Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Εταιρικό φόρο 15% ζητά ο Τραμπ στις ΗΠΑ





Δε συνάδουν τα φορολογικά σχέδια Τραμπ και Ρεπουμπλικάνων, καθώς ο Λευκός Οίκος ζητά εταιρικό φόρο 15% και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν το συντελεστή στο 20%. Παράλληλα προτείνουν μείωση φόρου και για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές που ασχολούνται με την φορολογία στοχεύουν σε εταιρικό φόρο 20%, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg και οι οποίες γνωρίζουν την υπόθεση. Ωστόσο υπάρχει τουλάχιστον ένα πιθανό εμπόδιο στα σχέδιά τους: ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά ελπίζω να είναι 15%», δήλωσε ο Τραμπ στους ρεπόρτερς την Κυριακή, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Νιου Τζέρζι.

Αυτή τη στιγμή ο εταιρικός φόρος είναι στο 35%. Στο μεταξύ, η ομάδα διοικητικών αξιωματούχων και ηγετών του Κογκρέσου που σχεδιάζει το πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας, αναμένεται να προτείνει και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα σε 35% από 39,6%, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται σκληρά υπέρ των δικών του σχεδίων, αν και η κυβέρνησή του έχει σταματήσει το τελευταίο διάστημα να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες. Η φορολογία για εταιρίες και για φυσικά πρόσωπα είναι βασικά κομμάτια των σχεδίων του Λευκού Οίκου, ενώ τα σύντομα σχόλια του προέδρου αργά την Κυριακή εγείρουν ερωτήματα και για τα δύο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ιντιάνα την Τετάρτη, προκειμένου να απευθύνει ομιλία επάνω στα φορολογικά θέματα, τόνισε μία πηγή που γνωρίζει το πρόγραμμά του. Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες ετοιμάζονται να προωθήσουν τις προτάσεις τους για τη φορολογία, έπειτα από μια σειρά αποτυχιών της κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η ήττα της στην ανάκληση του Obamacare.

Στο θέμα της φορολογίας, μεταξύ άλλων εγείρεται το ερώτημα για το πού θα γίνουν μειώσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θέλουν το φορολογικό σχέδιο να προσφέρει καθόλου περικοπές σε άτομα με υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο ο Μνούτσιν δήλωσε την Κυριακή ότι «αυτό δεν ήταν ποτέ υπόσχεση και δεν ήταν ποτέ δέσμευση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα θα «ξεφορτωθεί πολλές μειώσεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου