Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Κακός «οιωνός» η άρνηση Τραμπ για κοινή συνέντευξη Τύπου με Μητσοτάκη



Δεν έφεραν αποτέλεσμα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι παρασκηνιακές πιέσεις με στόχο να αλλάξει στάση ο Ντόναλντ Τραμπ και να δεχτεί να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.



Όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, και αναπαρήχθη από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και πρόκειται για καθιερωμένη πρακτική, όταν Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέπτονται επισήμως την Ουάσινγκτον.

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης, παραπέμπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δείπνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό των Εξωτερικών, όχι στον Λευκό Οίκο, αλλά στο State Department. Πρόκειται για μια κίνηση που συνιστά υποβάθμιση της σημασίας της επίσκεψης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, ο Τραμπ δεν επιθυμεί να δώσει συνέντευξη Τύπου καθώς δεν θέλει να δεσμευτεί δημοσίως για θέματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά και κυρίως αυτά που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις απειλές Ερντογάν, το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και την περαιτέρω εμπλοή των ΗΠΑ στον project του Eastmed.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις πιέσεις, φαίνεται πως εμμένει στη θέση του. Είναι ενδεικτικό πως η αρχική αισιοδοξία κυβερνητικών πηγών για μεταστροφή δεν εκφράζεται πλέον, ενώ οι τελευταίες κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αποφύγει πιθανές ερωτήσεις για την κρίση με το Ιράν και για αυτό δεν επιθυμεί μια συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον εν λόγω ισχυρισμό, ο αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη κάνει πολλές δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ίδιο είχαν πράξει και άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι με πρώην Έλληνες πρωθυπουργούς. Μάλιστα η επικείμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο έντασης της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως διαρρέεται από την ελληνική κυβέρνηση «η επιτυχία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαρτάται από τον βαθμό στήριξης των βασικών θέσεων της Ελλάδας».

Ωστόσο η μέχρι τώρα στάση του Τραμπ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα «ραντεβού» με πολλές παγίδες. Οι τελευταίες πληροφορίες από απολύτως έγκυρους διπλωματικούς διαύλους αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα πάρει διαβεβαιώσεις ουσιαστικής στήριξης.

Επιπλέον ο μεγάλος κίνδυνος είναι και οι τυχόν διφορούμενες ή πολλαπλώς ερμηνευόμενες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου. Αναλυτές εκτιμούν πως οποιαδήποτε μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελεί ένα «πράσινο φως» προς την Άγκυρα.

Όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχε προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορούσαν να δεχτούν ερωτήσεις και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους για τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη στάση των ΗΠΑ ως προς αυτά. Οι απαντήσεις του αμερικανού Προέδρου θα ήταν δημόσιες και σε έναν βαθμό θα τον δέσμευαν. Εξάλλου σε αυτή τη φάση έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο τι θα πουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά κυρίως τι θα πουν δημοσίως.



https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου