Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Ναυπλίου δεν αναγνώρισε την αυτοάμυνα απέναντι σε σεξουαλική επίθεση και καταδίκασε την 22χρονη Π.Α σε 15 χρόνια κάθειρξη και 4 μήνες για ανθρωποκτονία, αναγνωρίζοντας της μόνο κάποια ελαφρυντικά.
Η υπόθεση
Σύμφωνα με στοιχεία από τα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου ο Ν.Ζ. βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες στις 22 Ιουνίου του 2016 σε πεζόδρομο στη Κόρινθο, έχοντας ένα αλλά μοιραίο τραύμα στον θώρακα από μαχαίρι οικιακής χρήσης το οποίο και εντοπίστηκε στο σημείο.
Το τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου εξιχνίασε μέσα σε λίγη ώρα την υπόθεση αξιοποιώντας υλικό από κάμερα της περιοχής καθώς και μια μαρτυρία που οδήγησαν στην σύλληψη της 22χρονης κοπέλας. Η ίδια ομολόγησε την πράξη της εξηγώντας πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα καθώς πέρα από την σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε μαζί με την ανήλικη φίλη της θεώρησε (εσφαλμένα όπως προκύπτει από τα ευρήματα) ότι ο 46χρονος άνδρας κρατούσε μαχαίρι. Έχει ίσως σημασία να αναφερθεί ότι ο 46χρονος άντρας σύμφωνα με την τοξικολογική έκθεση βρισκόταν την στιγμή εκείνη σε κατάσταση προχωρημένης μέθης αφού το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του προσδιορίστηκε σε 2,8 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.
Σε βάρος της 22χρονης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν ακόμα τρία άτομα. Πρόκειται για την 17χρονη κοπέλα που ήταν μαζί της όταν δεχτήκαν την επίθεση (και η οποία θα δικαστεί ξεχωριστά από δικαστήριο ανηλίκων), την 42χρονη μητέρα της ανήλικης και έναν ακόμα 30χρονο οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία καθώς πρόσφεραν καταφύγιο στις δυο κοπέλες μετά το περιστατικό.
Οι αντιδράσεις
Φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις καθώς και η πρωτοβουλία #Καμία_Ανοχή, εκφράζουν με αφίσες και κείμενα, στον δρόμο και στο διαδίκτυο, τη συμπαράστασή τους στην κοπέλα, στο πλαίσιο της υπεράσπισης του δικαιώματος των γυναικών στη αυτοάμυνα, καθώς αντίστοιχα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
ΓΓΙΦ: Οι δικαστικές αρχές δεν έχουν αντιληφθεί τον αγώνα που γίνεται παγκοσμίως για την εξάλειψη της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών
Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:
«Η 22χρονη γυναίκα που σκότωσε σε άμυνα τον 45χρονο άνδρα στην Κόρινθο βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, όταν το θύμα, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, παρενοχλούσε, επιτιθόταν, πρόσβαλλε και απειλούσε την ίδια και την ανήλικη (17χρονη) φίλη της.
Με τη χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης, η γυναίκα που προσπάθησε να αμυνθεί από τη σεξουαλική επίθεση και να σώσει τον εαυτό της και την ανήλικη φίλη της από τον επιτιθέμενο, βρίσκεται καταδικασμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά το γεγονός ότι δε γνώριζε το θύμα και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ δήλωσε ότι το μαχαίρι το έφερε στην τσάντα της για να το χρησιμοποιήσει για την αυτοάμυνά της, σε περίπτωση ανάγκης.
Είναι φανερό ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τον αγώνα που γίνεται παγκοσμίως για την εξάλειψη της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών και με την απόφαση που απήγγειλαν δε λαμβάνουν υπόψη το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνά τους, έστω και αν σ’ αυτή την περίπτωση είχε τραγική κατάληξη.
Και δυστυχώς έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις, που οι φορείς της Δικαιοσύνης αρνούνται με τον τρόπο τους το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοπροστασία τους.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) θα επιμείνει να λάβει υπόψη του το Δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο τον σοβαρό ισχυρισμό της αυτοάμυνας, την οποία επικαλείται η κατηγορούμενη γυναίκα και η οποία προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης και να κριθεί εκ νέου ο βαθμός επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.
Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας, στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
H ΓΓΙΦ ζητά τον κατά προτίμηση προσδιορισμό της κατ’ έφεση δίκης, ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης για την κατηγορούμενη, καθώς με κανένα τρόπο δε μπορεί να μην αίρεται ο άδικος χαρακτήρας μιας καθ’ όλα, κατά τα άλλα, καταδικαστέας ποινικής πράξης, ΟΧΙ όμως όταν η γυναίκα βρίσκεται αμυνόμενη μετά από σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος της.
Η εν δυνάμει αδικία στο πρόσωπο μιας αμυνόμενης γυναίκας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλες.
Καμία γυναίκα δε μπορεί να στέκεται αδιάφορη μπροστά στο δικαστικό «Γολγοθά» μιας νεαρής γυναίκας, που από θύμα μετατρέπεται σε θύτη και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της.
Ως ΓΓΙΦ, υψώνουμε τη φωνή συμπαράστασής μας και ζητούμε για άλλη μια φορά την άμεση επανεξέταση της υπόθεσης αυτής και ζητούμε να χυθεί άπλετο φως στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και την απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης.
Ας μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή μιας νέας γυναίκας, γιατί κάθε χαμένη ζωή μας αφορά όλες και όλους.
Η συμπαράστασή μας είναι πράξη βαθύτατης πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και μας αφορά όλες, ενώ δηλώνουμε την βέβαιη πεποίθηση και εμπιστοσύνη μας στους δικαστικούς λειτουργούς, που θα επανεξετάσουν την ποινική υπόθεση».
«Καμία δίωξη στις γυναίκες που αμύνονται απέναντι στην σεξιστική βία»
«Για άλλη μια φορά, το δικαίωμα στη ζωή δυό γυναικών θεωρείται λιγότερο σημαντικό από το δικαίωμα του άντρα που τους επιτέθηκε.
Για άλλη μια φορά, μια γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να αυτοαμυνθεί απέναντι στην αντρική βία.
Η αυτοάμυνα έχει αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις, καθώς και στον ποινικό κώδικα της Ελλάδας που ορίζει ότι δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας και ο δράστης δεν τιμωρείται. Η άμυνα ορίζεται ως την “αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους”» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία, συλλογικότητα #ΔικαίωμαΣτηνΑυτοάμυνα, #ΚαμίαΑνοχή.
«Καλούμε τη δικαιοσύνη να εξαντλήσει τα περιθώρια επιείκειας που της παρέχει ο νομικός μας πολιτισμός» τονίζει η ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καλούμε τη δικαιοσύνη να εξαντλήσει τα περιθώρια επιείκειας που της παρέχει ο νομικός μας πολιτισμός. Άλλωστε το άρθρο 22 του ποινικού κώδικα ορίζει με σαφήνεια ότι η άμυνα αποτελεί λόγο άρσης του άδικου χαρακτήρα μιας πράξης, βάση της αρχής «το δίκαιο δεν είναι υποχρεωμένο να υποχωρεί μπροστά στο άδικο» και επίσης ότι η άμυνα είναι η αναγκαία προβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους. Καλούμαστε όλες να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του περιθωρίου με ενότητα και κοινή δράση. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τα περιστατικά και να ζητάμε δικαιοσύνη» λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Πηγή