Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ – ΘΑ ΣΟΥ ΠΙΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ



Τα χαράτσια πνίγουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που θα πρέπει να πληρώσουν από 6 έως 8 δισ. για εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας
Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο (Δημοκρατία)

Φόρους που κυμαίνονται από 6 έως 8 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες έως τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα! Συνολικά, για ολόκληρο το 2017 οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν 48,2 δισ. ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και ΦΠΑ. Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο και αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο την ασφυκτική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Η υπερφορολόγηση, τα δυσθεώρητα ύψη των ασφαλιστικών εισφορών, η έλλειψη ρευστότητας έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στον οικογενειακό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη βελτίωση επιμέρους δεικτών της οικονομίας, εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα βάλουν λουκέτο περίπου 13.000 επιχειρήσεις. Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση «βλέπει» οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, οι φόροι εξακολουθούν να πνίγουν την ελληνική οικογένεια και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Μια ματιά σε επιμέρους στοιχεία αρκεί:
■ Ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 9,3 δισ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 3,5 δισ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα το Δημόσιο χρωστάει 4,9 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 3 δισ. ευρώ σε συντάξεις.
■ Στα 100 ευρώ εισόδημα τα 55 έως και 72 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές!
■ Τα φετινά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνουν τις επιβαρύνσεις από το πρόσφατο ψαλίδι στο αφορολόγητο (έως τα 8.636 ευρώ) και τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση των προκαταβολών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 75% στο 100%, αλλά και την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια έως και 45%.
■ Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία σημείωσαν έκρηξη τον Ιούλιο. Μέσα σε έναν μήνα οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ!
■ Οι τρεις στους 10 φορολογουμένους αγνόησαν τις προθεσμίες και δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Κοινώς, περισσότεροι από 671.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 340.000.000 ευρώ, δηλώνοντας «οικονομική αδυναμία», με κίνδυνο η μαύρη τρύπα για τα ταμεία του Δημοσίου να φτάσει στο τέλος του έτους το 1,1 δισ. ευρώ.
■ Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, αγγίζουν πλέον τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιά και νέα χρέη) εκτοξεύτηκαν στα 97,355 δισ. ευρώ.
■ Σχεδόν ένας στους δυο Ελληνες χρωστάει στην Εφορία. Στο τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται να χρωστούν στην Εφορία ανήλθαν σε 3.978.127 άτομα. Από αυτούς, οι 1.678.160 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων, ενώ 971.429 βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.
Την ίδια στιγμή, πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέρνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, που ήδη καταρτίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το προσχέδιό του θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, με το σκέλος των πρωτογενών δαπανών να πρέπει να δείχνει εξοικονόμηση ύψους 740.000.000 ευρώ.
Χιλιάδες τα λουκέτα και έλλειψη ρευστότητας για τους μικρομεσαίους!
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική. Παρά τη σχετική βελτίωση των οικονομικών δεικτών που καταγράφει η εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος της ΓΣΕΒΕΕ στις μικρές επιχειρήσεις, περίπου 12.500-13.000 επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο το επόμενο εξάμηνο, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις παραμένει στο «κόκκινο», ανάλογο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ενώ οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο διατηρούν αρνητικό πρόσημο.
Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%). Το ποσοστό αυτό αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις. Παράλληλα, μία στις 10 επιχειρήσεις οφείλει ταυτόχρονα σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, 65.000 είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών, ενώ 120.000 βρίσκονται εν αναμονή της εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Γενικά προκύπτει δυσκολία στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, όντας συνεπείς στο σύνολο των υποχρεώσεών τους.
Το πιο ανησυχητικό, όμως, συμπέρασμα της έρευνας συνίσταται στο ότι οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί σε χαμηλούς τζίρους και έχουν περιορίσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ενας άλλος δείκτης που προκαλεί προβληματισμό είναι αυτός της ρευστότητας, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού για δύο στις τρεις επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση. Επίσης, η χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει στοιχεία παγίωσης και τείνει να μετασχηματιστεί σε διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και ως τέτοιο επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης των κλάδων στους οποίους κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου