Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις αντιδράσεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου μέσω διαρροής, στον απόηχο της έντασης που δημιουργήθηκε για το εν λόγω ζήτημα στις επιτροπές της Βουλής. Σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει η κυβέρνηση την πολιτική από λογικές που στο παρελθόν η ίδια κατηγορούσε ως «ξεπούλημα», εξαπολύει τώρα σκληρή επίθεση στη ΝΔ την οποία κατηγορεί πως προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος
Μετά τις ελεγχόμενες μέχρι στιγμής αντιδράσεις βουλευτών της πλειοψηφίας για την σαρωτική μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε το κεφάλαιο «αξιοποίηση» του πολυνομοσχεδίου με μία συνηθισμένη επίθεση προς το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, με το Μαξίμου κατά την προσφιλή του τακτική να επιτίθεται στην Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη». Το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων τονίζει πως σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό, σύμφωνα με το Μαξίμου, χαρακτηρίζεται ως αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών.
Το νέο Ταμείο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει γενικότερους στόχους, με σημαντικότερους τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη, τη διαχείρισή τους ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση τους, τη μείωση ελλειμμάτων, την αύξηση εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τη διαμόρφωση ενιαίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία (άρθρο 2). Μέρος της αποστολής του είναι και η ενοποίηση των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων του Δημοσίου. Υπάρχουν παραδείγματα πολλών χωρών που διαχειρίζονται την περιουσία τους κάτω από ένα ενοποιημένο εταιρικό πλαίσιο, όπως η Γαλλία για παράδειγμα. Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με συστηματικό τρόπο με στελέχη του αντίστοιχου γαλλικού οργανισμού για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Το ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνει στο Ταμείο ως θυγατρική, μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπλήρωση του σκοπού του, όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Αξιοποίησής του. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο για διαχείριση.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού με επικεφαλής τον Αλέκο Φλαμπουράρη, έχουν από τις αρχές του μήνα ξεκινήσει έναν κύκλο συσκέψεων και συζητήσεων για την προετοιμασία του Υπερταμείου καθώς η πίεση που ασκούν οι δανειστές επιβάλει όχι μόνο την διαδικαστική έναρξη λειτουργίας του αλλά κυρίως την ατζέντα δράσεων που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Ως πρώτο βήμα έχει δρομολογηθεί η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της δημόσιας περιουσίας και εν συνεχεία η σύνταξη προτάσεων για οικονομική αξιοποίηση πολλών στοιχείων όχι απαραίτητα με την μορφή της παραχώρησης. Το μοντέλο στο οποίο έχουν καταλήξει οι συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα περιγράφεται από ένα ποσοστό περιουσιακών στοιχείων της τάξης του 20% που μπορεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών και τα χρηματικά οφέλη που θα προκύψουν από τις πράξεις αυτές να επενδυθούν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν επικερδή προς όφελος του ίδιου του Υπερταμείου και κατ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου που θα λειτουργήσει στις περιπτώσεις αυτές με επιχειρηματικά κριτήρια.
Αν και ακούγεται αρκετά φιλόδοξο το σχέδιο που οι συνεργάτες του παρουσίασαν στον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε την έγκρισή του ώστε να προχωρήσει το πλάνο αυτό αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Βουλή αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μπορεί να με τον τρόπο αυτό να ικανοποιήσει τους δανειστές αλλά και να αποφύγει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί γενικού «ξεπουλήματος» της χώρας. Αυτό, όμως, που με δυσφορία αντιλαμβάνονται για μια ακόμη φορά στο Μαξίμου, είναι η έλλειψη «επικοινωνιακών αγωγών» ώστε να περάσει στην κοινή γνώμη το μείγμα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και οι διαφορές του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
koolnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου