Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Η ψυχοσύνθεση των τρολ



Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο στο διαδίκτυο; Γιατί είναι όλοι έτοιμοι να επιτεθούν, να ειρωνευτούν ή να μην δείξουν καμία ανοχή; Οι ψυχολόγοι ίσως τελικά έχουν μια απάντηση για όλα αυτά.

Το διαδίκτυο βγάζει την κακή πλευρά σε πολλούς, που όταν φτάσει σε ακραία κατάσταση μετατρέπεται στο γνωστό τρολάρισμα - δηλαδή να θέλουν να πληγώσουν τους άλλους online χωρίς καμία συνέπεια. Μια ομάδα Αυστραλών ψυχολόγων αποφάσισε λοιπόν να εντοπίσει τι είναι αυτό που ωθεί τους φυσιολογικούς ανθρώπους (που δεν φαίνεται πως είναι τρολ), να στραφούν προς αυτή την διαδικτυακή συμπεριφορά.


Μελετώντας 415 άντρες και γυναίκες, οι ερευνητές αναζητούσαν συγκεκριμένους παράγοντες, που περιλαμβάνουν κοινωνικές ικανότητες, ψυχοπάθειες, σαδισμό, και ευαισθησίες. Η υψηλή συναισθηματική αντίληψη σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων. Αν και η ευαισθησία του ατόμου είναι έντονη, σημαίνει πως μπορεί να νιώσει και να ανταποκριθεί σε αυτά τα συναισθήματα. Όσοι αποδείχθηκαν τρολ, είχαν έντονες ψυχοπάθειες και συναισθηματική αντίληψη.

Παρότι μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά ευαισθησίας, όταν αυτά συνδυάζονται με ψυχοπάθεια οδηγεί σε μια εχθρική συμπεριφορά. Οι ψυχοπάθειες, που μπορεί να είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα συναισθήματα των άλλων, μετρήθηκαν καλώντας τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με φράσεις όπως "η εκδίκηση πρέπει να είναι γρήγορη και στοχευμένη".

Η ενισχυμένη συναισθηματική αντίληψη καθιστά ικανούς αυτούς τους ανθρώπους να διαπιστώνουν τι θα ενοχλήσει κάποιον και να πατήσουν στα συγκεκριμένα σημεία "πόνου". Η έλλειψη συμπόνιας επιτρέπει στα τρολ να αγνοούν και να μην νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων. Επίσης οι ψυχοπάθειες είναι συσχετισμένες με την αναζήτηση του ενθουσιασμού και με τον αυθορμητισμό. "To να δημιουργήσουν έναν διαδικτυακό χαμό είναι ένα βασικό κίνητρο των τρολ", σύμφωνα με τους ψυχολόγους, που εκτιμούν ότι τα άτομα αυτά ενέχουν έντονα στοιχεία σαδισμού και τείνουν να είναι άντρες.

Η έρευνα δεν προσφέρει λύσεις για την αντιμετώπιση του τρολαρίσματος, όμως μας δίνει αρκετά στοιχεία για το πως μπορεί να ξεκινά - γεγονός που μπορεί ίσως να δώσει κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσε να σταματήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου