Κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο βάζουν ως προϋπόθεση οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Στις 21/04/2016 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά το 31ο απ’ τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσε την παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων στην περιοχή «ΛΑΚΚΑ» της τοπ. κοιν. Σελλάδων στον σύνδεσμο διαχείρισης απορριμμάτων για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης...Όμως όπως σημειώνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας «Δήμος Πολιτών» με επικεφαλής τον Θεόδωρο Μουσαβερέ και «Παρέμβαση Πολιτών» με επικεφαλής τον Μπάμπη Πεσλή «Απ’ την εισήγηση του δημάρχου διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια επένδυση 1.500.000,00 ευρώ που θα καλύπτει ανάγκες υποδοχής βιοαποβλήτων των τεσσάρων δήμων του Ν. Άρτας καθώς και του γειτονικού δήμου Ζηρού».
Να σημειωθεί πως όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των δύο παρατάξεων, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά, αρνήθηκαν να συζητήσουν, τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια τέτοια επένδυση, που αφορά το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:«Με δεδομένη την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου Σελλάδων, την παντελή άγνοια των κατοίκων του χωριού, αλλά και την έλλειψη γενικότερης πληροφόρησης των ίδιων των δημοτικών συμβούλων, ζητήσαμε την αναβολή συζήτησης του θέματος ειδάλλως θα το καταψηφίζαμε κάτι που τελικά πράξαμε.
Θεωρήσαμε πως συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να προηγηθεί:
1) Δημόσια διαβούλευση των πολιτών του δήμου και ειδικότερα των κατοίκων της Τ.Κ. Σελλάδων οι οποίοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στη λαϊκή συνέλευση του χωριού τους να ενημερωθούν και να αποφασίσουν.
2) Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πάνω σ’ ένα πλαίσιο εισήγησης που θα διαμορφώσει το ΤΣΔΑ (τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων) του δήμου, βασισμένο στην υφιστάμενη κατάσταση και σε ότι ορίζει το ΕΣΔΑ(εθνικό σχέδιο διαχείρισης) και το ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχέδιο) Ηπείρου. Αυτό δεν αποτελεί απλά υποχρέωση του κάθε δήμου, αυτό ορίζει η απλή λογική. Ή για να το πούμε πιο λαϊκά: «πρώτα βάζουμε το άλογο και μετά το κάρο».
Κάναμε απολύτως σαφές πως δεν είμαστε αντίθετοι «επί της αρχής» στην κομποστοποίηση ως μέρος μιας συνολικότερης διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων, τονίσαμε όμως ότι:
1) Κάθε τέτοιου είδους επένδυση είναι καταδικασμένη να αποτύχει (όπως έχει αποδείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία) και να καταστεί ανενεργή εάν δεν στηριχτεί πάνω σ’ αυτό που ονομάζεται «διαλογή στην πηγή», κι αυτό προϋποθέτει πρώτα και κύρια τη συστηματική και συνεχή εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε κάθε δράση διαχείρισης μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας. Τέτοιος σχεδιασμός στο δήμο μας δεν έχει υπάρξει έως σήμερα με ευθύνη της δημοτικής αρχής.
2) Είναι τουλάχιστον αφελές σε δήμους χαμηλής αστικής πυκνότητας σαν το δήμο Ν. Σκουφά να μην προκρίνεται η οικιακή κομποστοποίηση, η δυνατότητα δηλαδή της κάθε νοικοκυράς να επεξεργάζεται τα οργανικά υπολείμματα του σπιτιού και να πετάει το παραγόμενο λίπασμα στον κήπο ή στο χωράφι γι αυτό και η οικιακή κομποστοποίηση εμπίπτει στην έννοια της ανακύκλωσης κι όχι της πρόληψης. Αντί αυτού επιλέγουμε να πληρώνουμε ένα κόστος διαχείρισης με ποσότητες σκουπιδιών που θα συλλέγονται, μεταφέρονται και επεξεργάζονται κάπου αλλού;
3) Καμιά επένδυση μικρή ή μεγάλη, κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής.
Στους προβληματισμούς μας αυτούς το μοναδικό αντεπιχείρημα του δημάρχου ήταν ότι αυτός ως πρόεδρος του συνδέσμου απορριμμάτων έχει την εμπειρία και γνωρίζει καλύτερα.
Παρότι όμως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν φειδωλός στην ενημέρωση, σε συνέντευξή του στο τοπικό τύπο δυο βδομάδες μετά ανέπτυξε πλήρως το σχεδιασμό της συγκεκριμένης επένδυσης.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εδώ και καιρό το συζητάμε και το προετοιμάζουμε», είπε. Φυσικά χωρίς οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες του δήμου να γνωρίζουν οτιδήποτε. «Πρόκειται για θετική εξέλιξη όσον αφορά την περιοχή μας...», όπως τόνισε.
Ποιοί θα το κρίνουν αυτό; «Σε πρώτη φάση δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή την υποδομή απόβλητα χυμοποιείων ή ζωϊκών αποβλήτων κλπ».
Σε αντιδιαστολή όμως αυτών, η πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος χωρ. σχεδιασμού και ανάπτυξης της περ. Ηπείρου αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη μίλησε για πρόβλεψη συνδιαχείρισης λοιπών ρευμάτων αποβλήτων (γεωργικών, υπολείμματα από βιομηχανίες τροφίμων κλπ). Τι ισχύει τελικά;
Θέτουμε αυτές τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα για να καταδείξουμε το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και την απουσία κοινωνικής συμμετοχής στο σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων του δήμο μας, με άμεση οικονομική συνέπεια(στα δημοτικά τέλη) αλλά και τον κίνδυνο για μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Διεκδικούμε ενεργά ως δημοτικοί σύμβουλοι και ως πολίτες τη συμβολή μας στη διαδικασία αυτή σε μια συλλογική προσπάθεια για να κάνουμε τον τόπο μας «ιδανικό για να ζείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου