστήκαμε αθόρυβα, με στόχο να βρεθεί η βέλτιστη λύση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολη, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους και θα είναι αποδεκτό, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία.
Οι επαφές που είχαμε με ιδρύματα του εξωτερικού μας έκαναν να αισιοδοξούμε για το αποτέλεσμα καθώς είχαμε εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση τόσο για τις εργασίες επισκευής των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου όσο και των λειτουργικών εξόδων που θα ακολουθούσαν με τη λειτουργία των δομών του κέντρου», τονίζει, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Μιχ. Πλιάκος.
Τα οφέλη
Αναφερόμενος στα οφέλη από αυτή τη συνεργασία σημείωσε:
- Αναδεικνύεται το ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο, με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους και
- Ενισχύεται η τοπική οικονομία καθώς οι εργασίες επισκευής αλλά και η κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων στις δομές θα γινόταν από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Καταλήγοντας στην επιστολή του σημειώνει ότι «δυστυχώς οι προσπάθειές μας σκόνταψαν σε άγνωστα για εμάς «κέντρα» που φαίνεται πως αποφασίζουν με διαφορετικά κριτήρια από τα δικά μας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη δική τους τακτική και λογική. Ο καθένας κρίνεται και είναι υπόλογος για τις πράξεις και ενέργειές του. Παραμένουμε πιστοί σε όσα μέχρι σήμερα έχουμε δηλώσει υπηρετώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις επιταγές της τοπικής κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου