Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η φιλοσοφία του τμήματος και το ΕΡΔΙΠ... ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 Η φιλοσοφία του τμήματος και το ΕΡΔΙΠ...
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στεγάζεται στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου στην Άρτα και μετρά σήμερα δεκατέσσερα χρόνια από τη γέννηση και τη δυναμική του παρουσία. Προτείνει μια μουσικολογική εκπαίδευση επικεντρωμένη στις παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και της ανατολικής μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει εργαστήρια οργανοχρησίας, σαν ένα από τα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα σπουδών του είναι μοναδικό και πρωτότυπο στο είδος του -να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα πέρασε από τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης αποκομίζοντας άριστες κριτικές- αφού εντάσσει στο ακαδημαϊκό πλαίσιο ένα σύστημα γνώσεων «προφορικών» που αφορούν το αντικείμενο της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Έχει πολλάκις παρουσιαστεί διεθνώς με θετική ανταπόκριση καθώς διαθέτει πλούσιο έργο σε εκδηλώσεις, συνέδρια, εκδόσεις, σε συνεργασία με επιφανείς ακαδημαϊκούς και μουσικούς.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΔΙΠ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Με πρωτοβουλία του Τ.Λ.Π.Μ κατά την ίδρυσή του προέκυψε ο κλάδος των ΕΡΔΙΠ. Για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών επιστρατεύτηκαν σε ρόλο διδάσκοντα ενεργοί μουσικοί, των οποίων η θεσμική ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε με την πρωτότυπη διατύπωση νομοθετικού πλαισίου για τη νέα κατηγορία Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡΔΙΠ).
Το ΕΡΔΙΠ παρέχει διδακτικό έργο σε καλλιτεχνικούς τομείς όπου ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΕΣ αφού πρόκειται για γνώση προφορική, κατακτημένη αποκλειστικά δια της εμπειρίας. Σήμερα αυτό, το οποίο από το νέο νόμο προκύπτει και η ΔΙΟΙΚΗΣΗ αποδέχεται, είναι το ότι ο εν λόγω κλάδοςΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ και μετατρέπεται σε ΕΔΙΠ (κατώτερη βαθμίδα από την έως τώρα ισχύουσα) γεγονός που επιφέρει σειρά από πλήγματα στο τμήμα. Απαιτεί από τους διδάσκοντες μουσικής, τίτλο σπουδών, υποβαθμίζοντας την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα και αγνοώντας το εξαιρετικό καλλιτεχνικό τους έργο με βάση το οποίο αξιολογούνταν και προσλαμβάνονταν μέχρι σήμερα, καθώς επίσης αλλάζει και το καθεστώς αποδοχών. Το τμήμα διαθέτει ελάχιστο αριθμό μονίμων και η παρακώλυση των διαδικασιών πρόσληψης επιπλέον μόνιμου προσωπικού, δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του προγράμματος σπουδών και κατ’ επέκταση του Τμήματος, καθώς ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ πρόσληψη ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΔΙΠ.


Η υποβάθμιση της θέσης του καθηγητή μουσικής γίνεται αυτομάτως λιγότερο ελκυστική για έναν καταξιωμένο μουσικό πράγμα που σημαίνει σταδιακή πτώση του επιπέδου σπουδών.
ΔΙΧΩΣ ΕΡΔΙΠ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟ ΤΛΠΜ
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!
ΚΛΕΙΝΕΙ!

Γενική Συνέλευση Σπουδαστών ΤΛΠΜ 16/11/2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου