Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Σύνθημα εκκίνησης για την αναστήλωση


Την «αναγέννηση» του γεφυριού της Πλάκας σηματοδοτούν ουσιαστικά τα όσα ανακοινώθηκαν χθες μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοβουλία του Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά.



Παρά τις ανησυχίες και τους φόβους που εκφραζόταν όλο και πιο ανοιχτά το τελευταίο διάστημα, η χθεσινή σύσκεψη έδειξε πως το θέμα δεν είχε εγκαταλειφθεί και ουσιαστικά προέκυψαν εξελίξεις που αιφνιδίασαν ευχάριστα όλους όσοι συμμετείχαν.

Πέραν του γεγονότος ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρέδωσε την προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας και αναμένεται η άμεση έγκρισή της από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων – κάτι που ήταν γνωστό τις τελευταίες ημέρες σε όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το θέμα – ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καταγράφεται η απόλυτα σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση για ανάληψη του κόστους, που δεν εξαρτάται πλέον από τη δυνατότητα εξασφάλισης χορηγιών, σχέδιο που δεν έδειχνε να «περπατά» από τη στιγμή που τα φώτα της επικαιρότητας δεν ήταν στραμμένα στο γεφύρι.

Η υλοποίησης της κατασκευής – όπως διατυπώνεται και σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού - θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η κοστολόγηση, ωστόσο σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν περίπου 3 εκ. ευρώ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τεχνικά ζητήματα και υπήρξε η δέσμευση ότι θα στηθεί φέτος το εργοτάξιο και θα ξεκινήσει άμεσα, μέσω της Περιφέρειας, η στήριξη των βάθρων, καθώς και η ανάσυρση των τμημάτων από τα νερά του Αράχθου.



ΔΙΑΧΥΤΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις, αλλά κυρίως το γεγονός πως αποτυπώθηκε το ίδιο το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τους τοπικούς βουλευτές, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, που δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για άμεσες θετικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα θετικά αξιολογήθηκε και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το θέμα το Υπουργείο Πολιτισμού, με τον κ. Μπαλτά να χαρακτηρίζει το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας «εμβληματικό μνημείο που αφορά όχι μόνο στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας». Επισημαίνεται ότι η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης γεφυριού που γίνεται στην Ελλάδα.

Αισιόδοξος δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για την άμεση εκκίνηση των εργασιών, αν και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το αν θα υπάρχει ομαλή ροή κονδυλίων από τα Υπουργεία, αλλά και για τον τρόπο που θα επιλεγεί τεχνικά για την αναστήλωση.

Την ικανοποίησή του και την αισιοδοξία του ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια το γεφύρι της Πλάκας θα στέκεται ξανά όρθιο πάνω από τον Άραχθο, αποτελώντας ένα σύμβολο πολιτισμού και ιστορίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εκφράζει ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές με γραπτή του δήλωση.

«Η δέσμευση για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν από αυτό το καλοκαίρι οι εργασίες, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο γεγονός, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που υπάρχει κυβερνητική βούληση για την ανάληψη του κόστους από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”. Η δήλωση του Υπουργού πως το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα “εμβληματικό μνημείο που αφορά όχι μόνο στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας” αποτελεί ταυτόχρονα ηθική ικανοποίηση για όλους εμάς που από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη βούλησή μας για την άμεση αναστήλωση και παρά τα πολλά εμπόδια και τις μεγάλες αναμφίβολα τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος, δε σταματήσαμε στιγμή να πιέζουμε για να μην λησμονηθούν οι υποσχέσεις», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σεντελές και καταλήγει λέγοντας πως ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πιέζοντας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων, και θα είναι αρωγός με όλες του τις δυνάμεις σε ό,τι χρειαστεί.



«ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ»

«Η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας είναι μία ανεπανάληπτη πρόκληση για το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα για τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, γιατί έχει ως έργο σύνθετες τεχνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, ιστορικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους. Με λίγα λόγια η αναστήλωση του μοναδικού αυτού μνημείου είναι τελικά θέμα γοήτρου για την Πολιτεία, όχι μόνο γιατί αυτό το έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά κυρίως γιατί εδώ δίνονται εξετάσεις αξιοπιστίας σε μια κοινή γνώμη, τοπική και πανελλήνια, που έχει μεγάλη και ειλικρινή ανάγκη να πεισθεί πως κάποια σοβαρά θέματα, όπως αυτό, βρίσκουν λύση αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας μιλώντας στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.

Ο Κ.Τασούλας συνεχάρη και ευχαρίστησε το ΕΜΠ για την πολύτιμη προσφορά της προκαταρκτικής μελέτης του έργου και πρότεινε αυτό να χαρακτηρισθεί ως «ειδικό», να εκτελεσθεί σταδιακά λόγω στενότητας πόρων, να αξιοποιηθεί η Περιφέρεια Ηπείρου σε έργα κατασκευαστικά, η οποία ήδη έχει δώσει προς τούτο επιτυχείς εξετάσεις στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΠΟ και να αξιοποιηθούν τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξεύρεση των 3 εκ. ευρώ που χρειάζονται, όπως το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, προγράμματα των Δημοσίων Έργων, το ΕΣΠΑ και προφανώς ιδιωτικές χορηγίες.

Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η βουλευτής Άρτας και κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη, οι βουλευτές Άρτας Β. Τσίρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γ. Στύλιος από τη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές Ιωαννίνων Χ. Μαντάς, Ι. Στέφος, Ι. Καραγιάννης, Μ. Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κ. Τασούλας από τη Νέα Δημοκρατία, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Σμύρης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκιόλιας, η κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Ε. Μαΐστρου, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Α. Ανδρουλιδάκη, η εκπρόσωπος της ειδικής γραμματέως ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Δόσης και τρία ακόμη μέλη της, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Δημήτρης Μήτσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου