Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ολίγη… επιδότηση αιθαλομίχλης


Ολίγη… επιδότηση αιθαλομίχλης

Ο ερχομός των λογαριασμών της ΔΕΗ την περασμένη βδομάδα, προξένησε αρκετά… ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές που είδαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες (πρόκειται για τους ενδιάμεσους, «έναντι» λογαριασμούς) να υποχρεούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά. Μετά τις καλοκαιρινές αυξήσεις στο ρεύμα, η χρέωση κυριολεκτικά εκτοξεύεται πάνω από τις 800 kw.



Αν δηλαδή δεν ζει κάποιος μόνος του σε γκαρσονιέρα, άντε δυάρι, δεν τη γλιτώνει. Από εκεί και πάνω, οι διαφορές στη χρέωση της κιλοβατώρας είναι μικρές. Όσο αυξάνονται όμως οι καταναλώσεις, μεγαλώνουν και τα κλιμακωτά «χαράτσια» που δεν αφορούν το ρεύμα. Αν δηλαδή ο λογαριασμός έχει μέτρηση για διάστημα άνω των 120 ημερών, τότε λογικά, είναι αυξημένες και οι κιλοβατώρες. Αν έχουν ξεπεράσει το όριο χρέωσεις τότε… τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Πληρώνετε με το αμέσως επόμενο, ακριβότερο εννοείται, τιμολόγιο και πολλαπλασιάζονται και οι υπόλοιπες χρεώσεις. Μην ξεχνάμε ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ συμπεριφέρεται διαχρονικά, αλλά ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια ως… εισπράκτορας «κεφαλικού φόρου»: το ειδικό τέλος ακινήτων, οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» που νόμιμα μεν εισπράττονται (άσχετα με το τι λένε διάφορα «έγκυρα» μπλογκς), αλλά δεν σημαίνει ότι έχουν και ηθική βάση και φυσικά, το τέλος της ΝΕΡΙΤ. Θα θυμάστε ότι ο κ. Κεδίκογλου όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ εν μια νυκτί, ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε (όπως και όλη η κυβέρνηση άλλωστε) ήταν ότι οι πολίτες κακώς πληρώνουν το τέλος υπέρ ΕΡΤ. Ε, η ΕΡΤ έκλεισε, αλλά οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρ… ΝΕΡΙΤ. Το τέλος είναι πολύ μικρό και είναι και λογικό: όχι, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Έχει την ατυχία όμως να γίνει αντικείμενο προπαγάνδας...

Αυτή τη φορά όμως, οι λογαριασμοί έχουν και «επιδότηση αιθαλομίχλης». Μετά το περσινό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κάζο με το πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πιο δελεαστικό το ρεύμα ως πηγή ενέργειας, ώστε να μειωθεί η απευθείας καύση που δημιουργεί την αιθαλομίχλη (η οποία έκανε ξανά την εμφάνισή της και στα Γιάννενα δειλά-δειλά εδώ τρεις-τέσσερις μέρες). Σε ένα λογαριασμό «έναντι» αξίας 101 ευρώ, η επιδότηση που λαμβάνει ο καταναλωτής είναι… 3, 05 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ρεύμα αξίας 60 ευρώ. Κοινώς, η επιδότηση είναι μικρή και όχι ικανή να πείσει τους πολίτες να κάψουν ρεύμα. Ευτυχώς, φέτος ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι μειωμένος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τα δελτία αιθαλομίχλης στο σύνδεσμο www.deddie.gr/Smog/Home/SmogLog, όπου υπάρχει αναλυτική εικόνα για την ισχύ των μέτρων ανά την Ελλάδα.

Υπάρχει όμως δυνατότητα να μειωθούν τα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές στη ΔΕΗ; Εδώ και ένα διάστημα, υπάρχει η δυνατότητα «δήλωσης μέτρησης». Αντί δηλαδή να έρχεται ο καταμετρητής της ΔΕΗ ανά τετράμηνο και ενδιάμεσα, να έρχονται οι «έναντι» λογαριασμοί που ουσιαστικά χρεώνουν ποσά κατ’ αντιστοιχία της περσινής αντίστοιχης μέτρησης (μοιάζει άδικο και είναι, γιατί φέτος μπορεί το σπίτι να είναι κλειστό ή η κατανάλωση να είναι για διάφορους λόγους πεσμένη), ο ίδιος ο καταναλωτής να μετράει το ρολόι του ρεύματος και να υποβάλλει τη μέτρηση είτε στο www.deddie.gr, είτε σε τηλεφωνικό αριθμό-φωνητική πύλη. Συμφέρει; Ίσως ναι, αλλά οι διαφορές θα είναι μικρές. Κυρίως, συμφέρει γιατί εάν υπάρχει τακτική και ακριβής μέτρηση κάθε δύο μήνες, πρώτον, ο λογαριασμός θα είναι μόνιμα εκκαθαριστικός, επί πραγματικών μεγεθών δηλαδή και δεύτερον, υπάρχει η περίπτωση να μην υπερβαίνει η κατανάλωση κάποια κλίμακα και να μειώνονται συνολικά οι χρεώσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι κλίμακες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να πιάνουν κυρίως τους μέσους καταναλωτές.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου