Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Ήπειρος: ΕΚΑΒ - Αναμένοντας ενίσχυση και όχι αποκλεισμό





Σύμφωνα με απάντηση του Π. Πολάκη στο Β. Γιόγιακα, η κατανομή των οχημάτων της δωρεάς του ΙΣΝ, θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο σε άλλες Περιφέρειες και όχι στην Ήπειρο – Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ κεντρικά, έχει υποσχεθεί στην 7η Περιφέρειας δύο Κινητές Μονάδες, ένα 4Χ4 κι ένα όχημα μικρού όγκου

Εντύπωση προκαλεί η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σε ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακα, σχετικά με την διάθεση νέων ασθενοφόρων στην Ήπειρο, στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ενώ στις 20 Απριλίου, είχε ανακοινωθεί ότι 143 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα οχήματα θα διατεθούν στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιωνίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και της Κρήτης, ο κ. Πολάκης σημειώνει ότι «Η κατανομή των οχημάτων της δωρεάς του ΙΣΝ, θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στις Περιφέρειες στις οποίες δεν απέδωσε ο διαγωνισμός προμήθειας των 186 οχημάτων. Οι Περιφέρειες αυτές είναι η Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική και Δυτική Ελλάδα».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «Ήδη, η Περιφέρεια Ηπείρου ενισχύθηκε σημαντικά με έντεκα (11) νέα οχήματα», ενώ παραδεχόμενος την παλαιότητα του λοιπού στόλου οχημάτων (η τελευταία μαζική προμήθεια για το ΕΚΑΒ πριν το 2015, έγινε το 2004), τονίζει ότι «είναι σε γνώση της Διοίκησης το γεγονός ότι οι υφιστάμενες Κινητές Ιατρικές Μονάδες που παραδόθηκαν στη νέα Διοίκηση του ΕΚΑΒ, υπερβαίνουν τα είκοσι (20) έτη λειτουργίας. Για το λόγο αυτό και σε συνδυασμό της Δωρεάς τριάντα τριών (33) ασθενοφόρων του ΤΑΠ, θα γίνει ενίσχυση και του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Ιωαννίνων».
Η απάντηση αυτή του υπουργού, αν και δεν συνάδει με την αρχική ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δε φαίνεται να αποκλείει τελείως την Ήπειρο.
Ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά, μιας και η Περιφέρειά μας, αναμένει το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί με δύο Κινητές Μονάδες, ένα όχημα μικρού όγκου, για παρεμβάσεις σε στενούς δρόμους κι ένα 4Χ4 για τα ορεινά της Άρτας, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα προβλήματα.
Τουλάχιστον, αυτό διαβεβαίωσε τον Διευθυντή της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Βασίλη Παπαδιώτη, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, σε συνάντηση που είχαν.
Η Διοίκηση της 7ης Περιφέρειας, διεκδικεί τέσσερες Κινητές Μονάδες καθώς οι ήδη υπάρχουσες είναι σημαντικά επιβαρυμένες, ωστόσο κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι εφικτό προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, στη συνάντηση διαφάνηκε η διάθεση του ΕΚΑΒ, να ενισχύσει την Περιφέρειά μας, η οποία επιτελεί σπουδαίο έργο, κάτι που αναγνωρίζεται και από τον ίδιο τον κ. Πολάκη.
«Δεν πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης, θα μας επεφύλασσε μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη, αποκλείοντας μας από τις δωρεές», ανέφερε ο κ. Παπαδιώτης, μιλώντας στα «Πρωινά Νέα» και σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού στον κ. Γιόγιακα.
Ο δεύτερος πάντως, σημειώνει ότι «δεν προβλέπεται η διάθεση νέου συμβατικού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, τα περιστατικά του οποίου εξυπηρετούνται από μόλις ένα όχημα ηλικίας 16 ετών, θέμα για το οποίο ο βουλευτής Θεσπρωτίας είχε απευθύνει συγκεκριμένο ερώτημα».
Το νέο ψηφιακό σύστημα
Στη συνάντηση του κ. Παπαδιώτη με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, βρέθηκε στο επίκεντρο και η λειτουργία του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας (TETRA), ενός σημαντικού «εργαλείου» για επείγουσες καταστάσεις.
Το σύστημα TETRA (στα ελληνικά «Ψηφιακό Συγκαναλικό Ραδιοδίκτυο Επικοινωνιών») αποτελεί τμήμα του συστήματος C4I και επιτρέπει την μετάδοση ήχου και δεδομένων με ασφάλεια, διευκολύνοντας το συντονισμό των επιμέρους μονάδων του ΕΚΑΒ.
Τα συμβατικά συστήματα Τηλεπικοινωνίας, δεν παρείχαν κρυπτογράφηση, ενώ καταγράφονταν προβλήματα παρεμβολών, συνακροάσεων και παράνομων ακροάσεων.
Το νέο σύγχρονο σύστημα, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στην περιοχή μας, πριν την εγκατάσταση και λειτουργία του.
Ειδικότερα, το τελευταίο 20ήμερο περίπου, γίνονται έλεγχοι σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα.
Απέδωσε καρπούς, η κάλυψη στα παράλια
Τέλος, ο κ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των παράλιων της Ηπείρου, αλλά και της Ιόνιας και Εγνατίας Οδού, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια να υπάρχει άμεση επέμβαση σε περιστατικά που σημειώνονται είτε στις παραλίες, είτε στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
Συγκεκριμένα, δύο ασθενοφόρα κάλυπταν την ακτογραμμή Βράχος - Πάργα, ενώ πληρώματα υπήρχαν και στη Λευκάδα.
Παράλληλα, μονάδα του ΕΚΑΒ, βρισκόταν διαρκώς με δύο πληρώματα στο οδικό δίκτυο όπου η κίνηση ήταν αυξημένη, για να παρέμβουν όπου χρειάζονταν.
Μάλιστα, υπήρξε ενίσχυση και από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας, με τα αποτελέσματα να ικανοποιούν την 7η Περιφέρεια, μιας και η ανταπόκριση ήταν σημαντική, παρά την πρωτόγνωρη αύξηση της τουριστικής κίνησης.



Βίκυ Κώστα
proinanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου