Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

"Βαρίδι" ή "σύντροφος" ο Καμμένος; Τι λένε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Δύο γραμμές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη ή όχι του κυβερνητικού εταίρου.


του Αντώνη Γαλανόπουλου |

Η χθεσινή διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή αναφορικά με το σχέδιο Αναν, αλλά και την ονομασία των Σκοπίων αποτελεί ακόμα ένα αγκάθι στις σχέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού να τον βγάλει από το κάδρο παρεμένει εδώ ημέρες αμετακίνητος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συγκεντρώνοντας αντίπαλα αλλά και φίλια πυρά.


Η ΝΔ έχει αποφασίσει σε κεντρικό επίπεδο να μην αφήσει το θέμα της επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ισοβίτη να ξεχαστεί και αδημονεί για την συζήτηση του αίτηματος της (στα τέλη του μήνα) για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η υπερασπιστική γραμμή του Πάνου Καμμένου ότι τα τηλεφωνήματα με τον Γιανουσάκη έγιναν για να χτυπήσει την μάστιγα των ναρκωτικών έχει ξεφτίσει, μετά τις αποκαλύψεις του ίδιου του ισοβίτη. Ο τελευταίος είχε ομολογήσει ότι οι οχλήσεις του Πάνου Καμμένου είχαν κύριο στόχο την ενοχοποίηση του εφοπλιστή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ για πρώτη φορά ενέπλεξε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επισκέψεις που δέχονταν στην φυλακή.

Η αποκάλυψη αυτή αν τελικά επιβεβαιωθεί θα εκθέσει όπως είναι φυσικό και την Κουμουνδούρου που έως σήμερα δεν έχει ευθεία εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο ισοβίτης όχι μόνο διέψευσε ότι δέχθηκε επισκέψη στην φυλακή από πρώην υπουργό της ΝΔ αλλά κατέθεσε ότι τον επισκέπτονταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «Είναι η πρώτη φορά που οι εκβιαστές έχουν εκπρόσωπο τύπου. Αυτός έγραψε δημοσιεύματα ότι ήρθε πρώην υπουργός της ΝΔ στη φυλακή, να με πείσει να αλλάξω την κατάθεση μου. Είαι όμως ερασιτέχνες λασπολόγοι γιατί ούτε από την τοπική της ΝΔ δεν έχει έρθει κάποιος να με επισκεφτεί. Αντίθετα έρχονται στελέχη πολιτικά του ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Αυτοί οι κύριοι με επισκέπτονταν μέχρι που έγινα κακό παιδί για να να με διαβεβαιώσουν ότι το υπουργείο είναι μαζί μου» ισχυρίστηκε.

Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση δεν σταματούν όμως εδώ. Χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, επανέφερε το αίτημα του να περάσει την πόρτα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ανάλογο αίτημα του απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την πρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησε να προκαταλάβει την απόφαση της επιτροπής, δηλώνοντας σε συνέντευξη του ότι η παρουσία του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή της Βουλής δεν είναι απαραίτηση αφού για το ίδιο θέμα θα γίνει διεξοδική συζήτηση στην Ολομέλεια (αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής).

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσουν το νέο μέτωπο δεν φαίνεται να καρποφορούν, διότι το αίτημα του κ. Λυκούδη αναμένεται να αποκτήσει διακομματική στήριξη. Ήδη η ΝΔ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσονται αναφανδόν υπέρ της κλήσης Καμμένου και όπως φαίνεται οι ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ θα περάσουν πολύ δύσκολα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι χειρισμοί του Πάνου Καμμένου δεν τυγχάνουν της πλήρους έγκρισης ούτε από τους βουλευτές του κυβερνητικού σχήματος.

Αντίθετα προκαλούν εκνευρισμό διότι εμποδίζουν το αφήγημα της κυβέρνησης να ξεδιπλωθεί.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στο «ΤΗΕΤΟC» ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποτελεί βαρίδι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει σελίδα μετά το ορόσημο της του κλείσιματος της Β αξιολόγησης. «Αντί να συζητούμε για την ανάπτυξη και τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, ασχολούμαστε με τις επιπολαιότητες του Πάνου» παραπονιόταν ο ίδιος, ενώ συναδέλφος του δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απουσίες με νόημα από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κατά την επικείμενη ψηφοφορία για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν πάντως περισσότερο ρεαλιστής. Εξέφραζε την άποψη ότι το κόμμα του δεν έχει άλλη λύση από το να στηρίξει μέχρι τέλους τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Γνωρίζαμε από την αρχή ποιός ήταν ο Πάνος Καμμένος όταν τον επιλέγαμε για κυβερνητικό εταίρο. Πρόκειται για πολιτική επιλογή που σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση της κυβέρνησης. Οπότε δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις» τόνιζε εκτιμώντας ότι τελικά όλοι οι βουλευτές θα τον στηρίξουν όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Ο πρώτος που διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή ήταν ο Νίκος Φίλης. Η σχέση του πρώην υπουργού Παιδείας με τον πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει άλλωστε περάσει από «σαράντα κύματα». Ο Νίκος Φίλης άνοιξε παράθυρο για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής καταλογίζοντας πάντως στον Καμμένο δεοντολογικό ατόπημα

Υπέρ της ανάγκης διερεύνησης του περιεχομένου των συνομιλιών Καμμένου- Γιαννουσάκη τάχθηκε επίσης ο γραμμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου