Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΟΡΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020







Η σημερινή Ημερίδα με θέμα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που συνδιοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, είναι μια ευκαιρία για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για όλους εμάς που ασχολούμαστε θεσμικά με την αγροτική παραγωγή να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας και να προσπαθήσουμε μέσα από προτάσεις, διαβούλευση αλλά κυρίως δράσεις να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες επιχειρούν σήμερα οι άνθρωποι του τόπου μας στην αγροτική παραγωγή καθώς και να ανοίξουμε δρόμους για να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι.



Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη ο Δήμος Ιωαννιτών έπαψε να είναι ένας καθαρά αστικός Δήμος, αφού πλέον σε πολλές περιοχές του η αγροτική παραγωγή είναι ένας σημαντικός τομέας απασχόλησης για τους δημότες του.

Εμείς σαν Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμενη την αλλαγή αυτή και τις ανάγκες που δημιουργούνται δώσαμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για πολλούς καθώς και να προσφέρει πολλά στην οικονομία της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, για πρώτη φορά ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω της στοχευμένης θέσης Αντιδημάρχου, της κας Βάσως Μέγα, αποφάσισε να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι να ενημερώσουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή.

Να τους ενημερώσουμε για νέες μεθόδους, για καινοτόμες εφαρμογές και καλλιέργειες δίνοντάς τους τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσουν σε εποχές δύσκολες αλλά και να αναπτυχτούν.

Η συνεχής συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια στα περισσότερα εκ των οποίων συνοδευόμενος και από ομάδες παραγωγών δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τους ανθρώπους αυτούς.

Παράλληλα με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε αγροτικούς δρόμους, όπως οι ασφαλτοστρώσεις ή η διάνοιξη νέων κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα τους.

Ο Δήμος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του κράτους.

Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει, μπορεί όμως να παρέμβει κι αυτό το κάνει με όλες του τις δυνάμεις.

Αναζητούμε έξυπνες πρακτικές, όπως ο συνδυασμός του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνος τους.

Συνεργάζεται με όλους.

Με την Περιφέρεια, τους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου, τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών.

Το έχω πει και ίσως γίνομαι κουραστικός αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και τα γεγονότα μέχρι σήμερα το έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές.

Όταν ενώνουμε δυνάμεις μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Όταν εργαζόμαστε μαζί σε ένα κοινό στόχο η επιτυχία είναι πιο κοντά.

Ειδικά στον πρωτογενή τομέα που είναι ένας κλάδος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά όχι με τα εργαλεία και τις πρακτικές του παρελθόντος.

Για το λόγο αυτό θέλουμε τους αγρότες μας ενημερωμένους.

Γι’ αυτό το λόγο διοργανώνουμε και τη σημερινή ημερίδα.

Γιατί γνωρίζουμε πως σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν λύσεις και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι οι άνθρωποι για να τις υλοποιήσουν, για να εξελίξουν την παράδοση και να τη φτάσουν στο σήμερα.

Δεν θέλω να σας κουράσω, άλλωστε σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους ειδικούς αλλά κι εσάς.

Κλείνοντας μόνο να τονίσω πως για να πετύχουν όλα αυτά δεν αρκούν απλά οι καλές προθέσεις οι δικές μας, χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παραγωγή μέχρι σήμερα στη χώρα μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Χρειάζονται μεγάλες τομές, ανοιχτά μυαλά και μεταρρυθμίσεις ικανές να δώσουν τα αναπτυξιακά κίνητρα που απαιτούνται σε όλους όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου