Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Casus belli η πώληση των οικοπέδων από το ΤΑΙΠΕΔ


ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Casus belli η πώληση των οικοπέδων από το ΤΑΙΠΕΔ
Σύνταξη: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Με κάθε τρόπο θα εναντιωθεί στην πώληση των οικοπέδων της πόλης από το ΤΑΙΠΕΔ ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος θα εξετάσει σοβαρά και το ενδεχόμενο της ανταλλαγής με ίσης αξίας οικόπεδα του Δήμου. Αυτό αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα και συνεχίζεται αυτή την ώρα. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί από διαπαραταξιακή επιτροπή ένα τελικό κείμενο με τις θέσεις του δήμου, που θα σταλεί στους αρμοδίους φορείς στην Αθήνα.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επεσήμανε οτι ο Δήμος είναι αντίθετος με την εκποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για τους σχεδιασμούς του Δήμου. Σε τέτοιους χώρους δεν μπορεί να μπαίνει πωλητήριο. Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο, δια νομικής και πολιτικής οδού, ακόμη και ενεργοποιώντας τους πολίτες. Στην παραλίμνια έκταση προτείνουμε την αξιοποίηση όλου του χώρου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις στρατιωτικές φυλακές. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του Δήμου να σχεδιάζει για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρέπει να σταματήσει τώρα η διαδικασία για τους Αμπελοκήπους και να μην προχωρήσει για τις εκτάσεις στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων. Ο Δήμος έχει παραχωρήσει στο δημόσιο αρκετές εκτάσεις. Ως ανταπόδοση ζητάμε να μας παραχωρήσει τις δυο εκτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ». Παράλληλα, σημείωσε πως ενέργειες σαν κι αυτή αποτελούν CASUS BELLI.

Το σχέδιο…
Παράλληλα, ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε πως το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στα πλαίσια μιας πρότασης που θα υποβληθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. «Ως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε έτοιμη την πρόταση για το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενοποίηση παραλίμνιας ζώνης. Τα υπό πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνονται στην μελέτη αυτή».

«Η μόνη λύση»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας. Μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος ζήτησε η όποια απόφαση υπάρξει να είναι ρεαλιστική και πρότεινε την ανταλλαγή με ίσης αξίας ακίνητα του Δήμου. «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και στην εποχή που ζούμε δεν υπάρχει περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει πίσω. Μόνο έτσι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν στο Δήμο» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκόντας.
Πολύπλοκο χαρακτήρισε το θέμα ο Λάζαρος Νάτσης, από τους «Πολίτες για την Ανατροπή», σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης, εφόσον υπάρχει τέτοια λογική από την Πολιτεία. Δεν θα δεχθούν την ανταλλαγή, εάν τους προτείνουμε μια περιοχή χωρίς εμπορική αξιοποίηση».
Ο Άρης Μπαρτζώκας τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης, ενώ έβαλε μια ακόμη παράμετρο, σημειώνοντας πως εάν ψηφιστεί το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης που θα απαγορεύει τη δόμηση, τότε τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ με αυτές τις εκτάσεις; Τέλος, οι Τάκης Τασούλας (από τη Λαϊκή Συσπείρωση) καιΣτέφανος Σκοπούλης (από τη ΔΡΑΣΥ) έκαναν λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Ο λαός είναι η μοναδική λύση, για να δώσει διέξοδο στα προβλήματα» είπε ο κ. Τασούλας, ενώ ο κ. Σκοπούλης καταλόγισε καθυστέρηση στις κινήσεις του Δήμου.
***
Υπέρ της διαπραγμάτευσης αλλά και της ανταλλαγής με ίσης αξίας οικόπεδα τάχθηκε και η πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης.
Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο Χρήστος Κατσούρας, εκ μέρους της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» (υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου). «Πρέπει να διαλυθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η δημόσια περιουσία ανήκει στο λαό. Θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές…» είπε, μεταξύ άλλων.
Εκ μέρους των κατοίκων των Αμπελοκήπων, η κ. Πλατή επεσήμανε, μεταξύ άλλων, δήλωσε αντίθετη στην πώληση των οικοπέδων. «Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν το υποστηρίζουμε. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερο χώρο στη γειτονιά» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Ζήτησε ακόμη να υπάρξει νέο κτίριο για το 5ο Λύκειο, πολιτιστικούς χώρους (θερινό κινηματογράφο κ.α.) και νέες αθλητικές υποδομές.

http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου