Μια πολύ μεγάλη έρευνα δημοσίευσαν οι New York Times σχετικά με την συμφωνία και ασυμφωνία μεταξύ διατροφολόγων και απλού κοινού, αναφορικά με το ποιες τροφές (και κατά πόσον) θεωρεί “υγιεινές” η κάθε ομάδα.
Όπως θα δείτε στα εντυπωσιακά γραφήματα και τις λίστες που ακολουθούν για τις υγιεινές τροφές, σπανίως η γνώμη των ειδικών διατροφής συμπίπτει με εκείνη των καταναλωτών. Η έρευνα διεξήχθη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αφορούσε το κοινό των ΗΠΑ, αλλά είναι σίγουρα ενδεικτική για τις αντιλήψεις των καταναλωτών στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, όπου οι διατροφικές συνήθειες είναι παρεμφερείς.
Οι διατροφολόγοι που συμμετείχαν είναι όλοι τους μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφής (American Society for Nutrition). Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 50 τροφές, οι οποίες, ως κατηγορίες τροφίμων, συντελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των διατροφικών συνηθειών των Αμερικανών.
Δείτε λοιπόν, αρχικά το γενικό αποτέλεσμα στο γράφημα που ακολουθεί. Απεικονίζονται οι 50 τροφές που εξετάσθηκαν στην έρευνα. Ο κάθετος άξονας είναι το ποσοστό των διατροφολόγων που υποστηρίζει ότι η εκάστοτε τροφή είναι υγιεινή. Στον οριζόντιο άξονα είναι το ποσοστό των καταναλωτών που θεωρεί ότι η ίδια τροφή είναι υγιεινή.
Από εκεί και πέρα, σε πιο αναλυτικά ποσοστά, οι ερευνητές κατάρτισαν τους ακόλουθους πίνακες-λίστες…
Τροφές που οι καταναλωτές τις θεωρούν πιο υγιεινές από ό,τι τις θεωρούν οι διατροφολόγοι
Τροφές που οι διατροφολόγοι τις θεωρούν πιο υγιεινές από ό,τι τις θεωρούν οι καταναλωτές
Τροφές που και οι δύο ομάδες τις κρίνουν “μέτρια” υγιεινές
Τροφές που και οι δύο ομάδες κρίνουν πως δεν είναι υγιεινές
Τροφές που και οι δύο ομάδες κρίνουν πως είναι υγιεινές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου