Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενίκευσης των κινητοποιήσεων


ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενίκευσης των κινητοποιήσεων

Σύνταξη: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου


Ανοιχτό αφήνουν οι δικηγόροι των Ιωαννίνων, αλλά και όλης της χώρας το ενδεχόμενο γενίκευσης των κινητοποιήσεών τους, που ξεκινούν μεθαύριο

Τετάρτη, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Όπως υποστηρίζουν, η τροποποίηση έγινε χωρίς καν να ερωτηθεί η νομική κοινότητα της χώρας, ενώ ο Κώδικας έρχεται να αλλάξει τα έως τώρα ειωθότα, με διατάξεις που, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, δεν εξασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη, ενώ ωφελούν περισσότερο τις τράπεζες.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, η οποία με σημερινές της δηλώσεις, υπογράμμισε πως «αγνοήθηκε το δικηγορικό σώμα και οι διοικητικές ολομέλειες των πρωτοδικείων και του Αρείου Πάγου. Ο νέος Κώδικας δεν προωθεί τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά είναι ένα νομοθέτημα προς εξυπηρέτηση των τραπεζών».
Να σημειωθεί πως σε έκτακτη συνεδρίασή της, το Σάββατο η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τριήμερη αποχή από την Τετάρτη, ενώ αύριο το μεσημέρι συνεδριάζουν τα Δ.Σ. των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, όπου θα καθορίσουν τη μετέπειτα στάση τους και η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα.

Τα σημεία- «φωτιά»
Σύμφωνα με τους δικηγόρους υπάρχουν ορισμένα σημεία-«φωτιά» στο νέο Κώδικα, όπως το γεγονός πως επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων κ.α. Παράλληλα, καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη και διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Δεν έχει βελτιωθεί…
Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με το εάν έχει επιτευχθεί κατά ένα μέρος ο στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και αν αυτό αντικατοπτρίζεται στις υποθέσεις που υπάρχουν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, η κ. Γιογλή ξεκαθάρισε πως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και αυτό οφείλεται στις αποσπασματικές ρυθμίσεις που κάθε φορά εφαρμόζονται. «Παίρνουμε διατάξεις απο το εξωτερικό και θέλουμε να τις εφαρμόσουμε εδώ. Δεν γίνονται αυτά, όμως, απο τη μια ημέρα στην άλλη. Το ζητούμενο για όλους μας είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» κατέληξε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Ιωαννίνων.


http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου