Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η πυρηνική απειλή των τζιχαντιστών του ISIS






O Αυστριακός δημοσιογράφος και πρώην πολιτικός Γιούργκεν Τόντενχέφερ είναι ο πρώτος που αποκάλυψε ότι οι προθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον της Δύσης είναι πολύ πιο αιμοβόρες απ’ ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε.
Συγκεκριμένα ο Τόντενχέφερ –που έζησε 10 μέρες με τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη στο Ιράκ και στη Ράκκα, την πρωτεύουσα του λεγόμενου χαλιφάτου στη Συρία– είναι ο πρώτος που προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση εναντίον της Ευρώπης. Στο βιβλίο του Inside IS – Ten Days In The Islamic State (εκδ. Βertelsmann, 2015) αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής των τζιχαντιστών, τον τρόπο σκέψης τους, τους στραγηγικούς σχεδιασμούς τους κ.ά.


Οι επισημάνεις του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι έχει ήδη αποκαλυφθεί πως οι τρομοκράτες του Βελγίου σχεδίαζαν και επιθέσεις σε βελγικά πυρηνικά εργοστάσια. Μάλιστα, κατά τις έρευνες των βελγικών Αρχών βρέθηκε βίντεο στο οποίο οι σαλαφιστές κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα κίνητρα και τον στρατηγικό σχεδιασμό τους, πρέπει να εστιάσουμε στη σαλαφιστική ιδεολογία τους. Οι τζιχαντιστές πρεσβεύουν πως δεν πρέπει να υπάρχουν κυρίαρχα κράτη κατά το Δυτικό πρότυπο, καθώς γι’ αυτούς κυρίαρχος είναι μόνο ο Θεός.
Συνεπώς, επιδιώκουν την καταστροφή του Δυτικού συστήματος κρατών και την αντικατάστασή του με το υπερεθνικό χαλιφάτο, το οποίο θα διοικείται με βάση το Κοράνι, το ιερό κείμενο του Ισλάμ.
Παράλληλα, στο λεγόμενο χαλιφάτο τους λαμβάνεται πολύ σοβαρά η Σούννα που αποτελεί και την παράδοση γύρω από τη ζωή του Προφήτη. Την ίδια ώρα, το κήρυγμα και οι πράξεις του Μωάμεθ θεωρούνται θεόπνευστες και ουδείς μουσουλμάνος μπορεί να τις αμφισβητήσει, ενώ πηγή του νόμου αποτελούν και οι λεγόμενες Χαντίθ, ιστορίες για τη ζωή του προφήτη που κληροδοτήθηκαν από γενιά σε γενιά.
Ως στρατηγική εκπλήρωσης των στόχων τους οι σαλαφιστές επιλεγούν τη στρατηγική της έμμεσης προσέγγισης που συνδυάζει τον ανταρτοπόλεμο με την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία αποτελεί αφ’ εαυτής στρατηγική έμμεσης προσέγγισης (γραμμή ήσσονος αντιστάσεως) καθώς παρακάμπτει τα ισχυρά εχθρικά σημεία αποφεύγοντας την αποφασιστική ή τις αποφασιστικές μάχες, και επιδιώκει μέσω μικρών και αιφνιδιαστικών χτυπημάτων εναντίον του άμαχου πληθυσμού να εξουθενώσει υλικά και ηθικά τους κατά πολύ ισχυρότερους αντιπάλους της.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε πως και οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) που πλήττουν τους τζιχαντιστές από αέρος έχουν επίσης αποφύγει την κατά μέτωπο επίθεση (κλαουζεβιτσιανή άμεση προσέγγιση) για να μην παγιδευτούν σε έναν νέο βούρκο τύπου Αφγανιστάν-Ιράκ. Εκφεύγει ωστόσο του στόχου αυτού του άρθρου οποιαδήποτε περαιτέρω εμβάθυνση σε αυτό το ζήτημα. Απλώς να αναφέρουμε ότι ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ΒΒC (24/4/16) απέκλεισε τελεσίδικα την αποστολή επίγειων δυνάμεων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική ισχύς από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει ένα τόσο πολύπλοκο θέμα.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι περιφερειακοί δρώντες έχουν αποδυναμώσει αρκετά τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν απωλέσει 22% των εδαφών που έλεγχαν, ενώ τα μηνιαία έσοδά τους από το πετρέλαιο έχουν πέσει στα 56 από 80 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, οι μαχητές της οργάνωσης έχουν περιοριστεί σε 20.000-25.000, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2014, όποταν και ανακηρύχθηκε το χαλιφάτο.
Η αποδυνάμωση των τζιχαντιστών μπορεί να τους οδηγήσει σε απονενοημένες πράξεις όπως η χρήση πυρηνικής ισχύος ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει σε συνέδριο αντιτρομοκρατίας στο Λονδίνο ότι υπάρχει «εύλογη ανησυχία» ότι το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνικά και βιολογικά υλικά.
Ας ελπίσουμε οι Δυτικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες να μην πιαστούν γι’ ακόμη μια φορά στον ύπνο, με πολύ δυσάρεστες για όλη την ανθρωπότητα επιπτώσεις.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου