Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εκδικάστηκε η Προσφυγή στο ΣτΕ για το “5G”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022 στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εκδίκαση της από 23/10/2020 προσφυγής πολιτών από όλη την Ελλάδα με το αίτημα ακυρώσεως κατά των διοικητικών πράξεων με τις οποίες δημοπρατούνται συχνότητες για το δίκτυο 5ης γενιάς (5G) και χορηγούνται δικαιώματα χρήσης αυτών των συχνοτήτων.

Θυμίζουμε ότι οι λόγοι για τους οποίους προσφύγαμε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, που απειλούνται από την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου 5G σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική γνώση που συσσωρεύεται τις τελευταίες δεκαετίες και συνδέει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ασύρματης επικοινωνίας γενικότερα αλλά και την ακτινοβολία του δικτύου 5G με βλάβες στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Την νομική υπεράσπιση της αίτησης ακυρώσεως ενώπιον της ολομέλειας ανέλαβε ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλιας ο οποίος με την άρτια αγόρευση του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία 5G.





Συγκεκριμένα, στο δικαστήριο προβλήθηκε ότι:

1) Παραβιάζεται η οδηγία 2001/42 για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση διότι δεν προηγήθηκε τέτοια περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από την έγκριση των διοικητικών πράξεων, όπως απαιτεί η εν λόγω οδηγία, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2) Παραβιάζεται η θεμελιώδης νομική αρχή της προφύλαξης διότι δεν έγινε η κατάλληλη μελέτη από την οποία να προκύπτει ο βαθμός επικινδυνότητας από την έκθεση στην ακτινοβολία των συχνοτήτων 5G, ώστε να ληφθούν τα επιβαλλόμενα μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες και οι εκθέσεις του ΠΟΥ κάνουν λόγο για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον .

3) Παραβιάζονται η σχετική Ευρωπαική και διεθνής νομοθεσία, όπως επίσης και εθνικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν:

i. Με την πληροφόρηση και την συμμετοχή του κοινού κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης

ii. με τα Δικαιώματα του Παιδιού και την προστασία της ζωής και της υγείας του

iii. με τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή από ευλόγως προβλέψιμους κινδύνους

Παρεμβάσεις υπέρ της προσβαλλομενης πράξης άσκησαν η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ο Υπουργός Επικρατείας και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Wind, Vodafone, Cosmote.

Οι βασικές τους θέσεις ήταν ότι δεν προκύπτει εύλογος κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον, ότι τηρούνται χαμηλότερα όρια από τον διεθνή μέσο όρο και πάντως ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας έναντι Μη-Ιονιζουσών Ακτινοβολιών (ICNIRP). Επίσης η εγκατάσταση των νέων κεραιοσυστημάτων τίθεται στην διακριτική ευχέρεια των εταιρειών και δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό πόσα και ποια θα είναι αυτά. Συμπερασματικώς, δεν χρειάζεται στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και δεν παραβιάζονται οι διεθνείς αρχές και οδηγίες.

Να συμπληρώσουμε ότι στην διάθεση του δικαστηρίου τέθηκαν από τον κ. Γιώργο Μπάλια οι πλέον πρόσφατες νομικές και επιστημονικές εξελίξεις διεθνώς για το ζήτημα. Μεταξύ άλλων:

i. Η απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας (2013) η οποία έκρινε ότι ο οργανισμός ICNIRP είναι αναξιόπιστος.

ii. Η απόφαση της 8ης Αυγούστου 2021 του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Ουάσιγκτον (το δεύτερο τη τάξει στις ΗΠΑ) το οποίο αποφάνθηκε ότι τα όρια ακτινοβολίας των ΗΠΑ (βάσει των οδηγιών που έχουν τεθεί από την ICNIRP) είναι αναχρονιστικά και απαιτείται νέος σχεδιασμός με τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων έκθεσης.

iii. Πρόσφατη έρευνα (Ιούλιος 2021) κορυφαίου Γαλλικού Ινστιτούτου (Haut Conseil pour le Climat) κατά παραγγελία του προέδρου Μακρόν το οποίο διαπίστωσε ότι τα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας 5ης γενιάς θα αυξήσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κάτι που θα εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης.

iv. Πρόσφατη (23.12.2021) απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) η οποία αναγνωρίζει ότι δημιουργούνται προβλήματα στα ευαίσθητα όργανα ελέγχου των αεροπλάνων από τα δίκτυα 5G και διαπραγματεύεται εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας.

v. Πρόσφατη μελέτη (Ιούλιος 2021) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο Health Effects of 5G στην οποία επισημαίνονται οι σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την έκθεση στην ακτινοβολία 5G

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.



Patras Citizens’ Committee for the protection of Health from Electromagnetic Radiation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου