Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Η Εκκλησία δείχνει το δρόμο



Μια νέα πνοή στην ύπαιθρο, με αγρότες επαγγελματίες και σύγχρονες υποδομές, δίνουν οι πρωτοβουλίες που προέρχονται από ανθρώπους της Εκκλησίας, προωθώντας την δημιουργία γεωργικών σχολών.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία της Ιεράς ΜητρόποληςΙωαννίνων και του Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμου για ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής, στα πρότυπα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, στην Βελλά, αλλά και για την αναβάθμιση του γεωργικού σχολείου της
Κιβωτού του Κόσμου, στην Πωγωνιανή, με την λειτουργία του ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, τύπου 1, αντίστοιχο δηλαδή με τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες, που αν υλοποιηθούν, μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, δίνοντας έτσι μια επαγγελματική διέξοδο σε νέους ανθρώπους.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων στοχεύει στην αξιοποίηση των κτημάτων και εγκαταστάσεων της Μονής Βελλάς, τα οποία έχει ανακατασκευάσει και σταδιακά αρχίζει να δημιουργείται μια φάρμα γαλακτοπαραγωγών ζώων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Βελλάς και άλλων μικρότερων Ιερών Μονών, την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών (αιγοπροβατροφικών) μονάδων με ζώα αυτοχθόνων φυλών, καθώς και την προοπτική ίδρυσης τυροκομείου για την αξιοποίηση του γάλακτος με παραγωγή φέτας, ώστε να υποστηρίζονται και τα προνοιακά ιδρύματα της Μητρόπολης (Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Οικοτροφεία, Παιδικός Σταθμός). Επίσης προβλέπεται και η φύτευση αμπελώνα σε μοναστηριακές εκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής, ενδεχομένως και ως παράρτημα της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που θα εκπαιδεύει επαγγελματίες αγρότες, κάτι που λείπει από την περιοχή, όπως σημείωσε ο κ.κ. Μάξιμος, σε δηλώσεις του, με αφορμή την παρουσία της Μητρόπολης στην Πανηπειρωτική Έκθεση.

Το σχέδιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων παρουσιάστηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη.

Ο κ. Μπόλαρης αξιολόγησε θετικά την προσπάθεια που έχει αναληφθεί από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι είναι καθοριστική η πρωτοβουλία για την τοπική οικονομία, καθώς μέσω αυτής ξαναμπαίνουν στην παραγωγή της Ηπείρου ακαλλιέργητα χωράφια, βοσκότοποι και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί, αλλά και δημιουργούνται δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό, κτηνοτροφικό, αμπελουργικό και τυροκομικό τομέα.

Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που υποστηρίζει συνδυαστικά τόσο τις Μονάδες Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και τις Εκπαιδευτικές Δράσεις και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Εν κατακλείδι διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία σειρά θεμάτων που απαιτούν τις συνέργειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 20015- 2020 αφενός και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων αφετέρου για την ευόδωση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και την στήριξη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συνέργειες τις οποίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πρόθυμο να υλοποιήσει.


ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»Στην κατεύθυνση αυτή, έρχεται να προστεθεί και η πρωτοβουλία της Κιβωτού του Κόσμου, στην Πωγωνιανή, που ήδη λειτουργεί στον χώρο, από τα ίδια τα παιδιά που έχει υπό την αιγίδα της, φάρμα, θερμοκήπιο, μελισσοκομείο και πρόσφατα απέκτησε και τυροκομείο.

Στόχος της Κιβωτού και του πατέρα Αντώνιου, είναι το Γεωργικό Σχολείο, στο οποίο μορφώνονται και εκπαιδεύονται τα παιδιά, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, να μπορεί να τους εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάστασή τους μελλοντικά.

Έτσι, έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων να αναγνωρίσει το Γεωργικό σχολείο ως ένα πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, με τους αποφοίτους να λαμβάνουν ένα τίτλο σπουδών ισότιμο με αυτό των ΙΕΚ.

«Ένα όνειρο των στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου, από την στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Πωγωνιανή, ήταν η λειτουργία Γεωργικής Σχολής και του τυροκομείου και πλέον, το όνειρο αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα», σημείωσε μιλώντας στον «Η.Α.», εκ μέρους της Κιβωτού, η κ. Θεοδωροπούλου, με αφορμή την απόκτηση και λειτουργία, εδώ και λίγους μήνες, του τυροκομείου.

Τα παιδιά της Πωγωνιανής έχουν πλέον την δική τους μονάδα παρασκευής τυριού, με την υποστήριξη της HSBC Ελλάδος, που κάλυψε το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας, το οποίο εστιάζει μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση και την κοινωνία, μάλιστα, μετά από πρόταση των εργαζομένων της Τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του τυροκομικού εξοπλισμού επιτρέπει πλέον στη Γεωργική Σχολή να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα και να προσφέρει ετησίως τη δυνατότητα σε 60 νέους του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας και Προστασίας αλλά και σε κατοίκους της περιοχής να μάθουν στην πράξη τις διαδικασίες παραγωγής τυριού, βουτύρου και γιαουρτιού αποκτώντας επαγγελματικές δεξιότητες και την ευκαιρία παραμονής και επαγγελματικής αποκατάστασης σε μια περιοχή όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι περιορισμένες.

Τα στελέχη της Κιβωτού ότι η τυροκομική μονάδα στην Πωγωνιανή θα είναι σε θέση στο μέλλον να παράγει τυρί από περίπου 250 κιλά γάλα ημερησίως, με αποτέλεσμα να καλύπτει τις ανάγκες του Κέντρου, ενώ το πλεόνασμα θα διατίθεται προς πώληση, εξασφαλίζοντας εισόδημα, το οποίο θα καλύπτει μέρος των εξόδων του.

«Ακόμα και στα παιδιά της Κιβωτού στην Αθήνα ευελπιστούμε να στέλνουμε», σημείωσε η κ. Θεοδωροπούλου, σημειώνοντας πως ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την δωρεά. Μάλιστα, ο εξοπλισμός είναι άρτιος και σύγχρονος τεχνολογικά, ώστε να παιδιά να εκπαιδεύονται σωστά ενώ δύο καθηγητές προσφέρουν μαθήματα δύο φορές εβδομαδιαίως.

Η εκπαίδευση αφορά στην παραγωγή λευκού τυριού τύπου φέτας, κίτρινου τυριού, βουτύρου και γιαουρτιού.

Αυτή τη στιγμή βέβαια, καθώς η φάρμα δεν βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, το τυροκομείο τροφοδοτείται με γάλα από την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, που στηρίζει την Κιβωτό, ενώ κάθε προσφορά γάλακτος είναι αποδεκτή, τουλάχιστον μέχρι η ίδια παραγωγή γάλακτος να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της δομής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου