Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Φοροαλλαγές Mε «ξήλωμα» Tεκμηρίων


Σιωμόπουλος Ντίνος

Σε σταδιακό «ξήλωμα» των τεκμηρίων που επιβαρύνουν κάθε χρόνο 2.000.000 φορολογουμένους προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο σχεδιασμός είναι οι αλλαγές στα τεκμήρια να ξεκινήσουν από τα εφετινά εισοδήματα και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία σε βάθος τετραετίας.

Η ριζική αλλαγή των τεκμηρίων αναμένεται να βρεθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα και στις εξαγγελίες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει η αποτελεσματικότητα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των συστημάτων πληρωμής μέσω POS με το σύστημα MyData.
Μελέτη ΙΟΒΕ

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την ολοκλήρωση ειδικής χρηματοοικονομικής μελέτης-έκθεσης που έχει ανατεθεί στον ΙΟΒΕ, η οποία στοχεύει στην απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.


Η κουβέντα για κατάργηση ή έστω περιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης έχει ανοίξει και κλείσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια γιατί στο τέλος κανείς δεν έπαιρνε την απόφαση να προχωρήσει στην πλήρη αλλαγή του συστήματος φορολογίας που βασίζεται εν πολλοίς σε υποκειμενικά κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα αν κάποιος είναι παντρεμένος ή ανύπαντρος, αν έχει ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα σκάφος αναψυχής, ένα εξοχικό κ.τ.λ.

Για το κάθε περιουσιακό στοιχείο προκύπτει ένα πλασματικό εισόδημα που στο τέλος αθροίζοντάς το προκύπτει το τελικό τεκμαρτό εισόδημα που αν είναι παραπάνω από το πραγματικό τελικά ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με αυτό.
Η ψηφιοποίηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο χρονοδιάγραμμα της επόμενης τετραετίας είναι η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε στο τέλος να καταργηθούν.

Οπως αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, στο ερώτημα αν τελικά θα ξεκινήσει το «ξήλωμα» των τεκμηρίων από τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν του χρόνου στην Εφορία ή αν τελικά η όλη διαδικασία θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2024 και μετά σημαντικό ρόλο θα παίξει τόσο η εξέλιξη της περαιτέρω ψηφιοποίησης των φορολογικών αρχών με την online διασταύρωση στοιχείων όσο και το πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα φέρνει πραγματική επανάσταση στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αν τελικά κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο λίγο πριν το τέλος του τρέχοντος έτους τότε είναι πολύ πιθανόν οι αλλαγές στα τεκμήρια να εφαρμοστούν για τα εφετινά εισοδήματα.
Τι ισχύει για εφέτος

Οι όποιες αλλαγές σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τη φορολογία των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2022 και θα δηλωθούν στην Εφορία τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Ο αριθμός των τέκνων δεν επηρεάζει τα τεκμήρια.
Η τεκμαρτή δαπάνη για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες.
Οι τεκμαρτές δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων ΙΧ αυτοκινήτων μεικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου τζιπ βασίζονται στον κυβισμό και στο έτος κυκλοφορίας. Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά ανέρχονται σε 4.000 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά. Tα προαναφερθέντα ύψη τεκμηρίων ισχύουν για αυτοκίνητα ηλικίας έως πέντε ετών. Για οχήματα ηλικίας 5 έως 10 ετών προβλέπεται έκπτωση 30% και για αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών έκπτωση κατά 50%.
Τεκμήρια αποτελούν και οι δαπάνες ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, η δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κ.λπ., οι δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, η ύπαρξη πισίνας αλλά και τα ποσά που πληρώνει ετησίως ο φορολογούμενος για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων.

Δικλίδα ασφαλείας. Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα διατηρηθεί μία δικλίδα ασφαλείας ώστε κραυγαλέες περιπτώσεις προκλητικά χαμηλών εισοδημάτων που δηλώνονται από πολίτες που διάγουν πολυτελή τρόπο διαβίωσης να εντοπίζονται και να φορολογούνται στην πραγματική τους βάση, αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου