Ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των στρατιωτικών; Το άτυπο “επίδομα παραμεθορίου” δεν έχει καταβληθεί από τον Φεβρουάριο ενώ το νομοθετημένο ακόμα δεν φάνηκε..
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Παιχνίδια στις πλάτες των στρατιωτικών και ιδιαίτερα των πλέον χαμηλόβαθμων φαίνεται ότι παίζουν από την ασφάλεια των γραφείων τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας διάφοροι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι διαρκώς τάζουν το επίδομα, αλλά οι στρατιωτικοί δεν το βλέπουν.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που μέχρι πριν την ψήφιση του 4ου μνημονίου χαρακτηριζόταν ως “επίδομα παραμεθορίου” και αντιστοιχούσε σε 4 ΗΕΕ (105 ευρώ) έχει να καταβληθεί στον Στρατό Ξηράς από τον Φεβρουάριο, ενώ το θεσμοθετημένο (και κουτσουρεμένο) είναι αμφίβολο εάν θα καταβληθεί κάποτε.
Το περίεργο και άνισο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πως η Πολεμική Αεροπορία είναι τυπική στις υποχρεώσεις και καταβάλλει το ποσό των 4ΗΕΕ στους δικαιούχους, ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Στρατό Ξηράς.
Τα κονδύλια για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, προέρχονται από την ίδια πηγή: Τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ)!
Είναι τουλάχιστον περίεργο γιατί τροφοδοτεί την Πολεμική Αεροπορία και αποκλείει τον Στρατό Ξηράς.
Όλα αυτά όπως γράψαμε και πιο πάνω, αφορούν το αποκαλούμενο επίδομα παραμεθορίου.
Ωστόσο τον περασμένο Μάιο, στο 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε στην Βουλή, θεσμοθετήθηκε το επίδομα παραμεθορίου.
Ωστόσο η διάταξη για αυτό ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και όπως όλα δείχνουν χωρίς καμία προετοιμασία. Για τον λόγο αυτό, αφενός όπως έχει γράψει το ArmyNow.Netοι δικαιούχοι είναι κατά πολύ λιγότεροι, αφετέρου το ίδιο το επίδομα είναι κατά πολύ μειωμένο.
Παρόλα αυτά την κατάσταση ανέλαβε να ωραιοποιήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα ο σύμβουλος του Πάνου Καμμένου και συνδικαλιστής της ΠΟΕΣ Ανέστης Τσουκαράκης!
Σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του, ανακοινώνει ότι “επεκτείνεται το νομοθετημένο πλέον επίδομα παραμεθορίου και στις περιοχές που από αβλεψία” δεν περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο.
Μόνο που αυτό δεν έγινε ποτέ!
Ερώτηση Δαβάκη
Στις 22 Ιουνίου ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης κατέθεσε ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πέντε καυτά ερωτήματα για το επίδομα παραμεθορίου:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Επίδομα Παραμεθορίου: Πέντε ερωτήματα – φωτιά!
Γιατί δεν εφαρμόστηκαν για την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος στα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ τα ίδια κριτήρια με τα αντίστοιχα που εφαρμόζονται για τους δικαιούχους του μισθολογίου του δημοσίου τομέα; Επίσης γιατί δεν προβλέφθηκε ο καθορισμός των κριτηρίων χορήγησης να γίνει με ΚΥΑ μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, προκειμένου να είναι δυνατή η κάθε δικαιολογημένη πρόσθεση – διόρθωση των κριτηρίων;
Με βάση ποια κριτήρια αποφασίστηκε ότι το επίδομα του άρθρου 127 περίπτωση Ε΄ αποδίδεται μόνο στο προσωπικό των ΕΔ και ΣΑ που υπηρετεί στις ΠΕ Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάµου, Δωδεκανήσων και Σαµοθράκης, καθώς και στη νήσο Σκύρο; Με βάση ποια κριτήρια εξαιρέθηκαν οι υπόλοιπες συνοριακές περιοχές;
Για ποιο λόγο εξαιρείται το προσωπικό των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετεί στη Σκύρο;
Προτίθεται η Κυβέρνηση να περιορίσει τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες, όσον αφορά το επίδομα παραμεθορίου των Δημοσίων Υπαλλήλων του άρθρου 19 του Ν.4354/15;
Ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο ως παραμεθόριες, όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος του άρθρου 19 του Ν.4354/15;
Απάντηση βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει.
Θα δοθεί το νομοθετημένο επίδομα και πότε;
Το ερώτημα εάν τελικά θα δοθεί το νομοθετημένο επίδομα, προκύπτει αβίαστα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από πλευράς του ΥΠΕΘΑ.
Σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου όπου βγήκε άμεσα η υπουργική απόφαση για τις περικοπές στο πτητικό επίδομα, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια τέτοια παρέμβαση για το επίδομα παραμεθορίου.
Οι στρατιωτικοί είναι καχύποπτοι, καθώς, η υλοποίηση εξαρτάται από πολλά υπουργεία, και πρέπει να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται ότι και το θέμα της αποζημίωσης για τα οδοιπορικά που νομοθετήθηκε πέρυσι για όλους τους άλλους, έπαιρνε διαρκείς αναβολές για να εκδοθεί το Προεδρικό διάταγμα που απαιτείται αναφορικά με στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας.
Εκφράζουν έτσι φόβους ότι μπορεί να μην υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και να χαθεί η εφαρμογή της διάταξης με αποτέλεσμα να μην δουν ποτέ το επίδομα παραμεθορίου.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφώνησε ποτέ με την παροχή του επιδόματος και η νομοθέτησή του με την προϋπόθεση της έκδοσης ΚΥΑ σε ένα χρόνο να ήταν ακριβώς ο τρόπος για να παρακαμφθεί χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου