Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Γιάννενα: Κέντρο και στα Γιάννενα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ!







Βασικά κενά στον τομέα της ψυχοκοινωνικής στήριξης νοσούντων από διάφορες νευρολογικές ασθένειες υπάρχουν ακόμα στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα πολίτες που υποφέρουν να παραπέμπονται για τα περαιτέρω σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα.
Για παράδειγμα, λείπει αυτή τη στιγμή απ’ τα Γιάννενα ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας ασθενών με Αλτσχάιμερ ή αλλιώς άνοια, ο αριθμός των οποίων αυξάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. Ήδη οι διαγνωσμένοι με τη νόσο πολίτες αγγίζουν τους 3.000, πολλοί εκ των οποίων ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να τύχουν της αναγκαίας φροντίδας.
Πάντως, κάτι κινείται τελευταία στην πόλη και μέσω της συνεργασίας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ. Ε.Π.) με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών προωθείται η ίδρυση κέντρου φροντίδας, το οποίο θα δώσει «ανάσα» σε εκατοντάδες ηλικιωμένους ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους. Τα παρήγορα αυτά νέα έκανε γνωστά χθες ο εκπρόσωπος της Ε.Ψ.Ε.Π. Ευάγγελος Παππάς στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης για το Αλτσχάιμερ που έκανε η Εταιρεία στο ισόγειο της Περιφέρειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου.Κέντρο ΑντιμετώπισηςΈνα από τα βασικά αιτήματα της Ε.Ψ.Ε.Π. είναι η δημιουργία στα Γιάννενα ενός Κέντρου Αντιμετώπισης Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, το οποίο σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά.
Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Εταιρείας, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει τη δημιουργία του Κέντρου στον σχεδιασμό της, έχει εγκριθεί και πλέον οδεύει προς προκήρυξη ο σχετικός διαγωνισμός.
Τα χρήματα, ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ περίπου, θα αντληθούν από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του κέντρου για τα δύο πρώτα χρόνια.
Φυσικά θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, γνωστός ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής στο επάγγελμα και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο θα κληθεί να παίξει και η Μητρόπολη Ιωαννίνων, βοηθώντας στο να γίνει ένα δίκτυο φροντίδας και υποστήριξης και στα σπίτια. Το Κέντρο πρόκειται να στεγαστεί σε κτίριο που θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών.
Χιλιάδες οι ασθενείς
Γενικότερα για τη νόσο, δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που δικαιολογούν την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων με Αλτσχάιμερ τόσο στην περιοχή μας όσο και γενικότερα. Όπως είπε ο κ. Παππάς, από τη μία ευθύνεται η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, με αποτέλεσμα η νόσος να έχει μεγαλύτερη επίπτωση σε έναν ηλικιωμένο όσο περνούν τα χρόνια. «Στους ανθρώπους άνω των 65 ετών είναι στο 5%, ενώ σ’ εκείνους άνω των 85 ετών αγγίζει σχεδόν το 40%», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοια είναι ο κακός τρόπος ζωής και κυρίως οι ασθένειες που συνδέονται με νοσήματα της καρδιάς, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.λ.π..
Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 200.000 πολίτες διαγνωσμένοι με νόσο Αλτσχάιμερ, αριθμός που το 2050 προβλέπεται να φτάσει τις 450.000. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα κονδύλια που διοχετεύονται για τη φροντίδα όλων αυτών των ασθενών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ!
Τι γίνεται στα Γιάννενα
Περίπου 3.000 ηλικιωμένοι με άνοια ζουν σήμερα στον ευρύτερο Δήμο Ιωαννιτών σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ψ.Ε.Π.. Μαζί μ’ αυτούς περίπου 6.000 πολίτες υποφέρουν απ’ τη συγκεκριμένη δύσκολη κατάσταση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε ασθενής με άνοια έχει ανάγκη ενός ή δύο ατόμων να τον φροντίζουν, ανάλογα με τον βαθμό που έχει επηρεαστεί.
Όπως ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Παππάς, το Γηροκομείο «Ζωσιμάδες» και ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας δέχονται καθημερινά σχεδόν αιτήματα για τη φροντίδα νοσούντων ηλικιωμένων, με την κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι απελπιστική. «Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται στέγη, οι άνθρωποι τους χρειάζονται δομές για να μείνουν, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντέξεις έναν βαριά ασθενή με άνοια στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν είναι κινητικός», τόνισε χαρακτηριστικά. Η πρώιμη διάγνωσηΤο βασικό ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: H πρώιμη διάγνωση της νόσου βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπισή της; Σύμφωνα με τον κ. Παππά η απάντηση είναι θετική. Όπως σημείωσε χθες, «όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί και όσο πιο γρήγορα γίνει η παρέμβαση τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα.
Αυτό που κάνουμε στην πρώιμη παρέμβαση είναι να προλάβουμε τις αιτίες του Αλτσχάιμερ που είναι αναστρέψιμες. Αν αυτά αντιμετωπιστούν, φεύγει και η άνοια. Επίσης, αν κάνουμε έγκαιρη παρέμβαση, προλαβαίνουμε την εξέλιξη της άνοιας τουλάχιστον για τρία χρόνια. Υπάρχουν θεραπείες γι’ αυτό φαρμακευτικές και κυρίως ψυχοκοινωνικές».


proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου