Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η ζωή στο φεγγάρι γίνεται πλέον πραγματικότητα! Οι πρώτοι 100 θα φτάσουν το 2040!





Πώς θα ήταν άραγε να κατοικείς στο φεγγάρι; Κι ενώ τώρα μπορεί να σου φαίνεται πολύ μακρινή η ιδέα, ωστόσο δεν είναι και τόσο. Το 2030 δειλά-δειλά, θα ξεκινήσουν να κατοικούν στο φεγγάρι μια ομάδα έξω έως δέκα ατόμων, δέκα χρόνια μετά οι κάτοικοι θα έχουν φτάσει τους 100 και με αποκορύφωμα το 2050, 1.000 άτομα θα κατοικούν στον σεληνιακό χώρο.

Οι πρώτοι τυχεροί θα είναι επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί, οι οποίοι θα παράγουν σε τρισδιάστατους εκτυπωτές τα σπίτια και τα εργαλεία τους. Για να εξασφαλίσουν το νερό θα λιώνουν τους σεληνιακούς πάγους και θα τρώνε πολύ υγιεινά, καθώς σε σεληνιακά θερμοκήπια θα καλλιεργούν λαχανικά.

Όσο για τη διασκέδαση; Ακόμη και αυτήν θα πάρει άλλη διάσταση. Λόγω της μειωμένης βαρύτητας οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν ή απλώς θα προκύψουν νέας αθλήματα στον…αέρα!

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται απλώς ένα μακρινό όνειρο που δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα, κάνεις λάθος! Δεν πρόκειται για κάποια ταινία επιστημονικής φαντασία αλλά για ένα οργανωμένο “σχέδιο” το οποίο παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης στη Ρίγα της Λετονίας ο Γάλλος επιστήμονας Μπερνάρ Φοένγκ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα είναι ο «πρέσβης» του Σεληνιακού Χωριού.

Ο Γάλλος επιστήμονες έκανε αυτές τις αποκαλύψεις θέλοντας να τονίσει πως το όραμά του είναι εφικτό και σύντομα μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα κατοικίας στη Σελήνη.

Όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) τεθεί εκτός λειτουργίας, πιθανώς το 2024, θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία μόνιμη σεληνιακή αποικία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ESA Γιαν Βέρνερ. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται διεθνή διαστημική συνεργασία από πολλά κράτη, αυτή τη φορά πιθανώς και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να βρει κερδοφόρες ευκαιρίες στη Σελήνη.

Η ιδέα άρεσε σε επιστήμονες και επιχειρηματίες (και σε μας) ωστόσο πολιτικοί δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι καθώς μάλλον είναι αυτοί που θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουν.

Ελκυστικές είναι και οι πρώτες ύλες στη Σελήνη, όπως ο ηφαιστειακής προέλευσης βασάλτης (που θα μπορούσε να είναι η πρώτη ύλη για δορυφόρους που θα εκτοξεύονται από το φεγγάρι), το σπάνιο στη Γη αλλά άφθονο στο φεγγάρι ήλιο-3 (από όπου θα μπορούσε θεωρητικά να παραχθεί καθαρότερη και ασφαλέστερη πυρηνική ενέργεια), το οξυγόνο και το υδρογόνο από τη διάσπαση του σεληνιακού νερού (δύο αέρια που εκρήγνυνται αν αναμιχθούν και άρα μπορούν να είναι η πρώτη ύλη για πυραυλικά καύσιμα) κ.α.

Η μη επανδρωμένη (ρομποτική) εξερεύνηση του φεγγαριού εξελίσσεται διαρκώς με αρκετές διαστημοσυσκευές και οχήματα τύπου ρόβερ να ετοιμάζονται για προσελήνωση τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μια ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή ή έναν πυρηνικό πόλεμο στη Γη στο μέλλον, επομένως σκέφτονται πιο πολύ από ποτέ τη δημιουργία ενός χωριού στη Σελήνη, το οποίο θα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους.

Σίγουρα βέβαια,ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αυτό λένε και όσοι έζησαν σε προσομοιώσεις σεληνιακών ή αρειανών εγκαταστάσεων στη Γη. Αλλά είναι και τίποτα εύκολο σε αυτή τη ζωή;

Το ταξίδι αυτό μέχρι τη Σελήνη θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω… Σύμφωνα με τον Φοένγκ, το εισιτήριο σήμερα κυμαίνεται στα 100 εκ. ευρώ. Σε 20 χρόνια θα “πέσει” η τιμή του στα 100.000. Ξεκίνα να τα μαζεύεις από τώρα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου