Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πολιτικό ζήτημα η λίμνη Παμβώτιδα


Πολιτικό ζήτημα η λίμνη Παμβώτιδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την λίμνη Παμβώτιδα κρούει για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.




Η παρέμβασή του αυτή είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι όλο και περισσότερο οι πολιτικοί φορείς του τόπου τείνουν να ωραιοποιούν την κατάσταση της λίμνης, παρά τις αντίθετες προειδοποιήσεις επιστημονικών φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, εκφράζει την άποψη ότι «τα νερά της λίμνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και συνεχώς βελτιώνονται». Για τον σύλλογο, τέτοιου είδους τοποθετήσεις αποπροσανατολίζουν και εντέλει αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση. «Η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος προϋποθέτει αρχικά την παραδοχή του. Το πρόβλημα της Παμβώτιδας είναι πολιτικό, οι τεχνικές λύσεις υπάρχουν όχι όμως και η πολιτική βούληση να εφαρμοσθούν και όσο οι διοικούντες θα προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της λίμνης μας» τονίζει με σαφέστατο τρόπο. Προσθέτει δε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι σε ποια κατάσταση βρίσκεται η λίμνη. Μια βόλτα στη λίμνη αποκαλύπτει, όπως επισημαίνει, έντονη πρασινάδα των νερών και ανυπόφορη δυσοσμία –πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων υπενθυμίζει δε το προ τριών μηνών περιστατικό με τον μαζικό θάνατο ψαριών, ο οποίος «σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου και στη μόλυνση των νερών, και όχι σε αστικά λύματα που παρουσιάστηκαν κάποια μέρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως ερμηνεύτηκε από τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες τους».
Επικαλείται δε το έγγραφο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (https://drive.google.com/file/d/0B0LcyCdiSTqBbnVQMU5SQXpCblE/view?usp=sharing) τον Αύγουστο του 2014, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δυνατόν από μεμονωμένες αναλύσεις να τεκμηριωθεί το γεγονός ότι η ρύπανση/μόλυνση των υδάτων οφείλεται αποκλειστικά σε αστικά απόβλητα». Σε γνώση των πολιτών ο σύλλογος φέρει και το σχέδιο διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου του 2013 το οποίο αναφέρει ότι η πίεση ρύπων στην Παμβώτιδα για το οργανικό φορτίο οφείλεται κατά 7% στα αστικά λύματα και κατά 93% στα κτηνοτροφικά απόβλητα.
«Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι για την κακή κατάσταση της Παμβώτιδας ευθύνονται οι συνολικοί ρύποι που εισέρχονται σε αυτή, σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυσικών μηχανισμών εμπλουτισμού καθαρού νερού και αυτοκαθαρισμού εξαιτίας των παράνομων αναχωμάτων» τονίζει ο σύλλογος.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου