Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

F-35: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που αποκάλυψε ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ




Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος από τις ΗΠΑ αποκάλυψε τηλεφωνικά το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των F-35



F-35: Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε τηλεφωνικά από τις ΗΠA το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των F-35 κάνοντας λόγο για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

F-35: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε την Τουρκία με δυναμική απάντηση εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Καθημερινής για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα κατόπιν και των επαφών του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον με την αμερικανική προεδρία, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και τους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μια μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν». Ο ενδιαφερόμενος, εξήγησε, καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο. Ειδικότερα -όπως εκτίμησε- η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.

Όπως επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια, δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά» τόνισε. «Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο υποστήριξης» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας. Η μοίρα αεροσκαφών F-35, περίπου 24 μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής.



«Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν τα έχει καταφέρει . Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και το στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου» διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος

Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, κι ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ τόνισε.


flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου