Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Και στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα της «Όμικρον 2»...Δύο κρούσματα της παραλλαγής του στελέχους Όμικρον της Covid -19 εντοπίστηκαν στη χώρα μας, μετά από ελέγχους στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με... πληροφορίες, πρόκειται για ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου των δύο ταξιδιωτών βγήκαν σήμερα και ήταν θετικά. Τις πληροφορίες περί εισαγόμενων κρουσμάτων επιβεβαίωσε και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο εντοπίζει κρούσματα τα οποία φέρουν κάποια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη από τον Δεκέμβριο προσδιορίσει κλάδους της παραλλαγής Όμικρον, εκ των οποίων ο δεύτερος, B.1.1.529.2, φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφεύγει του εντοπισμού με κάποιες από τις κλασικές μεθόδους. Όπως έχει αναφέρει ο Guardian, ενώ έχει πολλές μεταλλάξεις κοινές με την «κλασική» Όμικρον, λείπει μία συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που κάνει μη αποτελεσματικά τα συμβατικά PCR τεστ στον προσδιορισμό της.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος, ενώ επεσήμανε ότι είναι έντονη η υποτροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιοκρίνης χαρακτήρισε «stealth» και κρυφό κλάδο την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (η επιστημονική ονομασία της είναι ΒΑ.2), που εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 στη Νορβηγία, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη με την κλασική μέθοδο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την Όμικρον 2, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, τόνισε πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει. Όπως είπε, με τη μετάλλαξη Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Επανέλαβε πως οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου