Παρών στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο νέων αγροτών που διεξάγεται από τις 7 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου στα Χανιά, υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη για τα ζητήματα του πρωτογενούς, Βάσω Μέγα, συνοδευόμενη από μια ομάδα νέων και δραστήριων αγροτών από το Δήμο Ιωαννιτών με τους οποίους υπάρχει συνεχής συνεργασία για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο πρωτογενής τομέας να ανθίσει ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας, βρίσκονται στα Χανιά όπου παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου που φέτος επικεντρώνεται στην ελαιοκομία και η προβατοτροφία.
Η κ. Μέγα μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
Εκ μέρους του Δήμαρχου Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου, ως αντιδήμαρχος για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο Ιωαννιτών να χαιρετίσω το 24οΠανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών το οποίο, όπως διαπίστωσα και από κοντά, δεν είναι απλά ένα ακόμα Συνέδριο.
Είναι μια ευκαιρία για τους νέους αγρότες αλλά και για όλους εμάς που ασχολούμαστε θεσμικά με την αγροτική παραγωγή να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας, να ακούσουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τον πρωτογενή τομέα και να προσπαθήσουμε μέσα από προτάσεις, διαβούλευση αλλά κυρίως δράσεις να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες επιχειρούν σήμερα οι νέοι μας στην αγροτική παραγωγή και να ανοίξουμε δρόμους για να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι.
Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η ελαιοκομία και η προβατοτροφία.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ως γνωστό δεν στηρίζεται στην ελαιοκομία, όμως η προβατοτροφία είναι ένας κλάδος στον οποίο υπάρχει δυναμική.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα μόνο μέρος της.
Σε αυτό που έχει να κάνει με το μαλλί του προβάτου.
Πρόσφατα το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου διοργάνωσαν μια γιορτή για το μαλλί του προβάτου.
Όπως και σε άλλους τομείς, η μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία είχε τις απώλειές της.
Σήμερα, οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα, κάθε φορά που κουρεύουν τα πρόβατα, ξεφορτώνονται το μαλλί όπως μπορούν.
Άπλυτο και ακατέργαστο το εξάγουν μαζικά σε τρίτες χώρες (Τουρκία, Κίνα) ή απλώς το πετάνε στα σκουπίδια.
Η επεξεργασία του μαλλιού θα πρέπει να γίνεται εντός των συνόρων, ώστε αυτό να αποκτήσει υπεραξία, μέρος του επεξεργασμένου μαλλιού μπορεί να διοχετευτεί στη χειροτεχνία.
Η παράδοση είναι και θα είναι πάντα ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος με το παρελθόν.
Πάντα θα υπάρχει μια αγορά για υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Κλείνω κάπου εδώ.
Έκανα αυτή την αναφορά γιατί θέλω να τονίσω πως σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν λύσεις και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν κι οι άνθρωποι για να τις υλοποιήσουν, για να εξελίξουν την παράδοση και να τη φτάσουν στο σήμερα.
Εσείς σαν νέοι αγρότες πρέπει, εκτός των άλλων και να καινοτομείτε, για να υπάρξει πρόοδος.
Μαζί μου για να παρακολουθήσουν το συνέδριο είναι μια ομάδα νέων και δραστήριων αγροτών από το Δήμο Ιωαννιτών με τους οποίους έχουμε συνεχή συνεργασία κι ανταλλάσσουμε απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο πρωτογενής τομέας να ανθίσει ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας.
Θα τολμούσα να πω ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε που η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να στηρίξει την οικονομία μας οι άνθρωποι αυτοί είναι οι συνεργάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει.
Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές παραγωγής, να εκσυγχρονιστούμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες υπό το φως των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων και γιατί όχι να προτείνουμε τις αλλαγές που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν στο νομοθετικό πλαίσιο.
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συνεργασία και χαίρομαι γιατί βλέπω σήμερα εδώ νέους ανθρώπους που θέλουν να συμβάλλουν στην αλλαγή που πρέπει να υπάρξει.
Σας ευχαριστώ, εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου και κλείνω με την πρόταση το επόμενο 25ο συνέδριό σας να διεξαχθεί στα Γιάννενα.
Θα χαρούμε πολύ να σας φιλοξενήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου