Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Έρχεται η αστυνομία της γλώσσας: Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αφαιρεί λέξεις που μπορεί να είναι «κατά των μαύρων ή κατά των μεταναστών…»




Η Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του USC (University of Southern California) αφαιρεί τη λέξη «πεδίο» από το πρόγραμμα σπουδών και την πρακτική της, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά του μαύρου ή κατά του μετανάστη», γιατί αν πει κάποιος ότι «πηγαίνει στο πεδίο» ή διεξάγει «έρευνα πεδίου.” και ο μετανάστης να μπερδευτεί. Το πανεπιστήμιο εξηγεί, «στόχος μας δεν είναι απλώς να αλλάξουμε γλώσσα, αλλά να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε την ένταξη και να απορρίψουμε τη λευκή υπεροχή, τις ιδεολογίες κατά των μεταναστών και της μαύρης».

«Αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τον όρο «πεδίο» από το πρόγραμμα σπουδών και την πρακτική μας και να τον αντικαταστήσουμε με «πρακτικό». Αυτή η αλλαγή υποστηρίζει την αντιρατσιστική πρακτική κοινωνικής εργασίας αντικαθιστώντας τη γλώσσα που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά των μαύρων ή κατά των μεταναστών υπέρ της λευκής υπεροχής», ανέφερε η επιστολή από το Τμήμα Εκπαίδευσης Πρακτικής.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε από τον Houman David Hemmati, πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο MD Οφθαλμίατρο και Ph.D. ερευνητή, ο οποίος είπε ότι η Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του USC Suzanne Dworak-Peck «δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τη λέξη «πεδίο» (όπως στην «διεξαγωγή επιτόπιας εργασίας») επειδή θεωρείται ρατσιστική».



«Η γλώσσα μπορεί να είναι ισχυρή και φράσεις όπως «μπαίνω στο χωράφι» ή «εργασία στον αγρό» μπορεί να υποδηλώνουν αιχμές για απογόνους της δουλείας και μετανάστες εργάτες», συνέχισε η επιστολή.

Το τμήμα είπε ακόμα ότι «στόχος μας δεν είναι απλώς να αλλάξουμε γλώσσα, αλλά να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε την ένταξη των μεταναστών και να απορρίψουμε τη λευκή υπεροχή, τις ιδεολογίες κατά των μεταναστών και της μαύρης κοινότητας».

Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο προσωρινός κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του USC Suzanne Dworak-Peck, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, λέγοντας στο Fox News ότι το USC «συμμετέχει μαζί με άλλα πανεπιστήμια στην πραγματοποίηση αυτής της ατζέντας».

«Επειδή το Γραφείο δεν είναι ακαδημαϊκό τμήμα, η αλλαγή του ονόματός δεν υπόκειται σε επίσημη διαδικασία αναθεώρησης», είπε ο προσωρινός κοσμήτορας. «Το πανεπιστήμιο δεν διατηρεί κατάλογο με «απαγορευμένες» ή αποθαρρυνμένες λέξεις».

«Ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις — συμπεριλαμβανομένης της λέξης «πεδίο» — που περικλείουν και περιγράφουν με ακρίβεια μια εργασία στην έρευνά μας, ενώ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο φιλόξενο για όλους», πρόσθεσε. προστέθηκε.

Το USC δεν είναι η μόνη σχολή που υποστηρίζει ότι ορισμένες λέξεις είναι «ρατσιστικές» και προτείνει την αντικατάστασή τους.

Τον περασμένο μήνα, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έγινε εθνικός περίγελος αφού το Τμήμα Πληροφορικής του δημοσίευσε μια «Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της επιβλαβούς γλώσσας», η οποία χαρακτηρίζει ορισμένες λέξεις και φράσεις ως «ρατσιστικές», «βίαιες», και άλλες ως «ικανές» και «πολιτισμικά εύστοχες», μεταξύ άλλων.

Παράδειγμα, η λέξη «Αμερικανός» κρίθηκε επιβλαβής, με το Τμήμα Πληροφορικής του Στάνφορντ να προτείνει τη χρήση του «πολίτη των ΗΠΑ» στη θέση της.

Όπως είχε προβλέψει ο Όργουελ στο βιβλίο του 1984: «Ο Μεγάλος Αδελφός με την Αστυνομία της Σκέψης παρακολουθεί τα πάντα, ενώ σκοπός του είναι να απλοποιήσει την γλώσσα για να περιοριστεί η Σκέψη. Η καταστροφή και εξαφάνιση λέξεων γινεται από τα μέλη του Κόμματος.

Ο Όργουελ είχε στο μυαλό του το εξής σημαντικό: σκεφτόμαστε με λέξεις, οι λέξεις εκφράζουν τις Ιδέες. Ακόμη ειδικά εργαστήρια τέχνης κατασκευάζουν ελαφρά τραγουδάκια για τον λαό. Φροντίζουν μάλιστα κάθε βδομάδα να τα αντικαθιστούν. Κάθε προσπάθεια αντίδρασης σε αυτό το καθεστώς είναι μάταιη».

Σύμφωνα με νέες έρευνες και η λευκή μπογιά είναι ρατσιστική…

Δείτε

anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου