Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Η αξιολόγηση κλείνει στις 24 Μαΐου, χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα συμφωνηθέντα





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΣΤΟ Ρ/Σ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ STIGMA RADIO 97,6 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ, ΣΠΥΡΟ ΛΙΒΕΡΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΑΣΤΑ

Αθήνα, 13-5-2016


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στη συζήτησή μας την κυβερνητική εκπρόσωπο, κυρία Γεροβασίλη. Καλή σας ημέρα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σε όλους σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Δεχόμαστε πιέσεις, όπως ακούμε; Τι περιμένουμε με την αξιολόγηση; Θα τελειώσει αυτή η ιστορία 24 του Μάη;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά τα οποία έχουμε, όχι μόνο ως αίσθηση, όχι μόνο ως άποψη αλλά και ως δεδομένα με βάση τις δηλώσεις των συμμετεχόντων αξιωματούχων είναι ότι στις 24 του μηνός θα κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχει να κάνει με το χρέος. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι μια απλή συζήτηση. Όμως, έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε από το κλίμα που υπάρχει αλλά και από τα δεδομένα -όπως σας είπα- ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 24 του Μάη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το 2018 ή είναι κάτι που ξεκινάει τώρα και τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο οδικός χάρτης όσον αφορά τις ενέργειες αλλά και τη συζήτηση για το χρέος έχει αποτυπωθεί σε τίτλους στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αυτές τις μέρες υπάρχει συζήτηση για τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους, για τις δράσεις και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν σε σχέση με τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει αποτυπωθεί ήδη ένας τέτοιος χάρτης ως μια απόφαση, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα. Το να αναγνωρίζεται από όλους πια ότι πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους, είναι ένα βήμα το οποίο δεν το είχαμε ανεξάρτητα αν είχαν διατυπωθεί κάποιες γενικές αρχές ή ευχολόγια, παλαιότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τον περίφημο κόφτη. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης. Θα λειτουργήσει εάν το πρόγραμμα που σε ένα βαθμό μας επιβάλλεται από τους δανειστές βγει εκτός.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για να είμαστε σαφείς: όταν βρίσκεσαι σε μια δανειακή σύμβαση και με την συμφωνία η οποία συνυπογράφηκε και ακολουθεί, υπάρχουν δεσμεύσεις όσον αφορά στους στόχους. Δέσμευση για την προσέγγιση των στόχων υπάρχει ήδη από τη συμφωνία του Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις κάνει μια σύμβαση και έχεις βάλει στόχους αν δεν τους φθάσεις, έτσι και αλλιώς θα αναγκαστείς να κάνεις κάτι ούτως ώστε να προσαρμοστείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο κόφτης θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως. Έτσι; Αυτό μας λέτε. Γιατί, μέχρι τώρα σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής διαπιστώνουν οι δανειστές ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα και ζητούν νέα μέτρα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς τα γευόμαστε, συμφωνείτε δεν συμφωνείτε.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για πότε μιλάτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα μέτρα που καλείται κάθε φορά να πάρει η εκάστοτε κυβέρνηση. Από το 2010 και μετά η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και καινούργια μέτρα τα οποία έχουν φέρει την καταστροφή στο ελληνικό νοικοκυριό. Το γνωρίζετε αυτό;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε ποια είναι η βασική διαφορά η οποία όμως είναι εξαιρετικά ουσιαστική: Ότι, πραγματικά στις προηγούμενες συμβάσεις έγιναν ακριβώς, όπως τα αποτυπώνετε. Με τη δική μας κυβέρνηση, αυτά τα οποία εφαρμόζονται και ψηφίζονται σήμερα, είναι τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Δεν είναι επιπλέον μέτρα αυτά τα οποία έρχονται σήμερα αλλά είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Και ως γνωστόν έγινε μια συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα. Αυτή η συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα και έλεγε ότι θα κληθούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα 2% του ΑΕΠ επιπλέον. Σας θυμίζω ότι, με όλη την προσπάθεια που έγινε από τη διαπραγματευτική ομάδα και την ελληνική κυβέρνηση, αυτό απετράπη. Επομένως, δεν έχουμε επιπλέον μέτρα. ΄Εχουμε τα του μνημονίου του καλοκαιριού, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, το 3% του ΑΕΠ το οποίο θα ψηφίζαμε μέσα στο διάστημα που διανύουμε και το οποίο και υλοποιούμε ακριβώς, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Σας θυμίζω ότι η συμφωνία πήρε και την έγκριση του ελληνικού λαού, τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε ότι κάποια μέτρα μας τα επιβάλλουν, εμείς δεν τα θέλουμε.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τίποτα δεν είναι ευχάριστο σε μια εποχή μετά από 6 χρόνια λιτότητας, με υπερφορολόγηση, με δυσάρεστα μέτρα, με μειώσεις που έχουν συμβεί, θυμίζω, όχι αυτόν το χρόνο αλλά τα προηγούμενα χρόνια. Μειώσεις μισθών, συντάξεων, αυξήσεις φορολογίες και άλλα τα οποία φυσικά ήλθαν για να επιβαρύνουν το κάθε σπίτι και φτάνουν σήμερα στα όρια πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό είναι και στη δική μας εκτίμηση, προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γεγονός ότι και άλλα μέτρα που μας έχουν επιβάλλει αποδείχθηκαν ότι ήταν λάθος. Αν τώρα, τα μέτρα που μας ζητούν…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επαναλαμβάνω, δεν μας ζητούν τώρα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Σεπτέμβριο, κυρία Γεροβασίλη, άλλα μας είπε ο κύριος Τσίπρας. Ότι θα προστατεύσει την κοινωνία, θα εξασφαλίσει κοινωνικές ισορροπίες, δεν θα πλήξουν, μα τώρα με το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, θα έρθουν όλα τα περίφημα κοράκια -όπως τα λέγατε πριν από λίγους μήνες- έχουν πέσει στην αγορά, μπήκαν μέσα σε ελληνικές τράπεζες, θα διαχειριστούν το όποιο σχέδιο ανάπτυξης και είναι υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες ή ιδιώτες, βρίσκονται στο έλεος των ξένων funds. Δεν βλέπουμε καμία προστασία. Το όριο του δανείου πέφτει από βδομάδα σε βδομάδα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας θυμίσω, λοιπόν, εγώ τώρα, ποια ήταν η δέσμευση του Σεπτεμβρίου. Η δέσμευση του Σεπτεμβρίου ήταν να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να τηρήσουμε γραμμές στην προστασία των πιο αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Αυτό και το οποίο έγινε, είναι ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, που δεν μειώθηκαν μισθοί και κύριες συντάξεις, όπως και υποσχεθήκαμε και νομοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία και στα επιχειρηματικά δάνεια τα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι μέσα σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους με τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα όσον αφορά την πρώτη κατοικία το να μην επιβαρυνθούν φορολογικά και ασφαλιστικά αυτές οι κατηγορίες και να κάνουμε μέσω αυτής της μεταρρύθμισης αναδιανομή, ούτως ώστε αυτή τη φορά τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν και αντέχουν να πληρώσουν περισσότερο. Αυτό ακριβώς κάναμε. Και δεν νομίζω ότι το αμφισβητείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν τελικά το πρόγραμμα βγει εκτός και αναγκαστούμε να ενεργοποιήσουμε τον «κόφτη», κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας εξηγήσω γιατί δεν θα βγει εκτός το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε με να το ολοκληρώσω και θα μου απαντήσετε. Θα χρειαστεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός τη «λυπητερή» για κάποια μέτρα τα οποία σας ζητούν.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βάζετε ένα υποθετικό σενάριο, εάν συμβεί το χειρότερο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πρόβλεψη ότι και οι δανειστές θα επωμισθούν το κόστος, σε περίπτωση που μέτρα τα οποία ήδη μας έχουν υποδείξει δεν αποδώσουν; Και που πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι αυτά που υποδεικνύουν είναι και λάθος;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει καταγραφεί ότι οι συνταγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να σώσουν την Ελλάδα, ήταν λάθος. Και αυτό έχει αποδειχθεί και το έχει αναγνωρίσει ακόμα και επισήμως το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε απολύτως. Αν για μία ακόμη φορά έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Λοιπόν, αυτή τη μάχη έχουμε δώσει εδώ. Και κοιτάξτε να δείτε τι έχουμε κάνει, προκειμένου να μην συμβεί αυτό. Σας θυμίζω τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είχε δεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία στη διαπραγμάτευση του μνημονίου του καλοκαιριού, αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα έπεσαν πάρα πολύ χαμηλά και μας απήλλαξαν από 20 δις μέτρα σε τρία χρόνια. Δηλαδή, στην περίοδο που διανύουμε με τη σύμβαση την οποία συζητάμε. Αυτή τη δανειακή σύμβαση. Αυτή ήταν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς για να μπορεί να είναι βιώσιμος και εφικτός ο στόχος της συμφωνίας αυτής. Και αυτό και έγινε. Και φέτος οι προβλέψεις που είχαμε για την ελληνική οικονομία, το είδατε κι εσείς, ότι πήγαν εξαιρετικά καλύτερα και επιτύχαμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα παραπάνω από τις προβλέψεις οι οποίες υπήρχαν. Έτσι, εάν σήμερα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός ο οποίος περιγράφετε για φέτος, προφανώς και δεν θα ενεργοποιούταν γιατί οι στόχοι μας είναι πολύ παραπάνω, είναι 1% παραπάνω. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι και για τον επόμενο χρόνο οι προβλέψεις είναι άριστες και δεν θα χρειαστεί. Και φτάνουμε στο 2018 το οποίο έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι συμφωνημένο, ύψους 3,5%, και πραγματικά και εμείς το θεωρούμε μεγάλο. Ωστόσο έχουμε δύο χρόνια μπροστά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μαζί με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σωστή αντιμετώπιση της διαχείρισής του, που φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται, δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Επομένως, έχουμε λόγους -και αποτυπωμένους σε νούμερα- για να είμαστε αισιόδοξοι, όχι γιατί θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και γενικώς πολιτικά θα θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι, αλλά έχουμε τα νούμερα που αποτυπώνουν. Άρα, έχουμε περισσότερους λόγους να συζητάμε με αισιοδοξία σήμερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια της κοινωνίας. Όλη η προσπάθεια είναι για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση γρήγορα, αποτελεσματικά, σε μία άλλη κατεύθυνση και βεβαίως με την κοινωνία όρθια και προστατευμένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη – είμαι σίγουρος το γνωρίζετε και εσείς – η τοπική μας εδώ οικονομία βασίζεται στον τουρισμό. Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα του τέλους διανυκτέρευσης. Τι θα γίνει τελικά; Θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και πότε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ανακοινώθηκε και χθες στην ομιλία του πρωθυπουργού – όπως φαντάζομαι το παρακολουθήσατε – που έγινε στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΕΤΕ και υπήρχαν όλες αυτές οι αγωνίες και απαντήθηκε. Αυτό το τέλος λοιπόν, αυτό που καταφέραμε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, είναι να παραταθεί η έναρξη της ισχύς του για μετά το 2018.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Και ένα τελευταίο ερώτημα. Ακούγεται πολύ έντονα ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου, υπάρχει η απόφαση, με ερωτηματικό, του πρωθυπουργού για ένα ευρύ ή μικρότερης κλίμακας ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει και πότε ανασχηματισμό. Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται στο δημόσιο διάλογο γιατί ο πρωθυπουργός είχε πει ότι σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα κριθεί το έργο των υπουργών, όπως και πρέπει να γίνεται, όπως ξέρετε είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα το πότε και το τι είδους ανασχηματισμός θα γίνει. Κατά την εκτίμησή μου δεν επίκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρία Γεροβασίλη για τη συζήτηση.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου