ΣΤΗΝ…ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!Τα φακελάκια γονατίζουν τις ελληνικές οικογένειες
Ιστοσελίδα για καταγγελίες ετοιμάζει το Υπουργείο
◗ Αβεβαιότητα για τη στελέχωση των νέων μονάδων της Ηπείρου
• Ο τομέας Υγείας, ήταν και δυστυχώς θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να είναι ο μεγάλος …ασθενής στη χώρα μας. Το γεγονός ότι παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κατά κύριο λόγο στα Δημόσια Νοσοκομεία και κατά δεύτερο στα Κέντρα Υγείας, ειδικά μάλιστα στην Ήπειρο, δεν αναιρεί την καθολική διαπίστωση των ασθενών και γενικά όσων προσφεύγουν σε αυτά.
Η οικονομική κρίση και κυρίως οι πιέσεις των δανειστών, ναι μεν αντιμετώπισαν παθογένειες και σπατάλες που υπήρχαν και ήταν ορατές για γυμνού οφθαλμού, ωστόσο η συνεχής συμπίεση των δαπανών σε εξαιρετικά μικρά επίπεδα έχουν θέσει πλέον υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.
Πολλές ελλείψεις
Το αποτέλεσμα το βιώνουν όλοι: Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις με δυσκολία να «βγαίνουν» οι εφημερίες. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε υλικά και αρκετοί συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία να προμηθεύονται ακόμη και γάζες με δικές τους δαπάνες για να χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, του οποίου οι περισσότερες κλινικές αποτελούν σημείο αναφοράς για τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ενδοκρινολογική Κλινική, που δέχεται σήμερα έναν πολύ μεγάλο όγκο ασθενών, ωστόσο παραμένουν εδώ και καιρό κενές δύο θέσεις επιμελητών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Aντίστοιχες καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλες κλινικές.
Καθυστερούν οι προσλήψεις
Για τις προσλήψεις το Υπουργείο Υγείας, έχει στα σκαριά ένα φιλόδοξο σχέδιο χιλιάδων προσλήψεων στο ΕΣΥ, που αν εφαρμοστεί θα λύσει αρκετά προβλήματα. Μέχρι στιγμής όμως τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί πέφτουν έξω: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έπρεπε φέτος να προσληφθούν 2486 γιατροί, ενώ προβλέπονται και 1363 Αγροτικοί Ιατροί. Για το 2015 προβλέπεται η πρόσληψη άλλων 1500 περίπου ιατρών. Ωστόσο έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και είναι πιθανό ο αριθμός των προσληφθέντων να μειωθεί αρκετά, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού Λ. Γρηγοράκου, ότι όσοι δεν προσληφθούν φέτος θα προστεθούν στον αριθμό εκείνων που προβλέπεται να προσληφθούν το νέο χρόνο.
Νέες περικοπές
Ούτε όμως και στον τομέα των δαπανών- προμηθειών τα πράγματα θα καλυτερεύσουν, για όσα τουλάχιστον νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δεν έχουν τη δυνατότητα ανακατανομής των πόρων τους. Για το 2015 προβλέπεται νέα μείωση στους προϋπολογισμούς για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων σε 1,45 δις ευρώ από 1,61 δις ευρώ που είναι ο φετινός με την ΕΙΝΑΠ, να ζητά ήδη έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων για τη φετινή χρονιά. Αύξηση της χρηματοδότησης ζήτησε χθες και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος, ωστόσο μάλλον πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, καθώς όπως αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, υπάρχει ασφυκτική πίεση από την τρόικα, επισημαίνοντας μάλιστα πώς η κρίση και η αναταραχή στα συστήματα Υγείας αφορούν πλέον και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ήπειρο
Η μείωση των προϋπολογισμών και ενδεχομένως των προσλήψεων, έχει επιπλέον παρενέργειες στην Ήπειρο, στην οποία υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες νέες κτιριακές υποδομές, που θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα: Το Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της Κρίσης Αλκοολικών και των χρηστών Ναρκωτικών στο «Χατζηκώστα» και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην Ηγουμενίτσα έχουν ολοκληρωθεί κτιριακά, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για προγραμματισμούς προσλήψεων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι νέες πτέρυγες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Νοσοκομείο Φιλιατών, για τη λειτουργία των οποίων σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί η στελέχωσή τους. Επίσης υπάρχει και το αίτημα για την κατασκευή ενός σύγχρονου νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες του παραλιακού άξονα της Πρέβεζας, που αν και δεν αφορά σε αυτό το στάδιο άμεσα το Υπουργείο Υγείας, η γενικότερη κατάσταση στην Υγεία, προκαλεί προβληματισμό για την τύχη του.
Ζει και βασιλεύει το «φακελάκι»
Αν οι δημόσιες δαπάνες είναι ένας δυνατός «πονοκέφαλος» για Υπουργείο και Διοικήσεις Νοσοκομείων, για τους ασθενείς το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα έχει να κάνει με το …αθάνατο «φακελάκι». Η αλήθεια είναι ότι θα περίμενε κανείς, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης ενός σημαντικού τμήματος του Ελληνικού πληθυσμού, το φαινόμενο θα υποχωρούσε. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κοντά στους εξαιρετικούς επιστήμονες και ανθρώπους, που αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν την εθελοντική προσφορά φιλοδωρημάτων, υπάρχουν και άλλοι που ρέπουν προς τη συνήθεια αυτή, που αν και λιγότεροι είναι αρκετοί ώστε να δυσφημούν τους συναδέλφους τους, τα νοσοκομεία που υπηρετούν, ακόμη όμως και την Ιατρική επιστήμη.
Τεράστιος ο τζίρος
Το φαινόμενο αυτό, απασχολεί και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εκτιμούν ότι το κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς για τα «φακελάκια» φτάνουν το 13-14% του ετήσιου προϋπολογισμού των δαπανών δημόσιας Υγείας. Ακόμη όμως και αν τα εκτιμώμενα ποσοστά δεν είναι ακριβή, δεν παύει το «φακελάκι» να είναι ένα παράνομο και δυσβάσταχτο βάρος για τις Ελληνικές οικογένειες που προσφεύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Αντικείμενο επικρίσεων, έχουν γίνει από τους ασθενείς και οι συνδικαλιστές των γιατρών, που ενώ για άλλα ζητήματα είναι πιεστικοί προς την Πολιτεία απαιτώντας λύσεις προς όφελος του κλάδου, για το συγκεκριμένο οι αντιδράσεις τους είναι υποτυπώδεις. Αδύναμες να βάλουν φραγμό στα φακελάκια είναι και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι οποίες ζητούν επώνυμη καταγγελία, κάτι που ασφαλώς αποφεύγουν οι ασθενείς για ευνόητους λόγους και έτσι η κακή συνήθεια διαιωνίζεται.
Ιστοσελίδα για καταγγελίες
Το πρόβλημα αυτό, επιχειρεί να το αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργού Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα όπως είπε, ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η δημιουργία ιστοσελίδας, στην οποία θα μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα οι πολίτες περιστατικά χρηματισμού σε δημόσια νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτόν η καταγγελία θα φτάνει εκεί που πρέπει, ενώ θα υπάρχει ο κατάλληλος χειρισμός στο ευαίσθητο θέμα που αφορά.
Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε επίσης ότι επιτροπή ειδικών, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας, έχει παραδώσει μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Στο Διαδίκτυο τα χειρουργεία
Για το «φακελάκι» στα χειρουργεία προτείνεται η διαμόρφωση ενός διαφανούς συστήματος διαχείρισης των επεμβάσεων. Συγκεκριμένα θα γίνεται μία δέσμευση του χειρουργείου από τη μονάδα Υγείας ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών που παραπέμπει τον ασθενή.
Το σύστημα θα είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο και όλοι θα γνωρίζουν σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί κάθε γιατρός και τη χρονική σειρά προτεραιότητας.
Για τις καθυστερήσεις πληρωμών των παρόχων Υγείας και το «γρηγορόσημο» που καλούνται να καταβάλλουν, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τη διασφάλιση τακτικών χρόνων πληρωμών, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και να εξαντλείται το πεδίο διαφθοράς.
Ο υπουργός Υγείας έδωσε έμφαση και στους ελέγχους, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συνεργασία του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας με την υπηρεσία ελέγχου των Ταμείων (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).
Επιστροφές σε γιατρούς
Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και ευχάριστα νέα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς θα μπορέσουν πριν τις γιορτές να εισπράξουν επιστρεφόμενα χρήματα από τη φορολόγηση του επιδόματος της βιβλιοθήκης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που διαμαρτύρονταν πως είναι παράνομη η φορολόγηση του επιδόματος της βιβλιοθήκης και τώρα το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει ρευστό στους γιατρούς.
http://www.proinoslogos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου